Τεχνητό δέρμα από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα

ΥΓΕΙΑΤεχνητό δέρμα από ανθρώπινα βλαστοκύτταραΔευτέρα, Απρίλιος 28, 2014 - 12:36

Πριν από λίγα χρόνια ίσως να ήταν ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας στον τομέα της ιατρικής. Τώρα όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό για το τελικό αποτέλεσμά του. Τεχνητό δέρμα από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμή φαρμάκων ώστε να μη γίνονται πειράματα σε ζώα, ανέπτυξαν επιστήμονες στη Βρετανία.
Ερευνητές από το King's College του Λονδίνου αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μια οικονομική εναλλακτική λύση

για τη δοκιμή φαρμάκων και καλλυντικών χρησιμοποιώντας τα πιο βασικά κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού.
Η ανάπτυξη τεχνητού δέρματος έχει επιτευχθεί και από άλλες επιστημονικές ομάδες κατά το παρελθόν, ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτήν τη φορά η επιτυχία είναι μεγαλύτερη, καθώς το νέο τεχνητό δέρμα διαθέτει διαπερατό φραγμό, ο οποίος ευνοεί τη διείσδυση των φαρμακευτικών ουσιών.
Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, η εξωτερική στιβάδα του δέρματος, που δεν είναι άλλη από την επιδερμίδα, λειτουργεί ως προστατευτικός φραγμός εμποδίζοντας την απώλεια της υγρασίας και παράλληλα την είσοδο των μικροβίων στον οργανισμό. Μάλιστα, σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, τα νέα δερματικά κύτταρα αναπτύχθηκαν σε περιβάλλον χαμηλής υγρασίας, γεγονός που έδωσε στους ερευνητές τη δυνατότητα να κάνουν τον φραγμό του δέρματος πιο διαπερατό, ώστε να είναι παρόμοιος με τον φυσιολογικό.
Η δημιουργία τεχνητής επιδερμίδας από ανθρώπινα δερματικά κύτταρα που έχουν αφαιρεθεί από βιοψίες δεν αποτελεί κάτι καινούργιο, ωστόσο αυτήν τη φορά οι επιστήμονες προχώρησαν περισσότερο, αφού κατάφεραν να προγραμματίσουν εκ νέου τα δερματικά κύτταρα που είχαν στη διάθεσή τους. Το γεγονός αυτό τους προσέφερε έναν νέο τρόπο για την παραγωγή μιας αστείρευτης πηγής του βασικού τύπου δερματικών κυττάρων που υπάρχουν στην επιδερμίδα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρ Dusko Ilic, το νέο τεχνητό δέρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη δοκιμή νέων θεραπειών για τις δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα και η ιχθύαση, μια σπάνια κληρονομική νόσος που έχει κύριο χαρακτηριστικό το ξηρό και λεπιδώδες δέρμα.
Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Stem Cell Reports» και επιστήμονες από αρκετά πανεπιστήμια ανέφεραν ότι με αυτόν τον τρόπο οι δοκιμές θα είναι πολύ πιο ακριβείς.

Keywords
Τυχαία Θέματα