Κομισιόν - Έκθεση αξιολόγησης: Να δεις τι σούχω για μετά...

Tweet

Νέο αντιλαϊκό πακέτο, ύψους 7,7 δισ. ευρώ, για την τριετία 2015 - 2017 προδιαγράφουν η τελευταία αναθεώρηση του μνημονίου και η «έκθεση αξιολόγησης» της οικονομίας που δημοσιοποιήθηκαν χτες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ταυτόχρονα προαναγγέλλονται αναδιαρθρώσεις, ανατιμήσεις στο ΦΠΑ που επιβάλλεται πάνω στη λαϊκή κατανάλωση, καθώς και η παραπέρα καρατόμηση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν την Κοινωνική

Ασφάλιση και την Πρόνοια. Μόνιμο χαρακτήρα αποκτούν και τα «έκτακτα» χαράτσια που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια (στη λαϊκή κατοικία, καθώς και τα τέλη αλληλεγγύης, επιτηδεύματος κ.τ.λ.), με την Κομισιόν να επανέρχεται στην «επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων με την παράταση των δημοσιονομικών μέτρων που λήγουν».

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν:

Δημοσιονομικό κενό: Για την 3ετία 2015 - 2017 υπολογίζεται σε 7,7 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, για το 2015 υπολογίζεται στα 2 δισ. (1,1% του ΑΕΠ), για το 2016 στα 3,8 δισ. (1,9% του ΑΕΠ) και το 2017 στα 1,9 δισ. (0,9% του ΑΕΠ). Τα σχετικά παζάρια με την κυβέρνηση αναμένεται να ξεκινήσουν στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης.

Χρηματοδοτικό κενό: Οι ανάγκες νέου κρατικού δανεισμού για την περίοδο 2015 - 2017 υπολογίζονται στα 14,9 δισ. ευρώ. Η συγκυβέρνηση από την πλευρά της αναφέρει ότι το όποιο κενό θα καλυφθεί από δάνεια μέσω των χρηματαγορών.

Κρατικό χρέος: Προδιαγράφεται στο 125% του ΑΕΠ για το 2020 και στο 112% για το 2022. Προφανώς για λόγους ευελιξίας στα παζάρια που θα ακολουθήσουν γύρω από την «ελάφρυνση» παρατίθεται και εναλλακτικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο θα διαμορφωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Φορολογικά μέτρα: Από την 1η Γενάρη του 2015 προβλέπεται η λεγόμενη «απλοποίηση» του συστήματος ΦΠΑ, χωρίς απαλλαγές και εξαιρέσεις. Με έμμεσο τρόπο ρίχνουν στο αντιλαϊκό τραπέζι την πρόταση για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου. Η Κομισιόν συμπλέει εν προκειμένω με τις προτάσεις που κατ' επανάληψη έχει διατυπώσει η πλευρά του ΔΝΤ. Προβλέπεται η διαμόρφωση συστήματος αυτόματης παρακράτησης και απόδοσης του φόρου εισοδήματος για μισθούς και συντάξεις. Αυτόματη παρακράτηση και απόδοση του ΦΠΑ προβλέπεται και για επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο πάνω από ένα όριο, που θα προσδιοριστεί στη συνέχεια.

Τράπεζες: Στο επίκεντρο βρίσκονται τα «κόκκινα δάνεια», τα οποία στο τέλος του 2013 έφτασαν στο 33,1% των χορηγήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνουν το ενδεχόμενο να απαιτηθούν ακόμη περισσότερα κεφάλαια για τη θωράκιση των τραπεζών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί το απόθεμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

ΑΕΠ: Ρυθμοί ανάκαμψης προβλέπονται για την επόμενη περίοδο. Συγκεκριμένα, για το 2014 προβλέπεται ρυθμός 0,6%, για το 2015 προβλέπεται 2,9% και 3,7% για το 2016. Το υπουργείο Οικονομικών σε χτεσινή ανακοίνωση χαρακτηρίζει τις προβλέψεις «ιδιαίτερα συντηρητικές».

Ιδιωτικοποιήσεις: Ο εισπρακτικός στόχος μέχρι το 2020 περιορίζεται στα 22,3 δισ. ευρώ (από 24,2 δισ.). Για φέτος, οι αναμενόμενες εισπράξεις πέφτουν σε 1,5 δισ. ευρώ (από 3,6 δισ.).

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση δόσεων (ύψους 1 δισ. ευρώ καθεμιά) που προγραμματίζονται για τον Ιούνη και τον Ιούλη είναι μεταξύ άλλων η κατάργηση των «εισφορών υπέρ τρίτων», οι οποίες αποτελούν πηγή εσόδων για ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ, η επιβολή νέων μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις, η νέα νομοθεσία για τα δάση, η ψήφιση νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων κ.ά.

Ριζοσπάστης, 26/4/2014

Tags: ΚομισιόνΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα