Το γλυπτό «Αίγινα,2003» του Γιάννη Μόραλη αποκαλύπτεται στην Αίγινα

16:53 11/9/2019 - Πηγή: People

Την ώρα που η τέχνη του Γιάννη Μόραλη έχει πέσει θύμα βανδάλων στο νησί που αγάπησε όσο κανένας, ένα άλλο σπουδαίο γλυπτό του ετοιμάζεται για τα αποκαλυπτήρια του ενθουσιάζοντας τους λάτρεις της τέχνης του.

Συγκεκριμένα ο Δήμος της Αίγινας που ο σπουδαίος καλλιτέχνης είχε επιλέξει να περάσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του, σε συνεργασία με την επιτροπή ειδικών που συστάθηκε , επέλεξαν το γλυπτό «ΑΙΓΙΝΑ 2003» για να κοσμήσει την οδό Καζαντζάκη και πιο συγκεκριμένα έξω από το σπίτι του αχώριστου φίλου του, Νίκου Νικολάου. Οι δυο τους ηταν, όπως έλεγαν οι φίλοι του, «βίοι

παράλληλοι».

«Είναι το δεύτερο σπίτι μου», έλεγε ο Γιάννης Μόραλης, αφού το δικό του, λίγα μέτρα πιο πέρα (σοφά χτισμένο από τον φίλο του Άρη Κωνσταντινίδη), ήταν ουσιαστικά το μεγάλο ατελιέ που δούλευε και ο χώρος που κοιμόταν τα καλοκαίρια που έμενε στο νησί.

Εκείνοι που είχαν πρόσβαση στο σπίτι αυτό ήταν ελάχιστοι αφού όσους επισκέπτες ήθελαν να τον συναντήσουν ο Γιάννης Μόραλης τους υποδέχονταν στο σπίτι του Νικολάου ή στο γνωστό καφενείο  «ΑΙΑΚΕΙΟ», που γελώντας το έλεγε… το γραφείο μου.

Το σημείο που τελικά επιλέχθηκε να τοποθετηθεί το γλυπτό είναι εκείνο που θα επέλεγε και ο ίδιος. Το σπίτι του Νικολάου, μπροστά στη θάλασσα. Πίσω από τη μεγάλη πέτρινη πεζούλα, τις ελιές και τα δεντρολίβανα που κάθε ηλιοβασίλεμα -με ένα ποτήρι κρασί- τα καλοκαίρια, ήταν το καθιερωμένο σημείο συνάντησης των δύο φίλων, αλλά και της παρέας τους που όλο και μεγάλωνε… ο Καπράλος με την Σούλη, η Γιάννα, ο Πάνος και η Αιμιλία Σπανούδη, ο Γιάννης και η Άννα Μαΐλη, οι Σκαρπαλέζοι, οι Στράτοι, η Ρένα και ο Jean Louis Dumas, φίλοι, αγαπημένοι μαθητές, καλλιτέχνες της Αίγινας και όχι μόνο.

Και ποιος δεν είχε περάσει από το πιο φιλόξενο σπίτι της Αίγινας την εποχή εκείνη, το σπίτι του Νίκου και της Αγγέλας Νικολάου: Τσαρούχης, Ελύτης, η Ναταλία Μελά, ο Χατζιδάκις, ο Νίκος με την Χρύσα, η γλύπτρια Chryssa, o Takis, είναι λίγοι από αυτούς που θυμάμαι αυτή τη στιγμή.

Να θυμίσουμε πως λίγες ημέρες πριν άγνωστοι βανδάλισαν άλλο γλυπτό του Γιάννη Μόραλη με τίτλο «Χωρίς τίτλο» που είχε τοποθετηθεί αρχικά το 2016 στο λιμάνι της Αίγινας και πρόσφατα μεταφέρθηκε απέναντι την οικία Ν. Νικολάου.

Keywords
Τυχαία Θέματα