Ραντεβού για αστροπάρτι!

16:13 1/8/2016 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΡαντεβού για αστροπάρτι!Δευτέρα, Αύγουστος 1, 2016 - 16:11

Εκατοντάδες «κυνηγοί πλανητών» συγκεντρώθηκαν στο όρος Πάρνωνα και «ταξίδεψαν» με τηλεσκόπιο σε μακρινούς γαλαξίες και εντυπωσιακά νεφελώματα

Περισσότερα από 800 άτομα συμμετείχαν στη 10η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων, που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής στον Πάρνωνα, παρότι οι αιτήσεις συμμετοχής που είχαν υποβληθεί ήταν 600!

Στο σπάνιας ομορφιάς ελατόδασος, σε υψόμετρο 1.450 του βουνού που αποτελεί φυσικό σύνορο των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας, δίνουν κάθε χρόνο ραντεβού

οι λάτρεις των πλανητών, του ηλίου, των αστρικών σμηνών, των νεφελωμάτων και των γαλαξιών, καθώς εκτός από το αξεπέραστο φυσικό κάλλος του αποτελεί ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα μέρη με μηδενική φωτορύπανση (φαινόμενο που κορυφώνεται πέριξ των αστικών κέντρων και εμποδίζει την αστροπαρατήρηση).

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η συμμετοχή «έσπασε» κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τον νυχτερινό ουρανό από πλήθος τηλεσκοπίων που είχαν στηθεί στο πανέμορφο βουνό, να κάνουν πεζοπορία, ορειβασία, να μετάσχουν σε σεμινάρια, να παρακολουθήσουν ομιλίες, ακόμη και να κατασκευάσουν... νεροπυραύλους!

Τη διοργάνωση ανέλαβε η Αστρονομική Ενωση Σπάρτης με τον πολυπράγμονα πρόεδρό της Παναγιώτη Κατσίχτη, με συνδιοργανωτές το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης και τον πολιτιστικό σύλλογο Βαμβακούς «Νέα Ζωή». Αρωγοί ήταν πολλοί Σύλλογοι Ερασιτεχνών Αστρονόμων από την Πάτρα (ΩΡΙΩΝ), την Αθήνα και τη βόρεια Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα