Επιτροπή Αγώνα Εκπαιδευτικών Λάρισας: Πρέπει και σήμερα να πούμε όχι

Tweet

Πρέπει και σήμερα να πούμε όχι Οκτώβριος 1940: ΟΧΙ. Το είπανε όλοι. Μικροί και μεγάλοι. Το είπε ο λαός και το πίστευε όσο μικροί και αν ήτανε μπροστά στον εχθρό. Και δεν το είπανε απλά, αλλά το εννοούσανε και το κάνανε πράξη .Έδωσαν τη ζωή τους γι αυτό το ΟΧΙ.Αλλά και μετά στην εξέλιξη του αγώνα όταν η πανίσχυρη Γερμανία ήρθε ως κατακτητής βρήκε την αντίσταση που δεν περίμενε.

Έτσι μπορούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι(;) πια να γιορτάζουμε το ΟΧΙ των ηρώων προγόνων μας .

Ακόμη και σήμερα που οι Γερμανοί ξανάρθαν (και όχι μόνοι τους)

, φοράμε τα καλά μας, στήνουμε εξέδρες για τους επίσημους, κάνουμε παρελάσεις, καταθέτουμε στεφάνια, λέμε ποιήματα στα σχολεία και τιμούμε το θάρρος και την αυτοθυσία των προγόνων μας .Γινόμαστε για λίγο περήφανοι.

Και μετά ξανασκύβουμε το κεφάλι. Και πρώτος και καλύτερος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του .Δεν μας εκπλήσσουν βέβαια. Είναι μέρος της δουλειάς τους να υπογράφουν και να ξεπουλάνε τη χώρα στο όνομα του χρήματος. Παρουσιάζουν ταυτόχρονα τον εαυτό τους ως τον ήρωα που θα μας σώσει κάθε φορά που αβασάνιστα ψηφίζουν «ΝΑΙ σε όλα».Το ίδιο ΝΑΙ βέβαια έχουνε πει προηγουμένως στα μεγάλα αφεντικά που κυβερνάνε τη ζωή μας : Ε.Ε ,Τρόικα ,ΔΝΤ.

Bέβαια το επικοινωνιακό παιχνίδι είναι με το μέρος τους. Αφού πρώτα κλείσανε τη ΕΡΤ με τον πιο φασιστικό τρόπο, λογοκρίνουν τα πάντα ταΐζοντας το λαό με τις δικές τους ειδήσεις, στα δικά τους κανάλια με τους δικούς τους καλοπληρωμένους δημοσιογράφους .

Και όμως:

- Είναι το δικό τους ΝΑΙ που έστειλε στην ανεργία 1500000 Έλληνες , με το αντίστοιχο ποσοστό στους νέους να φτάνει το 60%.

- Είναι το δικό τους ΝΑΙ που οδηγεί τα πιο φωτεινά μυαλά των νέων στο δρόμο της μετανάστευσης .

- Είναι το δικό τους ΝΑΙ που επέβαλε φόρους και χαράτσια που ούτε επί Τουρκοκρατίας δεν ισχύανε.

- Είναι το δικό τους ΝΑΙ που οδήγησε στο μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων και καταστημάτων δημιουργώντας κτίρια φαντάσματα γεμάτα λουκέτα οδηγώντας εργαζομένους στην απόγνωση.

- Είναι το δικό τους ΝΑΙ που μειώνει μισθούς και συντάξεις, ταπεινώνει το λαό και τον οδηγεί στα όρια της φτώχειας .

- Είναι το δικό τους ΝΑΙ που έκλεισε την ΕΡΤ φιμώνοντας την δημόσια τηλεόραση.

- Είναι το δικό τους ΝΑΙ που κλείνει σχολεία απαξιώνει μαθητές και εκπαιδευτικούς και ξεπουλάει στους κεφαλαιούχους επιχειρηματίες τη δημόσια παιδεία.

- Είναι το δικό τους ΝΑΙ που απολύει σχολικούς φύλακες, καθαρίστριες ,δημοτικούς αστυνομικούς απαξιώνει το ρόλο τους και τους θυσιάζει για το «καλό» της χώρας .

