Η τράπεζα θεμάτων της πρώτης λυκείου (2ο μέρος)

Tweet

Ο υπουργός παιδείας σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής 19/01/2014, μίλησε για την τράπεζα θεμάτων. Αντιγράφω από το δελτίο τύπου του υπουργείου:

«Ερώτηση: Προλαβαίνει να συσταθεί η Τράπεζα Θεμάτων και ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων που είναι απαραίτητα όργανα, για την εφαρμογή του νέου θεσμού;

Απάντηση: Στόχος της Τράπεζας

Θεμάτων που θα συσταθεί είναι να εξαντλούν όλοι οι εκπαιδευτικοί τη διδακτέα ύλη, ώστε να μην υπάρχουν μαθησιακά κενά και ανισότητες στα παιδιά . Γιατί η τυχαιότητα των μισών θεμάτων που θα είναι υποχρεωμένος να αντλήσει ο καθηγητής την ημέρα των προαγωγικών εξετάσεων από την Τράπεζα Θεμάτων αποκλείει την πιθανότητα της μη κάλυψης της ύλης»(υπογράμμιση δική μας).

Άρα το υπουργείο πιστεύει ότι ένα σημαντικό πρόβλημα είναι τα μαθησιακά κενά και οι ανισότητες στα παιδιά. Τα μαθησιακά προβλήματα και οι ανισότητες στα παιδιά δημιουργούνται επειδή οι καθηγητές των σχολείων δεν εξαντλούν την διδακτέα ύλη. Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα θα πρέπει το υπουργείο να αναγκάσει τους εκπαιδευτικούς να διδάξουν όλη την ύλη. Για να διδάξουν όλη την ύλη οι καθηγητές, οι μαθητές θα εξεταστούν στο σύνολο της ύλης.

Μέχρι τώρα οι καθηγητές, δεν δίδασκαν το σύνολο της ύλης, διότι δεν ήθελαν να τη διδάξουν σύμφωνα με το υπουργείο. Άρα υποχρεώνοντας τους εκπαιδευτικούς να διδάξουν όλη την ύλη, τα μαθησιακά κενά και οι ανισότητες στα παιδιά θα αμβλυνθούν. Ακόμα περισσότερο, αυξάνοντας την ύλη σε πολλά μαθήματα, μειώνοντας τις ώρες διδασκαλίας (γεωμετρία), το υπουργείο ίσως περιμένει να εξαφανιστούν τα κενά και οι ανισότητες.

Το ότι θα εξεταστούν οι μαθητές, σε παντελώς άγνωστα θέματα, που δεν τα έχουν δει ούτε οι διδάσκοντες, είναι ένα ζήτημα που δεν απασχολεί το υπουργείο. Σημασία έχει να εφαρμοστεί ο νόμος.

Ο δασκαλάκος.

odaskalakositanleventia.blogspot.gr

Tags: δασκαλάκοςτράπεζα θεμάτων Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα