Πίτα του βοσκού, μπιφτέκια φωλιές με πουρέ, πατατοκεφτέδες, πίτα με καλοκαιρινά λαχανικά και πουρές πατάτας με Flora

1. Πουρές πατάτας

2. Πίτα του βοσκού

3. Πατατοκεφτέδες

4. Μπιφτέκια φωλιές με πουρέ

5. Πίτα με πουρέ και καλοκαιρινά λαχανικά

1. Πουρές πατάτας

Της Αντωνίας Κατή (food stylist & συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής)

Για 4 άτομα

Μαγείρεμα: 40’ - 45’

Προετοιμασία: 10΄- 15’

1 κιλό πατάτες1 φλιτζάνι γάλα (χλιαρό)80-100 γραμ. Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλοαλάτιφρεσκοτριμμένο
λευκό πιπέρι

Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες με τη φλούδα τους. Τις βάζουμε σε κατσαρόλα και τις καλύπτουμε με κρύο νερό. Τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις ξεφλουδίζουμε πριν κρυώσουν καλά και τις αλέθουμε στο μύλο λαχανικών ή με το ειδικό εργαλείο για πουρέ. Ρίχνουμε το Flora σε κατσαρόλα προσθέτουμε τον πουρέ και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να λιώσει το flora. Τέλος, προσθέτουμε το γάλα και αλατοπιπερώνουμε.

Tips

Καλό θα είναι να μην πολτοποιήσουμε τις πατάτες στο μπλέντερ ή στο multi γιατί θα γίνουν μια κολλώδης μάζα. Για πιο πλούσια γεύση μπορούμε να αντικαταστήσουμε το γάλα με κρέμα γάλακτος.Για περισσότερη νοστιμιά μπορούμε να βράσουμε τις πατάτες ξεφλουδισμένες σε ζωμό βοδινού ή κότας ή ακόμη και σε φρέσκο γάλα.Μπορούμε να αρωματίσουμε τον πουρέ μας με μυρωδικά και μπαχαρικά της αρεσκείας μας όπως μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, κόλιανδρο, θυμάρι, εστραγκόν κ.ο.κ.

2. Πίτα του βοσκού

Της Αντωνίας Κατή (food stylist & συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής)

Για 6-8 άτομα

Προετοιμασία: 1 ώρα

Ψήσιμο: 45’ -50’

700 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο ή αρνίσιο200 γραμ. λουκάνικα χωριάτικα ψιλοκομμένα (χωρίς το εξωτερικό περίβλημα)150 γραμ. Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλο1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένο)1 καρότο (σε κύβους)1 πιπεριά Φλωρίνης (σε κύβους)2 κλαδάκια σέλερι (ψιλοκομμένο)1-2 κουταλιές σούπας σόγια σος1 φλιτζάνι τσαγιού κόκκινο κρασί1 κουτ. γλυκού ζάχαρη2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένολίγο φρέσκο θυμάριαλάτιπιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τον πουρέ

1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες100 γραμ. Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλο2 κρόκους αυγών200 γραμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη50 γραμ. λιωμένο Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλοαλάτι, πιπέρι λευκόλίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

Ζεσταίνουμε το Flora και σοτάρουμε πολύ ελαφρά το σκόρδο, το κρεμμύδι, την πιπεριά, το καρότο και το σέλερι, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο λουκάνικο και τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συνεχώς, για να μην σβολιάσει ο κιμάς. «Σβήνουμε» με το κρασί και ρίχνουμε τον πελτέ διαλυμένο σε ένα φλιτζάνι νερό, τη σόγια σος και τη ζάχαρη. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε τον κιμά μέχρι να μαγειρευτεί. Προς το τέλος του μαγειρέματος ρίχνουμε τον μαϊντανό και το θυμάρι. Παράλληλα βράζουμε τις πατάτες και τις στραγγίζουμε. Τις πολτοποιούμε στον μύλο των λαχανικών και τις ανακατεύουμε με το flora, το τριμμένο τυρί (κρατάμε λίγο για το τέλος), τους κρόκους των αυγών, ανάλογο αλατοπίπερο και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο. Στρώνουμε τον κιμά σε πυρίμαχο σκεύος και τον καλύπτουμε με τον πουρέ. Με ένα πιρούνι κάνουμε σχέδια στον πουρέ και τον πασπαλίζουμε με το τυρί που κρατήσαμε και το λιωμένο Flora. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να κάνει ο πουρές μια ωραία κρούστα.

Tips

Εάν θέλετε μπορείτε να βάλετε τον πουρέ σε κορνέ και να τον τοποθετήσετε πάνω από τον κιμά σε ροζέτες.Για μεγαλύτερη νοστιμιά μπορείτε να προσθέσετε στον κιμά κι άλλα λαχανικά όπως: κολοκυθάκια, μελιτζάνες κ.ο.κ.

