Απόφαση-βόμβα από το Ελεγκτικό Συνέδριο

ΠΟΛΙΤΙΚΗΑπόφαση-βόμβα από το Ελεγκτικό ΣυνέδριοΤρίτη, Ιούνιος 24, 2014 - 17:25

Ακόμα μία δικαστική απόφαση-βόμβα έρχεται να αμφισβητήσει την πολιτική του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και να τινάξει στον αέρα την «μπάνκα» του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτήν τη φορά το Ελεγκτικό Συνέδριο, σε κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψή του, έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων των δικαστών, των εισαγγελέων και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, από 1η Αυγούστου του 2012.

Η απόφαση

αυτή, σχεδόν αναμενόμενη από νομικούς κύκλους μετά και τις θετικές κρίσεις του Μισθοδικείου για τους εν ενεργεία δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς αλλά και του ΣτΕ για τους στρατιωτικούς, επιτείνει τώρα τον «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μόνο τα αναδρομικά που θα πρέπει να καταβληθούν για τις συντάξεις των δικαστικών ανέρχονται σε 150.000.000 ευρώ!

Επιπλέον, στους ενστόλους (στρατιωτικούς κ.λπ.) θα πρέπει να καταβληθούν περίπου 500.000.000 ευρώ (αναμένεται θετική κρίση και για συνταξιούχους από το Ελεγκτικό Συνέδριο), ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι θετικές κρίσεις της Δικαιοσύνης θα επεκταθούν και στους άλλους υπαλλήλους, εν ενεργεία και συνταξιούχους, των ειδικών μισθολογίων (γιατροί ΕΣΥ κ.λπ.).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι αναδρομικές περικοπές των συντάξεων δικαστών, εισαγγελέων και μελών του ΝΣΚ που έγιναν στο πλαίσιο του μνημονιακού νόμου 4093/2012 είναι αντίθετες στη συνταγματική Αρχή της αναλογικότητας και στον συνταγματικά κατοχυρωμένο κανόνα της ισότητας. Επίσης, προσκρούουν στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ που προστατεύει την περιουσία (στην οποία περιλαμβάνονται οι αποδοχές και οι συντάξεις). Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, μπορεί το κράτος να έχει το δικαίωμα να προχωρεί σε μειώσεις των συντάξεων των δικαστικών, όπως και των αποδοχών τους, ωστόσο η μείωση δεν μπορεί να γίνει χωρίς να εκτιμηθεί πρώτα το δημοσιονομικό όφελος σε σχέση με τις επιπτώσεις που επιφέρει. Επιπλέον, θα πρέπει να εκτιμάται εάν η μείωση είναι αναγκαία και αν θα μπορούσε να αναπληρωθεί με ισοδύναμα μέτρα.

Παράλληλα, η Ολομέλεια με ισχυρή μειοψηφία έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, κάνοντας στροφή στη νομολογία ότι η παραγραφή των αξιώσεων των συνταξιούχων δικαστικών είναι διετής και όχι πενταετής.

Keywords
Τυχαία Θέματα