Η χρυσή τριάδα

Μετά από τέσσερις ημέρες εντατικής σοκολατοθεραπείας, οι τρεις νικητές θα επιστρέψουν σπίτι τους με το έπαθλο και μερικά παραπανίσια κιλά. 

Φώτα, κάμερες, πάμε. Κάπως έτσι ήταν σήμερα η ατμόσφαιρα στη σχολή Le Monde όπου πραγματοποιήθηκε η τελική φάση του διαγωνισμού «Γίνε ζαχαροπλάστης» του περιοδικού «Γλυκές ιστορίες». Από τη μια η Κατερίνα, η φωτογράφος μας, να αναζητά το τέλειο καρέ, από την άλλη οι κάμεραμέν της Κωνσταντίνας, της σκηνοθέτιδός μας, και από πάνω το μικρόφωνο να μην αφήνει ατάκα να πέσει, δεν ήθελε

και πολύ για να τρακαριστούν τα παιδιά. Είχε μια άλλη βαρύτητα η σημερινή ημέρα από όλες τις απόψεις. Μέχρι χθες διαγωνίζονταν ανάμεσα σε 82, τώρα, όμως, είχαν απομείνει μόνο 8. Και σε αυτό το σημείο, «έπαιζαν» πια ενάντια στον εαυτό τους· αυτοέλεγχος, αυτοσυγκέντρωση, τύχη, ψυχραιμία, όλα έπαιζαν ρόλο.

 

Άλλος ένας παράγοντας άγχους; Το γλυκό που έπρεπε να φτιάξουν τους ήταν παντελώς άγνωστο. Το πληροφορήθηκαν το πρωί της ίδιας ημέρας. Τούρτα σοκολάτα, όπως και στον ημιτελικό, αλλά πιο δύσκολη. Μπισκότο, μους, γλάσο, τα έπαιζαν πια στα δάχτυλα, αλλά εδώ παρεμβαλλόταν μία ύπουλη στρώση από ζελέ αχλαδιού. Το οποίο έπρεπε πρώτα να παγώσει σε χωριστό τσέρκι και έπειτα να έρθει να καθίσει επάνω σε μία στρώση από μους αρκούντως σφιχτή, ώστε να μπορεί να το στηρίξει. Ουδόλως παράξενο λοιπόν που μία τούρτα έφτασε στους κριτές επίπεδη. Όσων το «οικοδόμημα» δεν παρουσίαζε δομικές αστάθειες, κρίθηκε στις λεπτομέρειες και στο ντεκόρ. Σε αυτόν τον τομέα ο μεσιέ Παρλιάρος τούς είχε δώσει το ελεύθερο να λοξοδρομήσουν από την συνταγή του. Και αυτοί τι καραμέλες έφτιαξαν, τι κομπόστες αχλαδιού, τι χειροποίητα σοκολατάκια, τι φετούλες φρέσκου φρούτου καψαλισμένες με το φλόγιστρο. Και μόλις μπήκε και η τελευταία πινελιά, πήρε καθείς την τούρτα του ανά χείρας και παρατάχθηκε μπροστά από την επιτροπή, περιμένοντας να κληθούν ένας-ένας.

 

Απέναντί τους ο Στέλιος Παρλιάρος, φιλικός, άμεσος και προσιτός, αναλάμβανε να μετριάσει τις εντυπώσεις από τις εξάρσεις του πολύ καλού του φίλου σεφ Χριστόφορου Πέσκια - γιατί για να τις ελέγξει τελείως ήταν μάλλον αδύνατο· ο χειμαρρώδης σεφ δεν πτοείται ούτε από μικρόφωνα ούτε από κάμερες ούτε από το σύνηθες σαβουάρ φερ που αυτά επιβάλλουν. Έτσι, και ανέκδοτα μας είπε και τις φωνές έβαλε και επίδομα για βαρέα και ανθυγιεινά ζήτησε που τον υποβάλαμε σε αυτή τη δοκιμασία να δοκιμάσει 42 και 40 και 8 γλυκά σε τρεις ημέρες. 

 

Ο σεφ πατισιέ Δημήτρης Χρονόπουλος, από την άλλη, έχει αποδεδειγμένες αντοχές στη σοκολάτα. Είναι ο τομέας του άλλωστε. Το Αθήνα-Λυών είναι γι' αυτόν ένα τσιγάρο δρόμος. Κάθε χρόνο συνοδεύει τα γκρουπ των Ελλήνων ζαχαροπλαστών που πηγαίνουν για μετεκπαίδευση στη σχολή της σοκολατοποιίας Valrhona. Σε αυτή την επιτροπή, λοιπόν, είχε εξασφαλισμένη θέση. Άλλωστε, εκτός από σεφ πατισιέ με ειδικότητα στη σοκολάτα ήταν και ειδικός τοποτηρητής της εταιρείας Deals SA που από την πρώτη στιγμή στήριξε τον διαγωνισμό μας προσφέροντας στον τρίτο βραβευθέντα την δυνατό

Keywords
Τυχαία Θέματα
Η χρυσή τριάδα,