Cook[ειν]

Η Αλεξάνδρα Στράτου κάλεσε Έλληνες και ξένους χρήστες του διαδικτύου -εν δυνάμει αναγνώστες του βιβλίου της- να γίνουν «χορηγοί» στο προσωπικό της γαστρονομικό εγχείρημα.

Αφού σπούδασε για 2 χρόνια σε σχολή μαγειρικής στο Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας και μαθήτευσε σε αρκετές κουζίνες, η Αλεξάνδρα Στράτου γύρισε στην Ελλάδα με σκοπό να κυνηγήσει το όνειρό της: να εργαστεί σε εστιατόριο. Σύντομα, οι γρήγοροι ρυθμοί, το άγχος και το «απρόσωπο» της μεγάλης κουζίνας την αποθάρρυναν,

διαλύοντας τη ρομαντική ιδέα που είχε στο μυαλό της για τη συγκεκριμένη δουλειά. Βρήκε, όμως, έναν άλλο τρόπο να υπηρετήσει το πάθος της για τη μαγειρική: με ένα βιβλίο. Για τις συνταγές ανέτρεξε στην παιδική της ηλικία και στα φαγητά με τα οποία μεγάλωσε. Επιστράτευσε, μάλιστα, και τον άνθρωπο που τα μαγείρευε, την κυρία Λούλα, σταθερή παρουσία στο σπίτι της προγιαγιάς της και υπεύθυνη κάθε οικογενειακού τραπεζώματος. Το βιβλίο δεν θα είναι αμιγώς συνταγογραφικό, αφού κάθε συνταγή της κυρίας Λούλας θα πλαισιώνεται από φωτογραφίες και κείμενα της Αλεξάνδρας, έτσι ώστε να προκύπτει μια γοητευτική ιστορία γύρω από το φαγητό.

Ο ομολογουμένος πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου -Cook[ειν]- συνοψίζει εύστοχα την ιδέα πίσω από τη δημιουργία του. Για την Αλεξάνδρα όλα πηγάζουν από την διάθεσή της να μαγειρεύει και να μοιράζεται ό,τι μαγειρεύει. Επιθυμεί το βιβλίο να γίνει κτήμα του αναγνώστη· να γράψει σε αυτό, να το λερώσει εν ώρα μαγειρέματος, να το αγαπήσει και τελικά να το μοιραστεί με τα κοντινά του πρόσωπα, γι’ αυτό θα αφήσει και κενές σελίδες για σημειώσεις. Θέλει να είναι ένα ζωντανό βιβλίο που εμπλουτίζεται σε κάθε μαγείρεμα.

Δεν είναι όμως μόνο ο τίτλος και το θέμα του βιβλίου που έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, αλλά και ο τρόπος που η Αλεξάνδρα βρήκε χρηματοδότηση: «ανέβασε» την ιδέα της σε μια πλατφόρμα crowdfunding* ζητώντας από τους επισκέπτες να συνδράμουν με τον οβολό τους. Μέσα σε μία εβδομάδα κατάφερε να μαζέψει 15.400 λίρες, ποσό που κάλυπτε το κόστος παραγωγής και έκδοσης στα αγγλικά. Το βιβλίο αναμένεται να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει και ελληνική έκδοση, αν οι «χρηματοδότες» συνεχίσουν να είναι το ίδιο γενναιόδωροι.

Στη σελίδα του πρότζεκτ στο Kickstarter οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν το ταξίδι της Αλεξάνδρας και του Cook[ειν] μέσα από τις ανανεώσεις (updates) που ανεβάζει. Καθένας που προσφέρει ένα ποσό θα λάβει ένα δώρο με την ολοκλήρωση του πρότζεκτ ή και αντίτυπο του ίδιου του βιβλίου, ενώ το όνομα του θα βρίσκεται στη λίστα με τους «χορηγούς» στο οπισθόφυλλο.

Η σελίδα συνδρομής για το Cook[ειν] στο KickstarterΒρείτε το project στο Facebook: Cookειν - Cooking to Share

*Τι είναι το crowdfunding;

Crowdfunding σημαίνει «χρηματοδότηση από το πλήθος». Σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες (όπως το kickstarter), ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να μοιραστεί ηλεκτρονικά ένα καινοτόμο προϊόν (ψηφιακό ή χειροπιαστό) και να ζητήσει χρηματοδότηση από άλλους χρήστες. Οι συνεισφέροντες μπορούν να συνδράμουν από 1 λίρα/δολάριο/ευρώ ή όσο «έχουν ευχαρίστηση», παρακολουθώντας στη σελίδα της καμπάνιας την πρόοδο του εκάστοτε πρότζεκτ. Μάλιστα, μπορούν να σχολιάζουν και να συζητούν με τον δημιουργό λαμβάνοντας μέρος, ενεργά πλέον, στη δημιουργία του προϊόντος. Τις περισσότερες φορές ο επενδυτής θα λάβει ως ευχαριστήριο αντάλλαγμα μικρά δώρα ή προϊόντα μετά την επιτυχή έκβαση της ενέργειας. Τέλος, σε περίπτωση που δεν μαζευτούν τα χρήματα, το ποσό επιστρέφεται στους «επενδυτές».

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Gastronomos