Σπουδές μέσω αλληλογραφίας για τον Ρωμανό

ΡΕΠΟΡΤΑΖΣπουδές μέσω αλληλογραφίας για τον ΡωμανόΠέμπτη, Δεκέμβριος 4, 2014 - 16:39

Ρύθμιση για εξ αποστάσεως φοίτηση, στα πρότυπα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, θα προωθήσει η κυβέρνηση για το θέμα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου στη χθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Συγκεκριμένα, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι ετοιμάζεται ήδη νέο νομοθετικό πλαίσιο, με το οποίο θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν διπλή ιδιότητα, καταδίκου και υποδίκου, να μπορούν να σπουδάζουν μέσω αλληλογραφίας και με ηλεκτρονικά μέσα. Επιπλέον, ο υπουργός

σημείωσε ότι αναζητεί τους γονείς του Νίκου Ρωμανού προκειμένου να τους παράσχει διευκρινίσεις, αλλά δεν ανταποκρίνονται στις τηλεφωνικές κλήσεις του. Οσον αφορά την απόρριψη από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο του αιτήματος του 21χρονου κρατουμένου, που ζητούσε να του χορηγηθεί εκπαιδευτή άδεια, ο κ. Αθανασίου είπε ότι δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.


«Δηλαδή, τι ζητούν από τους δικαστές; Να παραβιάσουν τον νόμο; Ή από την πολιτεία να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύεται το θέμα πολιτικά. Νωρίτερα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά είχε εκδώσει απορριπτικό βούλευμα στο αίτημα του 21χρονου Ρωμανού, ο οποίος θέλει να του χορηγούνται εκπαιδευτικές άδειες προκειμένου να βγαίνει από τη φυλακή και να παρακολουθεί τα μαθήματά του στο ΤΕΙ, στο οποίο έχει εισαχθεί δίνοντας εξετάσεις. Το δικαστικό συμβούλιο απέρριψε για τυπικούς λόγους το αίτημα, καθώς δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος και δεν μπήκε στην ουσία του θέματος.

Ο νόμος

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, για τις περιπτώσεις των υποδίκων ο νόμος προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του οργάνου που διέταξε την κράτηση, που στην περίπτωση του Ρωμανού είναι ο ειδικός εφέτης ανακριτής, του οποίου η εισήγηση για το θέμα ήταν αρνητική.


Λίγη ώρα αφότου ανακοινώθηκε η απόφαση, ο Νίκος Ρωμανός, ο οποίος αρνείται τη λήψη τροφής μέσα στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» όπου νοσηλεύεται, εξέδωσε κείμενο στο οποίο δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει την απεργία πείνας και καταδικάζει τους «αυτόκλητους υπερασπιστές του», όπως τους αποκάλεσε, «συριζαίους και λοιπούς εμπόρους ελπίδων», όπως διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι όσοι έχουν εμφανιστεί «έχουν φάει πόρτα χωρίς διάλογο». Στο κείμενο που φέρει τον τίτλο «Χορεύοντας με τον θάνατο για 24 μέρες» ο 21χρονος προσπερνά την οποιαδήποτε πιθανότητα να κάνει πίσω και αναφέρει ότι «απαντά με αγώνα έως τη νίκη ή αγώνα έως τον θάνατο». Υποστηρίζει δε ότι αν το κράτος τον «δολοφονήσει» με τη στάση του, «ο κ. Αθανασίου και η παρέα του θα μείνουν στην Ιστορία ως μια συμμορία δολοφόνων, ηθικοί αυτουργοί σε βασανισμό και δολοφονία πολιτικού κρατουμένου».

Ραγκούσης:«Επιδεινώθηκε η υγεία του»

ΣΥΜΦΩΝΑ με τον Φραγκίσκο Ραγκούση, συνήγορο του Νίκου Ρωμανού, η υγεία του 21χρονου καταδικασμένου για τις ένοπλες ληστείες στο Βελβεντό τις τελευταίες ώρες παρουσιάζει επιδείνωση και υπάρχουν σκέψεις να μεταφερθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σχολιάζοντας την εκ νέου απόρριψη του αιτήματός του για εκπαιδευτική άδεια, μεταξύ άλλων, είπε: «Ο Ρωμανός αμετάθετα θα παραμείνει στην απεργία πείνας απέναντι στην αδιαλλαξία της πολιτείας». Επίσης, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του 21χρονου, η υγεία του βρίσκεται σε οριακό σημείο, καθώς είναι πολύ αδύναμος και με χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Μαρία Μεϊμάρη

Keywords
Τυχαία Θέματα