Η εταιρεία «Νιτσιάκος» κοντά στην εξαγορά του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρτας

Κοντά στην εξαγορά του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρτας βρίσκεται η εταιρεία «Θ. Νιτσιάκος ΑΒΕΕ», ενώ η διοίκησή της δεν αποκλείει και άλλες εξαγορές μέχρι το τέλος του έτους. Η επιχειρηματική αυτή κίνηση συνεπάγεται αφενός ότι ο ο κλάδος βαίνει προς συγκέντρωση και αφετέρου την πιθανότητα σωτηρίας του συνεταιρισμού, ο οποίος έχει ήδη υπαχθεί στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Η εξαγορά αυτή εκτιμάται ότι θα ανεβάσει το 2014 τον κύκλο εργασιών της «Νιτσιάκος» σε περίπου 230 εκατ. ευρώ από τα 170 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ σημειώνεται ότι το 2012 ο τζίρος της είχε διαμορφωθεί σε 146 εκατ. ευρώ. Η δε συμφωνία εξαγοράς του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρτας εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει στην ουσία και τον συμψηφισμό των οφειλών της προς την εταιρεία «Νιτσιάκος», καθώς η τελευταία αποτελεί βασικό προμηθευτή του συνεταιρισμού σε ζωοτροφές και νεοσσούς. Αμφότερες οι επιχειρήσεις έχουν κατηγορηθεί για εμπλοκή στο «καρτέλ του κοτόπουλου», το οποίο εντόπισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού το 2012 και η απόφασή της αναμένεται το επόμενο τρίμηνο.

Πέρα από την αύξηση του τζίρου η εταιρεία «Νιτσιάκος» είδε το 2013 και επιστροφή στα κέρδη, κάτι αρκετά σπάνιο σε μια αγορά που έχει πτωτική πορεία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από τις δέκα εταιρείες που εμπλέκονται στο καρτέλ, εκτιμάται ότι ελάχιστες είναι βιώσιμες. Το 2013 η εταιρεία εμφάνισε κέρδη προ φόρων, τόκων και χρηματοδοτικών αποσβέσεων ύψους 9 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 1,5 εκατ. ευρώ και ο δανεισμός της το 2013 είχε διαμορφωθεί στα 57 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία παρά την κρίση συνεχίζει τις επενδύσεις. Από το 2011 δραστηριοποιείται στην παραγωγή προϊόντων γαλοπούλας, ενώ έχει εισέλθει δυναμικά και στα προϊόντα από κρέας κουνελιού. Επιπλέον δραστηριοποιείται στην παραγωγή, εμπορία και εισαγωγή ζωοτροφών όλων των ειδών. Ιδιαίτερη επιτυχία σημειώνουν οι γατοτροφές και σκυλοτροφές, με το 30% της παραγωγής να διακινείται εκτός Ελλάδας και με στόχο το ποσοστό των εξαγωγών να φτάσει το 2014 στο 50%. Οι ξένες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται είναι της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ και της Κύπρου. Συνολικά οι ζωοτροφές αντιπροσωπεύουν πλέον το 40% του κύκλου εργασιών της εταιρείας.

Αναδημοσίευση από το www.kathimerini.gr

Keywords
Αναζητήσεις
εξαγορα πινδος, πίνδος σκυλτροφές
Τυχαία Θέματα