Το... τηγάνισμα φέρνει βροχή

ΡΕΠΟΡΤΑΖΤο... τηγάνισμα φέρνει βροχήΣάββατο, Νοέμβριος 25, 2017 - 12:00

❱❱ Οι σταγόνες μαγειρικού λίπους, όταν απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, έλκουν την υγρασία και σχηματίζουν σύννεφα

Βλάπτουν σοβαρά και την ηλιοφάνεια τα τηγανητά! Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από την έρευνα Βρετανών χημικών που έδειξε ότι οι σταγόνες μαγειρικού λίπους, όταν απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, σχηματίζουν πολύπλοκες δομές που έλκουν την υγρασία και σχηματίζουν σύννεφα.

Σε μεγάλες πόλεις όπως το Λονδίνο το μαγειρικό λίπος έχει διαπιστωθεί ότι αποτελεί το 10% των μικροσωματιδίων στον αέρα, οπότε οι

ερευνητές πιστεύουν ότι το τηγάνισμα έχει αξιοσημείωτη επίδραση στον σχηματισμό νεφών και, ως εκ τούτου, στον βροχερό καιρό!

Μάλιστα, εκτιμούν ότι η επίδραση είναι τόσο μεγάλης έκτασης, που μπορεί να έχει και «ψυχραντική» δράση στον πλανήτη, σε βαθμό μάλιστα που να μπορέσει και να επιβραδύνει το φαινόμενο της υπερθέρμανσής του.

Σε πειράματα που πραγματοποίησαν στο εργαστήριο οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Reading, του Bristol και του Bath μετεώρισαν σταγόνες αλμυρού νερού και ολεϊκού οξέος, ενός λιπαρού οξέος που συνδέεται με τη μαγειρική. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι τα μόρια στις σταγόνες στοιχίζονταν σε κρυσταλλόμορφα πλέγματα που λειτουργούν σαν σφουγγάρια σε επίπεδο απορρόφησης νερού. Η πολύπλοκη αυτή δομή επίσης βοηθάει τις σταγόνες να αντέχουν περισσότερο στην ατμόσφαιρα, βελτιώνοντας την ικανότητά τους να ενεργοποιήσουν τα σύννεφα.

«Η ιδέα πως ό,τι συνέβη στο εργαστήριο μπορεί να συμβαίνει και στον αέρα πάνω από τα κεφάλια μας είναι συναρπαστική και αποτελεί στοίχημα να κατανοήσουμε τι πραγματικά κάνουν αυτά τα μαγειρικά λίπη στον κόσμο γύρω μας» σχολιάζει ο δρ Σκουάιρς, βοηθός καθηγητή, Βιοφυσικής και Υλικών στο πανεπιστήμιο του Bath.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα