Ελλάδα και εκπομπές μαγειρικής

Tweet

Ελλάδα και εκπομπές μαγειρικής

Η ελληνική κοινωνία βιώνει την πλέον σκληρή πραγματικότητα εν καιρώ ειρήνης, αποτυπωμένη και σε έρευνες επίσημων εγχώριων και διεθνών φορέων. Ενδεικτικά, σε έρευνα που δημοσιοποίησε στις 5-12-2013 η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, με έτος αναφοράς το 2012, μεταξύ άλλων, σε συνθήκες φτώχειας βρίσκεται το 23,5% του πληθυσμού ενώ σε συνθήκες ένδειας το 19,5%. Ειδικότερα ως προς το ζήτημα της κάλυψης των διατροφικών αναγκών των μελών των οικογενειών, βάσει ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης του προγράμματος

«Σίτισης και προώθησης Υγιεινής Διατροφής» υλοποίησης του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis κατά το έτος 2012, προκύπτει πως το 60% δεκαέξι χιλιάδων οικογενειών, συνολικά 32.358 μαθητές, αντιμετώπισαν επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ το 23% εξ αυτών επισιτιστική ανασφάλεια με πείνα κατά το έτος 2012. Σε πανελλήνια κλίμακα, τα ποσοστά κρουσμάτων λιποθυμίας μαθητών λόγω υποσιτισμού αυξάνονται δραματικά.

Στον αντίποδα, η ελληνική τηλεόραση, την τρέχουσα τηλεοπτική σεζόν 2013-2014, βρίθει εκπομπών μαγειρικής. Εύλογα ανακύπτει το ερώτημα αν οι υπεύθυνοι έχουν συνυπολογίσει στον σχεδιασμό αυτών των εκπομπών τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά χιλιάδες οικογένειες. Η προβολή μίας πραγματικότητας ασύγχρονης με την πραγματικότητα που βιώνουν οι τελευταίες δεν είναι παρά μεταφορά στον «φανταστικό» τρόπο ζωής της τηλεόρασης (Pichler, 1980). Ανάμεσα στα άλλα, με αυτό τον τρόπο απoψιλώνεται η ενσυναίσθηση, που αποτελεί θεμέλιο στοιχείο της συναισθηματικής αγωγής και της ανθρωπιστικής κοινωνίας και ιδιότητα ήδη ανεπτυγμένη στην εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα. Μεταξύ των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει η τελευταία, να αναφέρουμε την κίνηση των μαθητών Β΄ Λυκείου Άνω Καλεντίνης Άρτας να συγκεκτρώνουν σε μόνιμη βάση τρόφιμα και υλικά αγαθά πρώτης ανάγκης προκειμένου να τα διανέμουν σε άπορες οικογένειες στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία. Αν και αυτονόητο, θα υπογραμμίσουμε πως τέτοιες είναι οι ενέργειες-οδηγός για όσους άμεσα ή έμμεσα διαμορφώνουν τη φυσιογνωμία της κοινωνίας.

Οι εκπαιδευτικοί Δ.Ε. Άρτας

Γουσταύος Σάμιος, Δήμητρα Βλάχου, Κατερίνα Τσώλα, Δημήτρης Σιούτης

Tags: Γουσταύος ΣάμιοςΔήμητρα ΒλάχουΚατερίνα ΤσώλαΔημήτρης Σιούτης Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα