Αστακοκαραβίδα, η Αυτής Μεγαλειότης

Ζει κυρίως στα νερά της Χαλκιδικής και στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα στην Καβάλα και τη Θάσο. Οι περισσότεροι τη μπερδεύουν με την καραβίδα ή με την κωλοχτύπα. Μάλιστα, ακόμη και οι ντόπιοι ψαράδες δυσκολεύονται να την αναγνωρίσουν. Κι όμως, οι δαγκάνες της είναι πιο μακριές, το κρέας της αρκετά πιο μαλακό, ενώ το χρώμα της είναι ένα-δύο τόνους πιο απαλό από αυτό του αστακού. Ο λόγος για την αστακοκαραβίδα, ένα σπάνιο προϊόν της ελληνικής θάλασσας, με το οποίο ο σεφ

Χρύσανθος Καραμολέγκος έκλεψε τις εντυπώσεις στην έκτη μέρα του «Sani Gourmet Festival». Η επιλογή της αστακοκαραβίδας δεν ήταν τυχαία.

Γενικότερα, όλο το μενού που παρουσίασε βασιζόταν στη φιλοσοφία των «100 χιλιομέτρων», χρησιμοποίησε δηλαδή υλικά που βρίσκονταν σε ακτίνα εκατό χιλιομέτρων από τη μαρίνα της Σάνης. «Ο τόπος παράγει εξαιρετικά προϊόντα, αγροτικά και θαλάσσια, τα οποία μας δείχνουν ξεκάθαρα το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Τοπικό σημαίνει φρέσκο», μου εξηγεί ο ίδιος την ώρα που έφτιαχνε καρπάτσιο από ένα μεγάλο μαγιάτικο μπροστά στα έκπληκτα μάτια των προσκεκλημένων. Αυτή ακριβώς είναι και η νέα προσέγγιση του εστιατορίου «Ντομάτα», ο κόσμος να γνωρίζει τα φρέσκα-τοπικά προϊόντα και να βλέπει ζωντανά πως ο σεφ επεξεργάζεται την πρώτη ύλη. «Κουζίνα σε απευθείας σύνδεση», μου λέει χαμογελώντας η υπεύθυνη επικοινωνίας της «Sani Α.Ε», κ. Γεωργία Δώδου.

Δεξιά της όμορφης αυλής, έχουν τοποθετηθεί μεγάλες σχάρες σε κοινή θέα. Πέριξ του εστιατορίου, έχει στηθεί ένας πλούσιος κήπος με μυρωδικά, τα οποία κόβονται ανάλογα τις ανάγκες του κάθε πιάτου, ενώ στο κέντρο κάθε τραπεζιού προσφέρονται φρέσκα λαχανικά για να φτιάχνει ο καθένας χωριστά τη σαλάτα της αρεσκείας του. Από ό,τι φάνηκε και από τις ενθουσιώδεις αντιδράσεις των καλεσμένων, το στοίχημα της φρεσκάδας έχει ήδη κερδηθεί για το εστιατόριο «Ντομάτα». Όλα τα πιάτα του μενού (ντιπ παστής σαρδέλας, κακαβιά με καρπάτσιο λαβράκι, αρνί σε κριθαράκι ντομάτας, κ.ά), ασχέτως ατομικής προτίμησης, είχαν «καθαρή» και χαρακτηριστική γεύση, η οποία οφειλόταν κυρίως στη ζωντάνια των μυρωδικών. Κι όταν ένας μάγος έχει στο ραβδί του τα καλύτερα ξόρκια, τότε τα μαγικά του είναι μοναδικά. Συγχαρητήρια κύριε Καραμολέγκο.

Keywords
Αναζητήσεις
τιμη αστακοκαραβίδα, αστακοκαραβιδα τιμη
Τυχαία Θέματα