Ο «μαγικός» τσαγκάρης του θρυλικού «Moulin Rouge»

ΡΕΠΟΡΤΑΖΟ «μαγικός» τσαγκάρης του θρυλικού «Moulin Rouge»Δευτέρα, Απρίλιος 28, 2014 - 12:02

Αισθησιασμός και μυστικισμός πάνε πακέτο, όταν πρόκειται για τα κορίτσια του Moulin Rouge. Εκτός όμως από αυτά, που είναι διάχυτα on stage, υπάρχουν και πολλά μυστικά που κάνουν επιτυχημένο το μπαλέτο εδώ και τόσα χρόνια.
Είναι λίγες οι φορές που τα μυστικά τους διαρρέουν. Τα κορίτσια ξέρουν, μα δεν μιλούν. Εξασκούνται, πατώντας γερά στα πόδια τους και προσφέρουν θέαμα.

Ανετα και

μαλακά

Για ένα άρτιο αποτέλεσμα, το θέαμα απαιτεί γερές βάσεις και εν προκειμένω ανθεκτικά παπούτσια χορού, που θα αποπνέουν θηλυκότητα, θα έχουν όμως παράλληλα την απαιτούμενη άνεση ώστε οι χορεύτριες να μοιάζουν με «νεράιδες» στη σκηνή. Πίσω από αυτά τα παπούτσια κρύβεται ένας τσαγκάρης.
Ο Γκιγιόμ Γκονέν είναι η «ψυχή» του Maison Clairvoy, του οίκου υποδημάτων που φημίζεται για τα χειροποίητα παπούτσια του. Ηδη από το 1960 οι υποδηματοποιοί του οίκου συνεργάζονται με το διάσημο καμπαρέ. Φτιάχνουν τα παπούτσια των κοριτσιών, σε εκείνα όμως που δίνεται ιδιαίτερη προσοχή είναι αυτά που φορούν οι κοπέλες που χορεύουν καν καν. Είναι ζωτικής σημασίας τα παπούτσια τους να είναι πολύ άνετα και μαλακά, αλλά ταυτόχρονα να αναδεικνύουν τη θηλυκότητά τους. Ως εκ τούτου, ο Γκονέν και οι μάστορές του δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην άνεση, την αισθητική και την αντοχή. Στους τοίχους του εργαστηρίου, στο Παρίσι, κρέμονται δεκάδες ξύλινα καλούπια, καθένα πιστό αντίγραφο του ποδιού κάθε μπαλαρίνας ξεχωριστά. «Αυτά είναι μοναδικά κομμάτια» εξηγεί ο διάσημος Γάλλος υποδηματοποιός, που μετρά μόνος του τις διαστάσεις κάθε χορεύτριας για να κατασκευάσει το ιδανικό καλούπι. Και αυτό επειδή οι κοπέλες επιβάλλεται να πατούν με άνεση και χωρίς φόβο ότι θα χτυπήσουν στο δάπεδο της σκηνής. Το τακούνι του παπουτσιού πρέπει να διανέμει τα κρουστικά φορτία εξηγεί ο Γκονέν και αποκαλύπτει ότι οι μπότες για τον χορό καν καν φαίνεται ότι δένουν με κορδόνια στο πλάι, ωστόσο στην πραγματικότητα διαθέτουν φερμουάρ στο εσωτερικό, ώστε να «δένεται» γερά το πόδι, αλλά το μέταλλο να μην υπάρχει κίνδυνος να μαγκώσει κάποιο κομμάτι της στολής του χορού.

Προσοχή στις ραφές

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται, όπως λέει ο έμπειρος υποδηματοποιός, στα καρφιά, τις σόλες τα τακούνια και τις ραφές των παπουτσιών, ώστε να μην πονάνε οι χορεύτριες, ενώ επιλέγονται μαλακά και ανθεκτικά δέρματα για τον ίδιο σκοπό. Μία από τις μπαλαρίνες του Moulin Rouge σε συνέντευξή της είχε αποκαλύψει ότι άλλαξε μία μόνο φορά τις μπότες της, τις οποίες φορούσε στο σόου «Feerie», για έξι ημέρες την εβδομάδα, επί εφτά χρόνια. Αυτό και μόνο αποδεικνύει πόσο καλής ποιότητας είναι τα υποδήματα.
Ο Γκονέν και οι πέντε έμπειροι τσαγκάρηδες διαθέτουν υπομονή, εμπειρία και πάθος. Η κατασκευή ενός ζευγαριού παπουτσιών γίνεται σε πέντε βήματα και ο χρόνος που χρειάζεται είναι από 40 έως 60 ώρες. Ο συνέταιρος του Γκιγιόμ, Νικολά Μαϊστριό έχει αναλάβει τη συνεργασία με τους πελάτες και την μπουτίκ, ενώ βάζει το χεράκι του και στον σχεδιασμό των νέων μοντέλων.

Και στη showbiz

O Maison Clairvoy αναλαμβάνει να κάνει παπούτσια κατά παραγγελία και για ηθοποιούς, τα οποία θα φορούν σε ταινίες. Ενα παράδειγμα είναι ο βραβευμένος με Οσκαρ Γάλλος ηθοποιός Ζαν Ντιζαρντέν για τον ρόλο του Λούκι Λουκ στην ομώνυμη ταινία του 2009. Οι καουμπόικες μπότες που φόρεσε ο ηθοποιός τοποθετήθηκαν στη βιτρίνα της μπουτίκ ως δείγμα. Μάλιστα η τιμή για ένα ίδιο ζευγάρι έφθανε τα 2.500 ευρώ, οπότε ήταν μάλλον απαγορευτική για τον καθένα. Η Κάιλι Μινόγκ επέλεξε δημιουργίες του οίκου Clairvoy για τις εμφανίσεις της σε συναυλίες το 2006 και το 2008. Τα τακούνια της ήταν πάντοτε μεγαλύτερα των δέκα εκατοστών, αυτό όμως κάθε άλλο παρά εμπόδιζε τη μικρόσωμη Μινόγκ από το να κινείται με απόλυτη άνεση πάνω στη σκηνή.
Οπως και να έχει πάντως, η απόκτηση ενός ζευγαριού παπουτσιών από τον οίκο Maison Clairvoy δεν είναι «φθηνή» υπόθεση. Στην μπουτίκ του θα βρει κανείς κομμάτια σε τιμές που ξεκινούν από τα 1.500 ευρώ και μπορεί να φθάσουν τα 3.500. Μάλιστα, τα γυναικεία είναι κατά κανόνα λίγο φθηνότερα από τα ανδρικά, κάτι που σπάνια συμβαίνει.

Κάτια Γιαπαλάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα