Φούρνοι: Εκεί όπου οι μαθητές αναζητούν διέξοδο στη θάλασσα

Στο μικρό νησί των Φούρνων, στα τέλη του καλοκαιριού, κάθε χρόνο «ζωντανεύει» ένα έθιμο. Οταν το πλοίο της γραμμής φεύγει με τους τελευταίους επισκέπτες του νησιού, τα παιδιά βουτάνε στα νερά του λιμανιού, θέλοντας με αυτόν τον συγκινητικό τρόπο να αποχαιρετίσουν τους ταξιδιώτες. «Είναι κι ένας συμβολικός αποχαιρετισμός του καλοκαιριού που φεύγει παίρνοντας μαζί και τη ζωντάνια του», λένε οι ντόπιοι. Τις επόμενες μέρες, τα πάντα μοιάζουν διαφορετικά. Το νησί μπαίνει στους φθινοπωρινούς ρυθμούς, οι δουλειές

λιγοστεύουν, τα παιδιά ετοιμάζονται για το σχολείο.

Λίγα να τους κρατήσουν

«Είναι δύσκολη η ζωή στο νησί τον χειμώνα, ειδικά για τα μεγαλύτερα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πολλά πράγματα. Δραστηριότητες δεν υπάρχουν, ούτε δουλειές που στο μέλλον θα τους κρατήσουν εδώ, επομένως ολόκληρες οικογένειες αποφασίζουν κάθε χρόνο να εγκαταλείψουν το νησί και να μετακομίσουν στον Πειραιά ή σε άλλα αστικά κέντρα», εξηγεί η Δέσποινα Μαρκάκη, μητέρα δύο παιδιών που ζει στους Φούρνους.

Στο ξεκίνημα κάθε νέας σχολικής χρονιάς, οι μαθητές μετρούνται λιγότεροι. Στο γυμνάσιο και το λύκειο φέτος θα φοιτήσουν 41 παιδιά, τέσσερα λιγότερα από πέρυσι. «Παλαιότερα, είχαμε φτάσει να έχουμε και 120 μαθητές, αλλά από το 2000 και μετά, τα παιδιά άρχισαν να λιγοστεύουν.

Αυτή τη χρονιά, οι τάξεις της Γ΄ γυμνασίου και της Β΄ λυκείου θα έχουν μόλις από δύο μαθητές η καθεμία», λέει στην «Κ» η διευθύντρια του Γυμνασίου και Λυκείου Φούρνων, Μαριάνθη Ρούσου, που διδάσκει στο ίδιο σχολείο από το 1986. «Η συρρίκνωση μας στενοχωρεί και μας προβληματίζει, όμως αυτό που έχει σημασία είναι το μέλλον των παιδιών. Είχαμε κάνει νύξη στο υπουργείο Παιδείας για επαγγελματικό λύκειο, αλλά οι μαθητές είναι πολύ λίγοι και δεν μπορούμε να έχουμε αυτήν την πολυτέλεια», τονίζει.

Αυτές τις μέρες, όπως κάθε Σεπτέμβριο πια, κάποιες οικογένειες ετοιμάζονται να αφήσουν τη ζωή τους στο νησί και να μετακομίσουν στον Πειραιά, με σκοπό τα παιδιά να συνεχίσουν στο Ναυτικό Λύκειο. Με το δίπλωμα του δεύτερου πλοιάρχου ή του δεύτερου μηχανικού μετά τις εξετάσεις, θα μπορούν να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα. «Ζήτησα από τους γονείς μου να φοιτήσω φέτος στο Ναυτικό Λύκειο του Πειραιά γιατί το όνειρό μου είναι να γίνω μηχανικός σε φορτηγό πλοίο και να γυρίσω τον κόσμο.

Στους Φούρνους και σε πολλά ακόμη νησιά δεν υπάρχει ναυτικό λύκειο, παρότι θα ήταν μία λύση για εμάς», λέει στην «Κ» ο Αντώνης Χάλαρος, που φέτος θα φοιτήσει στη Γ΄ λυκείου. Ο μεγαλύτερος αδερφός του βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και τα δύο παιδιά θα μένουν στο ίδιο σπίτι. «Παρότι δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα οικονομικά, αποφασίσαμε να αφήσουμε τα παιδιά μας να φύγουν. Εδώ, ακόμη κι αν έδιναν Πανελλαδικές δεν θα είχαν καμία τύχη, αφού δεν υπάρχει ούτε φροντιστήριο. Ενα παιδί που θέλει να πάει μπροστά, πρέπει αναγκαστικά να φύγει από το νησί», λέει η Κατερίνα Χάλαρου, μητέρα του Αντώνη.

«Μεγάλη αλλαγή»

Στον Πειραιά μετακομίζει φέτος και η οικογένεια του Αντώνη Βούλγαρη, που θα φοιτήσει στην Α΄ λυκείου. Μαζί του, θα αφήσει το σχολείο των Φούρνων και ο αδερφός του, Μανώλης, που φέτος ξεκινάει στο γυμνάσιο. «Πήραμε όλοι μαζί την απόφαση», λέει η μητέρα τους Χρυσούλα Βούλγαρη. «Ο Αντώνης θέλει να γίνει καπετάνιος και δεν μπορούμε να του στερήσουμε το όνειρο. Για τα παιδιά αλλά και για εμάς θα είναι μεγάλη η αλλαγή και ξέρουμε πως η αρχή θα είναι δύσκολη μακριά από το νησί μας. Θα επιστρέφουμε όμως κάθε καλοκαίρι», καταλήγει.

Από την Έντυπη Έκδοση της Καθημερινής

ακριτικά νησιάμαθητέςΦούρνοι Ικαρίαςσχολείο
Keywords
Τυχαία Θέματα