Χιλιάδες νέοι στα θρανία των ΙΕΚ

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 27/72012

Εναλλακτικούς δρόμους σπουδών θα αναζητήσουν χιλιάδες νέοι μετά την ανακοίνωση των βάσεων στο τέλος Αυγούστου, εάν δεν καταφέρουν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στα δημόσια ΙΕΚ προσφέρονται 203 ειδικότητες αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης. Στην πρώτη... γραμμή της ζήτησης βρέθηκαν οι τομείς της Πληροφορικής,
της Προσχολικής Αγωγής, της Νοσηλευτικής, της Μαγειρικής Τέχνης, της Κομμωτικής και της Αισθητικής. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για τη νέα σπουδαστική χρονιά αναμένεται να «ανοίξει» στις 3 Σεπτεμβρίου.

Χιλιάδες νέοι στρέφονται κάθε χρόνο στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης του υπουργείου Παιδείας για να παρακολουθήσουν μαθήματα σε σύγχρονα αντικείμενα. Στα 441 τμήματα των δημόσιων ΙΕΚ καταρτίζονται 9.881 άτομα και στα ιδιωτικά 20.142, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης. Το προσεχές χειμερινό εξάμηνο θα λειτουργήσουν νέες ειδικότητες στα δημόσια ΙΕΚ και για το λόγο αυτόν έχει ζητηθεί από τους διευθυντές των κατά τόπους ινστιτούτων να στείλουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 20 Αυγούστου.

3-11 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να ανακοινωθούν τόσο οι νέες ειδικότητες όσο και το χρονικό διάστημα υποβολής των αιτήσεων. Εάν τηρηθεί το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να καταθέσουν αιτήσεις από τις 3 έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

Οπως ανέφεραν στελέχη της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης, στα 93 δημόσια ΙΕΚ της χώρας προσφέρονται 203 ειδικότητες, από τις οποίες οι 81 λειτούργησαν το προηγούμενο εξάμηνο (εαρινό 2012) με κριτήριο την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους καταρτιζομένους. Μεγαλύτερη ζήτηση εκτιμάται ότι παρουσιάζουν όλες οι ειδικότητες των τομέων Πληροφορικής, Προσχολικής Αγωγής, Νοσηλευτικής, Μαγειρικής Τέχνης, Κομμωτικής και Αισθητικής.

Μιλώντας στον «Α», ο διευθυντής του ΙΕΚ Θεσσαλονίκης, Βασίλης Μπερντές, τόνισε πως πέρυσι καταγράφηκε έντονο ενδιαφέρον για την Αισθητική, την Κομμωτική και τον τομέα Οικονομίας και Διοίκησης. Φέτος τα νέα τμήματα θα εγκριθούν εφόσον θα υπάρχουν 25 άτομα που θα εγγραφούν, βάσει της σχετικής εγκυκλίου.

Κριτήρια επιλογής

Τα κριτήρια που μοριοδοτούνται για την επιλογή των καταρτιζομένων ορίζονται από τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ και είναι τα εξής:

α. Ο βαθμός του τίτλου σπουδών, ο οποίος απαιτείται για την εισαγωγή στο ΙΕΚ. Τα μόρια που δίνει ο τίτλος είναι τόσα όσα ο γενικός βαθμός, με μετατροπή του κλασματικού μέρους σε δεκαδικό.

β. Η προϋπηρεσία στην ειδικότητα είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.

γ. Η ηλικία του υποψηφίου: δύο μόρια ανά έτος μετά το 18ο μέχρι και το 21ο με ανώτατο όριο τα έξι μόρια.

δ. Η ιδιότητα του πολύτεκνου γονέα ή του τέκνου πολύτεκνης οικογένειας, όπως αυτή αποδεικνύεται από πιστοποιητικό δήμου ή κοινότητας ή επί

Keywords
Τυχαία Θέματα