Ραψωδία που συγκλονίζει

ΡΕΠΟΡΤΑΖΡαψωδία που συγκλονίζειΤετάρτη, Ιούλιος 11, 2018 - 17:33

❱❱ Πήλινη πλάκα του 3ου μ.Χ. αιώνα με στίχους από την Οδύσσεια ανακαλύφθηκε στην Αρχαία Ολυμπία

Ενα εξαιρετικά σπάνιο εύρημα παγκοσμίου ενδιαφέροντος έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν την Αρχαία Ολυμπία, στο πλαίσιο ενός τριετούς ερευνητικού προγράμματος.

Πρόκειται για μια πήλινη πλάκα με εγχάρακτη επιγραφή, στην οποία σώζονται 13 στίχοι από τη ραψωδία ξ της «Οδύσσειας»

του Ομήρου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, από τη συντήρηση που έγινε στα εργαστήρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, το εν λόγω εύρημα ανάγεται στη ρωμαϊκή εποχή (πιθανότατα πριν από τον 3ο μ.Χ), κάτι που, αν επιβεβαιωθεί από τη συστηματική μελέτη της από τους επιστήμονες, θα καταστήσει την εν λόγω πλάκα ίσως το παλαιότερο γραπτό απόσπασμα των ομηρικών επών που έχει αποκαλυφθεί ως σήμερα!

Στην πήλινη πινακίδα μπορεί να διαβάσει κανείς 13 στίχους από τη ραψωδία ξ, και συγκεκριμένα από το απόσπασμα της ομιλίας που έκανε ο Οδυσσέας στον Εύμαιο, τον πιστό χοιροβοσκό του, στον οποίο εμφανίστηκε ο πολυμήχανος βασιλιάς μεταμορφωμένος ως ζητιάνος, όταν επέστρεψε στην Ιθάκη μετά τη δεκάχρονη απουσία και την περιπλάνησή του.

Το αρχαίο αντικείμενο με το ιδιαίτερα σημαντικό επιγραφικό, φιλολογικό αλλά ιστορικό περιεχόμενο εντοπίστηκε κατά τη διεξαγωγή της επιφανειακής γεωαρχαιολογικής έρευνας που πραγματοποιείται σε θέση παρακείμενη του Ιερού της Ολυμπίας. Τη διεύθυνση του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Ο πολυδιάστατος χώρος της Ολυμπίας» έχει αναλάβει η προϊσταμένη της ΕΦΑ Ηλείας δρ Ερωφίλη - Ιρις Κόλλια, σε συνεργασία με τους καθηγητές Franziska Lang, Birgitta Eder, Andreas Vött και Hans-Joachim Gehrke του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και των πανεπιστημίων Darmstadt, Tübingen και Frankfurt am Mainz.

Keywords
Τυχαία Θέματα