«Ζορμπάς» στο Καλλιμάρμαρο

SHOWBIZ«Ζορμπάς» στο ΚαλλιμάρμαροΤρίτη, Ιούνιος 24, 2014 - 17:30

Ο «Ζορμπάς» θα... αλώσει το Καλλιμάρμαρο. Ο διασημότερος Ελληνας του πλανήτη μπαίνει στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας υπό τη συνοδεία των μουσικών του Μίκη Θεοδωράκη για να αναδείξει την ελληνική λεβεντιά του. Το έργο-ορόσημο του κλασικού ρεπερτορίου με τη χορογραφία του Λόρκα Μασσίν θα παρουσιαστεί στις 29 Ιουνίου στην καρδιά της Αθήνας,

σε μια από τις λιγοστές φορές που το Καλλιμάρμαρο δίδεται για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μαζί με την Ορχήστρα και τη Χορωδία του πολιτιστικού ιδρύματος ανεβάζει τη φιλόδοξη αυτή παραγωγή για μία και μοναδική βραδιά. Λίγο πριν από την επίσημη πρεμιέρα μιλήσαμε με τον «Ζορμπά», τον πρωταγωνιστή της παράστασης Στράτο Παπανούση, για τον εμβληματικό ρόλο του.

Με συγκίνηση

«Σε τέτοιου είδους έργα, που έχουν δηλαδή ελληνικό θέμα, τα δίνεις όλα» λέει ο χορευτής. «Σε ξεσηκώνουν και σου φέρνουν στο μυαλό μυρωδιές και μνήμες. Η μουσική του είναι μοναδική» συνέχισε. Πρώτη φορά ως Ζορμπάς -αφού μέχρι σήμερα έχει πάρει μέρος στην παράσταση σε άλλους ρόλους- ο Παπανούσης δηλώνει ότι το κλασικό αυτό έργο τον συγκινεί πάντοτε. «Τον ήρωα που ενσαρκώνω δεν τον αντιμετωπίζω σαν ένα υπαρκτό πρόσωπο, αλλά ως ιδέα. Διότι συμπυκνώνει όλα τα ιδεώδη του Ελληνα. Είναι απλός και εμπεριέχει όλη τη λαϊκή σοφία που συναντάς στους ανθρώπους της επαρχίας. Παίρνει τη ζωή έτσι όπως έρχεται» λέει, τονίζοντας ότι το γεγονός πως διέθετε πλούσια εμπειρία από το εν λόγω έργο τον βοήθησε να «χτίσει» τον ρόλο του Ζορμπά αργά και σταθερά. «Γνωρίζω το μπαλέτο αυτό από κάθε πλευρά. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα πως κάθε φορά που παρουσιάζουμε την εν λόγω παράσταση οι θεατές συγκινούνται. Ερχονται στα καμαρίνια μας κλαίγοντας».

Το μπαλέτο, που μιλάει για τον λογοτεχνικό ήρωα του μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη «Ο βίος και η πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», είχε γυριστεί και ταινία από τον Μιχάλη Κακογιάννη. Πρωταγωνιστής της ήταν ο αξέχαστος Αντονι Κουίν.

«Και πάλι θα γύριζα να χορέψω εδώ»

Πόσο ταυτίζεται ο χορευτής της ΕΛΣ με τον Ζορμπά; «Το κοινό στοιχείο με τον Ζορμπά είναι πως είμαστε και οι δύο γενναιόδωροι με τους ανθρώπους. Καταλαβαίνουμε και δικαιολογούμε τους πάντες. Σε αυτό μοιάζουμε» λέει ο Στράτος Παπανούσης, ο οποίος, αν και είχε φύγει τη δεκαετία του '90 για σπουδές στο εξωτερικό, δεν άντεξε και επέστρεψε για να συνεχίσει την εκπαίδευσή του στη γενέτειρα. «Μάλλον έχω ακόμη ένα κοινό με τον Ζορμπά. Είμαι πολύ Ελληνας, σαν και εκείνον. Γι' αυτό και δεν άντεξα έξω.

»Μου έλειπαν οι φίλοι μου και η οικογένειά μου. Και δεν το μετάνιωσα ποτέ. Διότι ακόμη και τις σπουδές μου να είχα ολοκληρώσει στο εξωτερικό, πάλι θα είχα γυρίσει να χορέψω εδώ» τονίζει το μέλος της ΕΛΣ από το 1992.

INFO:

Η παράσταση «Ζορμπάς» θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιουνίου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Η μουσική διεύθυνση είναι του Ηλία Βουδούρη. Τραγουδά η Μαρία Φαραντούρη. Στις 21.00.
Keywords
Τυχαία Θέματα