Αγωνιστική Παρέμβαση - "Δ. Γληνός" Πειραιά: 25Η ΜΑΡΤΗ: «θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ αρ. φ. 14, Πειραιάς, Πέμπτη 22 – 3 - 2012
25Η ΜΑΡΤΗ: «θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»
Ανδρ. Κάλβος
Οι «επίσημοι» του πολιτικού κόσμου ετοιμάζονται να λάβουν θέση στις εξέδρες των παρελάσεων για να τιμήσουν δήθεν την Επανάσταση του ’21. Αυτοί που καθημερινά ξεπουλάνε τη χώρα και τις ζωές μας στους εγχώριους και ξένους τοκογλύφους, που επιδιώκουν να επιβάλουν τον εργασιακό μεσαίωνα και διαλύουν τα δημόσια αγαθά, με περισσή υποκρισία θα περιμένουν τα παιδιά μας να γυρίσουν
«κεφαλή δεξιά».
Αυτοί που συμπεριφέρονται σαν σύγχρονοι κοτζαμπάσηδες σκύβοντας ραγιάδικα το κεφάλι στις Μεγάλες Δυνάμεις του καιρού μας θέλουν να μας δείξουν πως εμπνέονται από τους λαϊκούς αγωνιστές του ’21. Είναι υποκρισία, είναι χυδαιότητα απέναντι σε όσους έδωσαν την ζωή τους για μια αξιοπρεπή ζωή σε μια ελεύθερη Ελλάδα! Η παρουσία τους αμαυρώνει το νόημα της ημέρας, να μην τους το επιτρέψουμε! Τα παιδιά μας να κάνουν παρέλαση μπροστά στο λαό και όχι μπροστά στο υποταγμένο πολιτικό προσωπικό.
Ρίχνοντας ματιές στην ιστορία των επαναστάσεων που ανέτρεψαν δυνάστες, αντλώντας δύναμη και έμπνευση από τα κινήματα και τις εξεγέρσεις των λαών σε όλο τον κόσμο, αγωνιζόμαστε για το παρόν και οραματιζόμαστε το μέλλον. Η επανάσταση του 1821, όπως και όλες οι λαϊκές ανατάσεις στην ιστορία, ανήκουν στους αγωνιζόμενους και ποτέ στην εξουσία.
ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ \'21
Το 1821 καταγράφηκε στις σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας ως η επανάσταση που ξεκίνησε από τα φτωχά λαϊκά στρώματα παρασύροντας στη συνέχεια το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού. Η Τουρκοκρατία εξέθρεψε κοινωνικές τάξεις με συγκρουόμενα και ανταγωνιστικά συμφέροντα, εκμετάλλευση και καταπίεση. Γι\' αυτό η Επανάσταση του 1821, εκτός από εθνική υπήρξε και βαθύτατα κοινωνική. Αυτή είναι μια αλήθεια που οφείλουμε να την αποδεχόμαστε, γιατί, όπως το διατύπωσε εύστοχα ο μεγάλος ποιητής Διονύσιος Σολωμός, «το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό, τι είναι αληθινό».
Η Επανάσταση του 1821, με πρωτοπορία την ανερχόμενη, προοδευτική εμπορική τάξη, ραχοκοκαλιά τα αγροτικά στρώματα, τους βιοτέχνες, εργάτες της πόλης και οπλισμένο χέρι τους κλέφτες, είχε απέναντί της τον στρατιωτικό μηχανισμό της Τουρκίας, το ντόπιο κατεστημένο και τον ανώτερο κλήρο (το 1/3 των κτημάτων στα 1830 είναι στα χέρια της Εκκλησίας, ενώ οι Έλληνες κοτζαμπάσηδες έχουν περισσότερα από τους Τούρκους), αλλά και τις μεγάλες δυνάμεις που ήθελαν να λυθεί το Ανατολικό Ζήτημα σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα. Η ανερχόμενη αστική εμπορική τάξη, η ισχυρή επίδραση των ιδεών της Γαλλικής Επανάστασης, η βαριά φορολογία στα φτωχά αγροτικά, λαϊκά στρώματα από το οθωμανικό κράτος, ήταν τα στοιχεία που δημιουργούν το υπόβαθρο της Επανάστασης.
Αντίθετοι στην Επανάσταση στάθηκαν ο ανώτερος κλήρος, οι Φαναριώτες και οι Κοτζαμπάσηδες στην πλειονότητά τους, στους οποίους οι Τούρκοι είχαν παραχωρήσει μια σειρά προνομίων που τους εξασφάλιζαν πλουσιοπάροχη ζωή. «Η προστασία της οθωμανικής κυβερνήσεω
Keywords
Τυχαία Θέματα