«Βροχή» από ευρώ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ«Βροχή» από ευρώΤετάρτη, Σεπτέμβριος 11, 2019 - 17:44

❱❱ Αρχίζει στις 25 Σεπτεμβρίου η καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων για τον Οκτώβριο από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ

Από την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου θα έχουν καταβληθεί οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του επόμενου μήνα από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ. Στους 57.522 δικαιούχους «νέων» συντάξεων χηρείας θα αποδοθούν

και οι αυξήσεις 40%, μαζί με τα αναδρομικά περίπου 5,5 μηνών. 

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να γνωστοποιηθούν τα αναλυτικά εκκαθαριστικά σημειώματα με τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου σε όλους τους «απόμαχους» της εργασίας.

Η ημερομηνία καταβολής των κύριων συντάξεων Οκτωβρίου είναι από τον τ. ΟΑΕΕ, το τ. ΕΤΑΑ και τον τ. ΟΓΑ η Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, ενώ από το Δημόσιο, το τ. ΙΚΑ, το τ. ΝΑΤ, το τ. ΚΕΑΝ και τα υπόλοιπα ενταγμένα στον ΕΦΚΑ πρώην Ταμεία η Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου.

Από τον ΟΠΕΚΑ θα καταβληθούν τα βοηθήματα ανασφάλιστων υπερηλίκων την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου. Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου θα πιστωθούν στους λογαριασμούς περίπου 1.200.000 δικαιούχων οι επικουρικές συντάξεις από το ΕΤΕΑΕΠ.

Όπως έχει δεσμευτεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με την καταβολή των συντάξεων Οκτωβρίου θα αποδοθούν και οι αυξήσεις στους 57.522 δικαιούχους «νέων» συντάξεων χηρείας. Κανονικά, οι αυξήσεις έπρεπε να είχαν δοθεί από τα μέσα Μαΐου.

Ωστόσο, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, η προκάτοχός του Εφη Αχτσιόγλου και ο πρώην υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος δεν είχαν προβεί σε ενέργειες για την υλοποίηση του μέτρου, που νομοθετήθηκε πριν από τις τελευταίες ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με την υπόσχεση του νέου υπουργού, οι αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας που εκδόθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά, με την αναπροσαρμογή τους από το 50% στο 70% του ποσού που λάμβανε ο αρχικός δικαιούχος όσο ήταν στη ζωή, θα αποδοθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου μαζί με αναδρομικά 5,5 μηνών.

Ο υπουργός Εργασίας έχει δώσει εντολές στη νέα ηγεσία του ΕΦΚΑ να γνωστοποιηθούν αναλυτικά εκκαθαριστικά σημειώματα με τον επανυπολογισμό σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου», δηλαδή έως τις 12 Μαΐου 2016.

Τα εκκαθαριστικά αυτά, βάσει των οποίων οι «απόμαχοι» της εργασίας θα διαπιστώσουν αν έχουν υπολογιστεί ορθά τα ποσά που τους αποδίδονται, θα δοθούν στους δικαιούχους πρώην Ταμείων στα οποία ολοκληρώθηκε η διαδικασία τους προηγούμενους μήνες.

Για τις 223.000 «παλαιές» συντάξεις, για τις οποίες δεν έγινε επανυπολογισμός, όπως δήλωσε ο Γ. Βρούτσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο τα εκκαθαριστικά να αποδοθούν στους αμέσως επόμενους μήνες και σίγουρα πριν από το τέλος του 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα