Αλλάζει το σύστημα διορισμού στην εκπαίδευση στην Κύπρο

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;} Δείτε εδώ την Πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου για το σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών: http://www.ekpedeftikos.com/assets/files/EIDIKOTITES/ANTIKATASTATES_ADIORISTOI/ODIGOS_ANTIK_ADIOR/protasi_ypourgou_sistima_diorismon.pdf

Με γραπτές εξετάσεις, οι οποίες θα υπολογίζονται ισότιμα με την

εκπαιδευτική προϋπηρεσία, τα πρόσθετα ακαδημαϊκά προσόντα, τυχόν υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά, την πείρα σε τομείς συναφείς με την ειδικότητα και το έτος απόκτησης πτυχίου, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αλλάζει τον τρόπο διορισμού στη Μέση, Τεχνική και Ανώτατη Εκπαίδευση και τη σχετική πρόταση έχει κοινοποιήσει στις αρμόδιες εκπαιδευτικές οργανώσεις.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Δημοσθένους είπε ότι μαζί με τις προτάσεις για τους διορισμούς απηύθυνε και πρόσκληση στα Συμβούλια Μέσης, Τεχνικής και Ανώτατης Εκπαίδευσης για συνάντηση και διάλογο στις 29 του Οκτώβρη.


Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «μιλάμε για ένα δυναμικό σύστημα που αναπτύσσεται, η εκπαίδευση δεν είναι κάτι το στατικό, τα άτομα που στελεχώνουν την εκπαίδευση δεν μπορεί να μην είναι τα καταλληλότερα και τα καλύτερα για αυτό ερχόμαστε με μια νέα πρόταση που πιστεύουμε ότι πραγματικά θα δώσει την ευκαιρία στους ικανότερους να υπηρετήσουν την παιδεία αυτού του τόπου».

Ανέφερε ότι «συζητούμε για κάποιους κατάλογους διοριστέων που μέρα με τη μέρα μακραίνουν και την τελευταία διετία ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων εκπαιδευτικών λειτουργών στους πίνακες διοριστέων αυξήθηκε κατά 8000 και από 31.256 που ήταν το Φεβρουάριο του 2010 έφθασε τους 39.518 το 2012».
Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «αυτό έχει και ως συνεπακόλουθο, ο μέσος όρος της ηλικίας των εκπαιδευτικών που καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους να αυξάνεται συνεχώς με όλα τα αρνητικά μιας τέτοιας εξέλιξης».

Σημείωσε ότι «ερχόμαστε και προτείνουμε ένα νέο σύστημα διορισμού» και έχοντας ως στόχο «τον εκσυγχρονισμό και την βελτίωση του συστήματος», η κεντρική ιδέα είναι το άνοιγμα του «κλειστού έτους».
Ο κ. Δημοσθένους εξήγησε ότι «εάν κάποιος απέκτησε το πτυχίο του το 1990 και κάποιος άλλος το 1991 και αυτός που απέκτησε το 1991 τα προσόντα και το πτυχίο του και έχει άλλα τέτοια στοιχεία που να του δίνουν τέτοια μοριοδότηση πολύ υψηλή σε σχέση με αυτόν που ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1990 ή και παλαιότερα δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση με το υφιστάμενο σύστημα να βρεθεί πιο ψηλά στην κατάταξη».

«Αυτό καταλαβαίνετε τι σημαίνει και τι συνεπάγεται», είπε ο Υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε ότι με βάση τις καινούργιες προτάσεις «εκτός από τη διεύρυνση των κριτηρίων που ισχύουν μόνο εντός του ‘κλειστού έτους’ είναι στην ουσία η κατάργηση του ‘κλειστού έτους’ και η εισαγωγή του κριτηρίου των γραπτών εξετάσεων».
Όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας, «παύει δηλαδή να είνα
Keywords
Τυχαία Θέματα