Σκυλάκια σαν παιδιά

17:44 7/6/2018 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΣκυλάκια σαν παιδιάΠέμπτη, Ιούνιος 7, 2018 - 17:43

❱❱ Ερευνήτρια απέδειξε ότι όταν το αφεντικό αγκαλιάζει το κουτάβι του παράγονται ίδιες ορμόνες όπως όταν παίρνει αγκαλιά το μωρό του

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

«Ο σκύλος μου είναι σαν το παιδί μου» συνηθίζουν να λένε πολλοί ιδιοκτήτες του καλύτερου φίλου του ανθρώπου και τώρα Αμερικανίδα ειδικός έρχεται να τους δώσει δίκιο.

Η ερευνήτρια και συγγραφέας Μεγκ Oλμερτ εξηγεί ότι όταν το αφεντικό αγκαλιάζει τον σκύλο του ο οργανισμός του παράγει

τις ίδιες ορμόνες όπως όταν παίρνει στην αγκαλιά του το παιδί του.

Η Ολμερτ, που έχει συνεργαστεί με το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στις ΗΠΑ και το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας μελετώντας τη σχέση των ανθρώπων με τους σκύλους, αναφέρει ότι από την αγκαλιά αφεντικού - σκύλου σε πρώτη φάση στον ανθρώπινο οργανισμό παράγεται η ορμόνη οξυτοκίνη.

Πρόκειται για την ορμόνη που απελευθερώνεται από τον οργανισμό όταν οι μαμάδες αγκαλιάζουν το μωρό τους και συντελεί στην ανάπτυξη ισχυρού δεσμού μεταξύ τους. Με ανάλογο μηχανισμό η οξυτοκίνη προκαλεί το «δέσιμο» του αφεντικό με το κουτάβι του. Παράλληλα, η οξυτοκίνη ελαττώνει τον ρυθμό της καρδιάς, μειώνει την πίεση, βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει το στρες.

Ακολουθεί η παραγωγή της ορμόνης ντοπαμίνης, που είναι γνωστή και ως «ορμόνη της ευχαρίστησης». Εκτός των άλλων, η συγκεκριμένη ορμόνη προκαλεί ευδιαθεσία, η οποία στο μυαλό του ανθρώπου συνδυάζεται με την παρουσία του σκύλου και ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο τη σχέση τους, με τρόπο ανάλογο με εκείνο που η παρουσία του μωρού βελτιώνει τη διάθεση της μητέρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα