Η περιορισμένη γυμναστική κάνει πολύ καλό

Στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο του αμερικανικού κολεγίου αθλητικής ιατρικής, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα δεν αποτέλεσε το πόσο πολύ πρέπει να γυμναζόμαστε, αλλά το πόσο λίγο. Δεκάδες παρουσιάσεις και σεμινάρια, αφού εξέτασαν πλήθος δραστηριοτήτων, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ακόμη και λίγα λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας αρκούν για να βελτιώσουν την υγεία και τη σωματική μας κατάσταση. «Όλοι συζητούσαν γι’ αυτά τα ευρήματα», δήλωσε η Λίντα Πεσκατέλο, καθηγήτρια Κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, που παρακολούθησε το συνέδριο. «Η ιδέα πως μπορείς να γυμναστείς επαρκώς σε τόσο λίγο χρόνο είναι πολύ ελκυστική», πρόσθεσε. Αλλά όπως αυτή και άλλοι ειδικοί θεωρούν πως πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες και την αποτελεσματικότητα της όλο και πιο περιορισμένης άσκησης.

Οι άνθρωποι πάντα προσπαθούσαν να ανακαλύψουν ποιος είναι ο σωστός χρόνος σωματικής δραστηριότητας. Στο παρελθόν, οι ειδικοί συνήθως συμβούλευαν πως η ουσιώδης και συχνή άσκηση είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της υγείας. Το 2008, οδηγοί δημοσιευμένοι από το τμήμα υπηρεσιών υγείας υπαγόρευαν πως χρειάζονται τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης κάθε εβδομάδα. Οι οδηγοί, επίσης, πρότειναν 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα ως υποκατάστατο της άσκησης μέτριας έντασης.

Οι συμβουλές αυτές στηρίζονταν στην ευρεία πεποίθηση της επιστημονικής κοινότητας πως αυτή η ποσότητα άσκησης σχετίζεται με τη μακροζωία και μειώνει τις πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και άλλες ασθένειες. Στην πράξη, ωστόσο, οι οδηγίες δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τους περισσότερους υπολογισμούς, το 80% των Αμερικανών δεν ασκείται σε τέτοια έκταση.

Αυτό οδήγησε στην αναζήτηση του μεγέθους άσκησης που θα εξασφαλίζει ευεξία και ταυτόχρονα οι περισσότεροι θα μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό. Με τη σειρά της η προσπάθεια αυτή έχει οδηγήσει στο να αυξηθεί το ενδιαφέρον για τη σύντομη, ιδιαίτερα έντονη άσκηση. Αυτή η προσέγγιση εκγύμνασης εμφανίστηκε αρχικά το 2006, όταν ο Μάρτιν Γκιμπάλα, φυσιολόγος στο Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ του Οντάριο και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν σχετική μελέτη στο «The Journal of Psychology». Τα αποτελέσματα υποδείκνυαν ότι τρία λεπτά άσκησης με ηλεκτρονικό ποδήλατο οδηγούσαν στον ίδιο βαθμό εκγύμνασης των μυών με την άσκηση με κανονικό ποδήλατο για 120 λεπτά. Οι πιο πρόσφατες μελέτες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι 16 έως 30 λεπτά έντονης σωματικής άσκησης την εβδομάδα βελτιώνουν ορισμένα σημεία της υγείας μας.

Τα πειράματα που έγιναν σε εθελοντές έδειξαν ότι υπάρχει βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και του επιπέδου των σακχάρων στο αίμα ύστερα από μερικές εβδομάδες έντονης γυμναστικής. Πάντως, μέχρι τώρα δεν έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες που να εξετάζουν τους εθελοντές για περισσότερο από μερικούς μήνες.

Αναδημοσίευση από: www.kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Συνταγές
Η περιορισμένη γυμναστική κάνει πολύ καλό,