Ριζότο λεμονάτο

10:12 26/9/2012 - Πηγή: Radicio

Ριζότο λεμονάτο
Νόστιμο ιταλικό ριζότο, εύκολο και πολύ αρωματικό. Ταιριάζει πολύ με όλα τα κρέατα, αλλά είναι ένα πολύ καλό γεύμα και μόνο του.
4.5 αστέρια από 4 σέφ

Προετοιμασία: 15 λεπτά | Μαγείρεμα: 30 λεπτά | Σύνολο: 45 λεπτά
Συνταγή για: 4 μερίδες

Διατροφικά στοιχεία για 1 μερίδα
Θερμίδες: 498 θερμίδες | Λιπαρά: 9 γρ.

Υλικά συνταγής:
Ζωψμό: 1,5 λίτρο (κοτόπουλου ή λαχανικών)
Βούτυρο: 30 γρ. (ή 3 κουταλιές ελαιόλαδο)
Ψιλοκομμένο πράσο: 1 μέτριο, μόνο το άσπρο
Ρύζι:

400 γρ. (αρμπόριο ή καρολίνα)
Λευκό ξηρό κρασί: 1/2 κούπα
Λεμόνι: 1 μεγάλο (ξύσμα και χυμό)
Τριμμένη παρμεζάνα: 1/2 κούπα
Αλάτι, πιπέρι: όσο σας αρέσει

Οδηγίες:
1. Βάζετε το ζωμό στη φωτιά να κάψει. Χαμηλώνετε πολύ την φωτιά, ώστε να τον διατηρήσετε καυτό, χωρίς να κοχλάζει δυνατά.
2. Εν τω μεταξύ ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το βούτυρο και προσθέτετε το πράσο. Το μαραίνετε σε μέτρια φωτιά, να μαλακώσει, αλλά να μην μαυρίσει. Προσθέτετε το ρύζι και συνεχίζετε για 2 περίπου λεπτά, να γυαλίσει.
3. Προσθέτετε το κρασί και ανακατεύετε μέχρι να το απορροφήσει. Στη συνέχεια προσθέτετε μια κούπα καυτό ζωμό. Ανακατεύετε τακτικά, μέχρι να απορροφήσει το ρύζι το ζωμό και ρίχνετε άλλη μια κούπα. Συνεχίζετε έτσι, μέχρι να τελειώσει ο ζωμός. Το ρύζι θα λασπώσει εξωτερικά και μέσα θα είναι ελάχιστα σκληρό.
4. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και την παρμεζάνα, ανακατεύετε και κατεβάζετε από την φωτιά. Δοκιμάζετε για αλάτι και προσθέτετε πιπέρι. Σερβίρετε αμέσως.

Μαγειρεύτηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2012 από την Luise


Δείτε εδώ:Ριζότο με αρακά Απλή, εύκολη και νόστιμη συνταγή για ριζότο με...Σπαράγγια σε ριζότο Μια εύκολη συνταγή για πλούσιο ριζότο με σπαράγγια και...

Keywords
Αναζητήσεις
ριζοτο λεμονατο με σαφραν
Τυχαία Θέματα
Ριζότο,rizoto