3. Πατατοκεφτέδες

Της Αντωνίας Κατή (food stylist & συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής)

Για 4 – 6 άτομα

Προετοιμασία: 1 ώρα

Αναμονή: 1 ώρα

Μαγείρεμα: 10-12΄

1 κιλό πατάτες 100 γραμ. λιωμένο Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλο3- 4 αυγά1 κρεμμύδι (τριμμένο)1 φλιτζάνι τσαγιού φέτα (τριμμένη)1 φλιτζάνι τσαγιού κεφαλοτύρι (τριμμένο)½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)αλάτι, πιπέριαλεύριλάδι για το τηγάνισμαλίγο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα για το σερβίρισμα

Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα τους σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Τις καθαρίζουμε όσο είναι ζεστές, τις χοντροκόβουμε και τις περνάμε από το μύλο των λαχανικών. Αφήνουμε τον πουρέ να κρυώσει καλά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το Flora, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, τα τυριά, τον μαϊντανό και ζυμώνουμε το μίγμα. Δοκιμάζουμε τη γεύση και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου να σφίξει και μετά πλάθουμε στρογγυλούς κεφτέδες. Αν το μίγμα δεν πλάθεται εύκολα, προσθέτουμε λίγο αλεύρι και το ξαναζυμώνουμε. Βάζουμε μπόλικο αλεύρι σε ρηχό πιάτο και αλευρώνουμε τους κεφτέδες μας. Ζεσταίνουμε αρκετό λάδι σε βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε τους πατατοκεφτέδες μέχρι να χρυσίσουν καλά από όλες τις πλευρές. Σερβίρουμε τους πατατοκεφτέδες ζεστούς, πασπαλίζοντας με τριμμένο τυρί.

4. Μπιφτέκια φωλιές με πουρέ

Της Αντωνίας Κατή (food stylist & συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής)

Για 6 άτομα

• Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα

• Χρόνος ψησίματος: 40’ - 45΄

750 γραμ. κιμά3-4 φέτες ψωμί (μόνο την ψίχα)1 κρεμμύδι (τριμμένο)1 αυγό2 κουταλιές σούπας Flora soft με βούτυρο (λιωμένο)αλάτι, πιπέρι1 φλιτζάνι τσαγιού αρακά (βρασμένο)2 βρασμένα καρότα (σε κύβους)50 γραμ. λιωμένο Flora soft με βούτυρογια τον πουρέ3 μεγάλες πατάτες4 κουταλιές σούπας Flora soft με βούτυρο1½ φλιτζ. τσαγιού γάλααλάτι, πιπέριλίγο τυρί τριμμένο (προαιρετικά)

Ετοιμάζουμε πρώτα τον πουρέ: βράζουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις περνάμε από τη μηχανή του πουρέ να πολτοποιηθούν. Ζεσταίνουμε το Flora σε κατσαρολάκι και προσθέτουμε τις πολτοποιημένες πατάτες, το γάλα και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε πάνω σε μέτρια φωτιά για μερικά λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα του πουρέ. Κατεβάζουμε τον πουρέ από τη φωτιά προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, φτιάχνουμε τα μπιφτέκια: βάζουμε τον κιμά σε μπολ, προσθέτουμε την ψίχα του ψωμιού, καλά μουλιασμένη σε νερό και στυμμένη, το κρεμμύδι, το αυγό, το αλατοπίπερο και το λιωμένο Flora. Ανακατεύουμε καλά το μίγμα και πλάθουμε μεγαλούτσικα μπιφτέκια. Πλαταίνουμε λίγο τα μπιφτέκια με τα χέρια και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο τους. Τα βάζουμε σε ταψί αλειμμένο με λίγο Flora και τα ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου σε μέτριο φούρνο. Βγάζουμε τα μπιφτέκια από το φούρνο και μοιράζουμε στις λακκούβες που έχουμε κάνει, τον αρακά και τα καρότα. Kαλύπτουμε με 1-2 κουταλιές από τον πουρέ και περιχύνουμε με λίγο λιωμένο Flora. Ξαναβάζουμε τα μπιφτέκια στο φούρνο και τα ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει ελαφρά ο πουρές. Σερβίρουμε με βρασμένα ανάμικτα λαχανικά ή σαλάτα εποχής.

5. Πίτα με πουρέ και καλοκαιρινά λαχανικά

Της Αντωνίας Κατή

(food stylist & συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής)

Για 4-6 άτομα

Προετοιμασία: 30΄

Ψήσιμο: 30΄- 40΄

1 πιπεριά πράσινη (σε κύβους)1 πιπεριά κόκκινη (σε κύβους)2-3 κολοκυθάκια (σε κύβους)1-2 μελιτζάνες (σε κύβους)1 κρεμμύδι (σε λεπτές ροδέλες)1-2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)2-3 ντομάτες (σε κύβους) ή 1/2 κουτί ντοματάκια κονκασέ1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό (ψιλοκομμένο)λίγο φρέσκο βασιλικό (ψιλοκομμένο)1 Knorr Σπιτικό ζωμό Βοδινού1 πακέτο πουρέ Knorr200 γραμ. Flora soft με βούτυρο1 φλιτζάνι τσαγιού κεφαλογραβιέρα τριμμένηαλάτιφρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ζεσταίνουμε τα 150 γραμ. από το Flora σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα λαχανικά για 3-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό και τον Κnorr σπιτικό ζωμό. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλατοπίπερο. Αφήνουμε το σκεύος ανοιχτό σε δυνατή φωτιά για να εξατμιστούν εντελώς τα υγρά. Μόλις τα κατεβάσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε τον πουρέ ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. Σ’ ένα αντικολλητικό σκεύος απλώνουμε σε μια στρώση τα λαχανικά και τα πασπαλίζουμε με το περισσότερο τυρί. Τα σκεπάζουμε με τον πουρέ. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί, περιχύνουμε με το υπόλοιπο Flora λιωμένο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς, ώσπου να ροδίσει ο πουρές. Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει αρκετά πριν το κόψουμε σε μερίδες.

Tips

Μπορούμε να προσθέσουμε στο φαγητό κι άλλα λαχανικά όπως χρωματιστές πιπεριές, αρακά κ.ο.κΜπορούμε επίσης να αντικαταστήσουμε το τυρί που θα βάλουμε στα λαχανικά με φέτα, ανθότυρο ή καλαθάκι Λήμνου.
Keywords
Τυχαία Θέματα