Κουρ(σ)εύοντας τα ταμεία, του Γιώργου Καββαδία

ΚΟΥΡ(Σ)ΕΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

Από τον Γιώργο Κ. Καββαδία, εκπαιδευτικό –ερευνητή. http://gkavadias.blogspot.com
«Αν το ασφαλιστικό σύστημα ήταν τράπεζα, θα το είχαν σώσει»
Ληστεία από 12 έως 18 δις. Μειώσεις συντάξεων και εφάπαξ μέχρι 30%!

Πίσω από την θριαμβολογία για το «κούρεμα» του χρέους και το PSI

κρύβεται το «κού(ρ)σεμα» των ασφαλιστικών ταμείων που είναι οιωνός για μια νέα σφοδρή επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων για αξιοπρεπείς συντάξεις και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η επίτευξη του «εθνικού στόχου» του PSI απογυμνώνει την κοινωνική ασφάλιση από πόρους που αποτελούν αποταμιεύσεις μια ζωή βυθίζοντας στη φτώχεια και τη χρεοκοπία εκατομμύρια ασφαλισμένους . Αυταρχικά (με την «ενεργοποίηση των CAC’s, της ρήτρας συλλογικής δράσης», δηλαδή με την υπαγωγή σε καθεστώς υποχρεωτικού κουρέματος) η « ειδικού σκοπού» και άνευ λαϊκής εντολής συγκυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ – Ν.Δ. υπό την εποπτεία της τρόικας κουρ(σ)εύει τα χρήματα και τους κόπους μιας ζωής των εργαζομένων λεηλατώντας πάνω από 12 δις ευρώ (δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος, περίπου53,5% από τα 21 δις ελληνικών ομολόγων που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία) από τα αποθεματικά των ταμείων για να συμπληρωθεί το ποσό των 66 δις ευρώ που προαπαιτούσε η Τρόικα για το PSI. Μόνο από τα τοκομερίδια που εισπράττουν τα ταμεία, οι απώλειες θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ το χρόνο. Η συνολική οικονομική ζημιά των φορέων της κοινωνικής ασφάλισης μπορεί να φτάσει και τα 18 δις ευρώ!


Μετά τη λαίλαπα δύο μνημονίων, πέντε συνολικά παρεμβάσεων μείωσης συντάξιμων αποδοχών (και αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τους νέους ασφαλισμένους) με τοα αναγκαστικό «κούρ(σ)εμα τα ταμεία σπρώχνονται στον γκρεμό της χρεοκοπίας. Και μάλιστα την ώρα που καταρρέουν με μόνο το 15% των αποθεματικών τους σε μετρητά, επαναχρηματοδοτούν με 30 δις ευρώ το τραπεζικό σύστημα που έχει εξασφαλίσει από το 2008 μέχρι τώρα πάνω από 178 δις ευρώ. Συμπληρωματικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διοχετεύει στις Τράπεζες πακτωλό 1,1 τρις ευρώ με επιτόκιο μόλις 1%. Τις προηγούμενες μόνο μέρες διοχέτευσαν 212 δις ευρώ, δηλαδή πάνω από το 150% του ΑΕΠ που αναμένεται να παραχθεί στην Ελλάδα το 2012!

Και όλα αυτά σε μια περίοδο που τα έσοδα των ταμείων συρρικνώνονται, πρώτα από την δραματική αύξηση της στρατιάς των ανέργων που μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεπεράσει το 1,4 εκ. ή 24% φτάνοντας στα επίπεδα του 1961. Αν συνυπολογίσουμε τις απολύσεις που στο δημόσιο μόνο θα ξεπεράσουν τις 150.000 μέχρι το 2015, τις ραγδαίες μειώσεις μισθών που απομειώνουν τις εισφορές τουλάχιστον κατά 2,5 δις, αλλά και μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών που προβλέπονται από το νέο μνημόνιο μαζί με την εισφοροδιαφυγή που ξεπερνά τα 8,5 δις ευρώ και τις οφειλές που αγγίζουν πλέον τα 11 δις τότε θα αντιληφθούμε πόσο εφιαλτικό είναι το τοπίο. Υπολογίζεται ότι τα έσοδά τους έχουν μειωθεί κατά 6,7δις ευρώ το χρόνο, λόγω της ύφεσης.

Με τις ευλογίες της τρόικα ανοίγει ο δρόμος για περικοπές στις συν

Keywords
Τυχαία Θέματα