- Είναι το δικό τους ΝΑΙ που κλείνει τα νοσοκομεία ξεπουλώντας ακόμη και το πολυτιμότερο αγαθό την «υγεία»

θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή χιλιάδων πολιτών.

- Είναι το δικό τους ΝΑΙ που εφαρμόζει άριστα το «διαίρει και βασίλευε» χαρίζοντας εξόφθαλμα προνόμια σε ομάδες πολιτών στερώντας τα από τους υπόλοιπους .

- Είναι το δικό τους ΝΑΙ που θα στερήσει από το λαό τους κόπους μιας ζωής παίρνοντας ακόμη και την πρώτη κατοικία μας .

Μόνο που για να μπορούν ανενόχλητοι να σκύβουν και να λένε «ΝΑΙ σε όλα» ζωστήκανε με κάγκελα .Κάγκελα γύρω από το κτίριο της Δημοκρατίας ,τη Βουλή των Ελλήνων. Εκεί όπου «ελεύθερα» και δημοκρατικά αποφασίζεται η τύχη του λαού.

Κάγκελα στις εξέδρες των «επισήμων» για να καμαρώσουν μόνοι τους τα παιδιά μας στην παρέλαση.

Και βέβαια έχουν και τους φρουρούς .Κάθε πορεία διαμαρτυρίας των πολιτών συνοδεύεται από τα ΜΑΤ. Αυτά είναι τα όπλα τους .

Τα δικά μας όμως όπλα ,ως εκπαιδευτικοί είναι βιβλία , στυλό και αφύπνιση στο μυαλό. Και εδώ δεν φτάνουν τα ΜΑΤ.

Είμαστε και εμείς κομμάτι σ αυτό το παζλ το οποίο αποδομείται συστηματικά . Δεν επιτρέπουμε να αποφασίζουν άλλοι για τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας .Εμείς που διδάσκουμε στα νιάτα και διαμορφώνουμε συνειδήσεις έχουμε χρέος να αφυπνίσουμε τους μαθητές .Δεν αρκούν πια οι παρελάσεις ,τα ποιήματα και η κατάθεση στεφάνων. Πώς να πιστέψει ο μαθητής στο ΟΧΙ όταν ο δάσκαλός του σκύβει κάθε μέρα όλο και περισσότερο το κεφάλι και λέει «ΝΑΙ» γιατί φοβάται;

Καμαρώσαμε προχθές τον προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης μας να παρίσταται στην κατάθεση στεφάνων από τους μαθητές ,τιμώντας τους ήρωες του 40 που είχανε το θάρρος και είπανε το ΟΧΙ. Λίγο καιρό πριν συνυπέγραψε τις απολύσεις συναδέλφων του. Αυτή θα είναι η παρακαταθήκη του στην πορεία του ως εκπαιδευτικός .Μόνο που αυτό αποτελεί υποκρισία όχι μόνο απέναντι στους συναδέλφους αλλά και απέναντι στους τιμώμενους ήρωες.

Ως ελεύθεροι πολίτες , ως δάσκαλοι του τόπου αλλά και ως γονείς ορθώνουμε το ανάστημά μας και μαζί με τον άνεργο ,τον εργάτη ,τον υγειονομικό υπάλληλο, το σχολικό φύλακα ,τον απολυμένο δημοσιογράφο, τον ναυτεργάτη, τον ελεύθερο επαγγελματία , τον συνταξιούχο μπορούμε και λέμε ΟΧΙ.

- ΟΧΙ στο ξεπούλημα της υγείας

- ΟΧΙ στο ξεπούλημα της παιδείας

- ΟΧΙ στην ανεργία

- ΟΧΙ στις απολύσεις

- ΟΧΙ στη φτωχοποίηση του λαού

- ΟΧΙ στη φίμωση της ΕΡΤ

Έχουμε την ελπίδα και την πίστη που είχανε οι πρόγονοί μας. Έχουμε το παράδειγμά τους .Τους μιμούμαστε και έτσι τους τιμούμε.

Οκτώβριος 2013

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Tags: επιτροπή αγώνα εκπαιδευτικών Λάρισας Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα