Πού χάθηκε ο «Χλαπάτσας»

16:31 1/7/2015 - Πηγή: Espresso
SHOWBIZΠού χάθηκε ο «Χλαπάτσας»Τετάρτη, Ιούλιος 1, 2015 - 16:25

Πρώτα οι «Απαράδεκτοι», ύστερα ο Χλαπάτσας από της «Ελλάδος τα παιδιά» και «Οι παντρεμένοι έχουν ψυχή». Τον Δημήτρη Φραγκιόγλου τον αγάπησε η τηλεόραση με την πρώτη ματιά. Την αγάπησε και εκείνος και ύστερα αποφάσισαν να χωρίσουν συναινετικά. «Είμαι πια στα αζήτητα, δεν θα πω ψέματα», δηλώνει στην «Espresso» και μιλά για τη ζωή του σήμερα.

ΑΠΟ ΤΗ
ΦΑΝΗ ΠΛΑΤΣΑΤΟΥΡΑ

Μένει στο κέντρο και μετρά 18 ολόκληρα χρόνια απουσίας

από την τηλεόραση. «Από το '97 έχω να εμφανιστώ σε κάποια σειρά και η αλήθεια είναι πως με ενδιαφέρει να επιστρέψω για πολλούς λόγους. Οι εποχές είναι δύσκολες και εμείς ηθοποιοί είμαστε, οπότε είναι στα άμεσα ενδιαφέροντά μας και η τηλεόραση. Το τηλέφωνο όμως δεν χτυπάει...»

Τα μαλλιά του πλέον είναι άσπρα, τα γένια μακριά. Διατηρεί όμως το ίδιο χαμόγελο αθωότητας με τότε, την εποχή που υποδυόταν τον εμβληματικό Χλαπάτσα (ή Τρύφωνα Σπιουνέα), που έτρεχε να «καρφώσει» στον Κάκαλο (Γιάννης Μπέζος). Ηταν ο συγκεκριμένος ρόλος που του χάρισε στιγμές δημοσιότητας και του άνοιξε την πόρτα για τις επόμενες δουλειές σε θέατρο και τηλεόραση.

Ονειροπόλος

Σήμερα θέλει να επιστρέψει στο μέσο, όχι όμως και σε όλο αυτό που ονομάζουμε star system. Δεν δίνει συνεντεύξεις, δεν επιζητεί τα φώτα, ζει με τα λιγοστά χρήματα που έβγαλε τα προηγούμενα χρόνια από το θέατρο και δηλώνει «ονειροπόλος περασμένης νεότητος». «Για μένα η αποχή από τη δημοσιότητα και το lifestyle είναι στάση ζωής και δεν πρόκειται να την αλλάξω» μας απαντά στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του.

Συνεχίζει όμως να αγαπά πολύ το θέατρο και ό,τι έχει σχέση με αυτό που ονομάζουμε τέχνη. Γι' αυτό και θα τον συναντήσεις συχνά σε πρεμιέρες συναδέλφων του αλλά και σε συναυλίες με μια μπίρα στο χέρι (τελευταία εμφάνιση στο live του Robbie Williams στη Μαλακάσα). Στον ελεύθερο χρόνο του ο ιστορικός Χλαπάτσας των εφηβικών μας πια χρόνων διαβάζει βιβλία, πάει γήπεδο (φανατικός Παναθηναϊκός, βλέπετε) και ασχολείται πολύ με τα social media. Σίγουρα δεν είναι «η ψυχή της παρέας» και αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά ο ίδιος!

Μπορεί να απέχει πολλά χρόνια από την τηλεόραση, ωστόσο δεν εγκατέλειψε το παιδικό όνειρό του να γίνει ηθοποιός. Το χρωστάει άλλωστε στη μητέρα του, που πίστευε πως δεν θα τα καταφέρει. Μετά την τηλεόραση ακολούθησαν ρόλοι στο θέατρο, παραστάσεις που σκηνοθέτησε ο ίδιος με τη θεατρική ομάδα Οι Χρυσοθήρες που επανίδρυσε το 2000 (έκαναν γύρω στις δέκα παραγωγές), μεταφράσεις έργων, ενεργή ενασχόληση με το ΣΕΗ (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών) και μαθήματα υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού που δίδασκε στα θεατρικά εργαστήρια των Δήμων Κερατσινίου και Λυκόβρυσης.

Η τελευταία δουλειά του ήταν πριν από 1,5 χρόνο, όταν δέχτηκε την πρόκληση και αποφάσισε να συμμετάσχει μόλις για 20 δευτερόλεπτα στην ταινία μικρού μήκους «Τρεις αυγουλιέρες, παρ' ολίγον τέσσερις», όπου κρατούσε έναν βουβό ρόλο. Μπορεί αυτόν τον καιρό να μη βρίσκεται στα καλλιτεχνικά δρώμενα, δεν εγκαταλείπει όμως τη μεγάλη επιθυμία της ζωής του: να γυρίσει πίσω στην Αλεξάνδρεια και να δημιουργήσει το δικό του μικρό θεατράκι - ωδείο ρωμαϊκής εποχής. Να ξαναπερπατήσει στους δρόμους που αγάπησε ως παιδί και εγκατέλειψε για να σπουδάσει Οικονομικά στη Νομική Αθηνών (Πολυτεχνείο ήθελε, αλλά δεν τα κατάφερε) και στη συνέχεια να αποφοιτήσει από τη σχολή Βεάκη. Κι ύστερα ήρθε η πρώτη δουλειά στην τηλεόραση με τον Κώστα Βουτσά στο σίριαλ «Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια του», θέατρο με τον Γιάννη Κακλέα και επιθεωρήσεις με την Αννα Βαγενά.

Ο Δημήτρης Φραγκιόγλου δηλώνει άνθρωπος του ρίσκου και εχθρός της νοσταλγίας. Δεν του αρέσει να ανατρέχει στο παρελθόν, δεν θέλει να έχει καμία σχέση με αυτό που λέμε «μεγάλη ζωή» και όπως λέει ο ίδιος με νόημα, «αν για κάτι είμαι ικανοποιημένος είναι που δεν εγκατέλειψα τα όνειρά μου».

Το παρελθόν

Παραδέχεται ότι οι τηλεοπτικές προτάσεις που του πρότειναν στο παρελθόν δεν τον εξέφραζαν καλλιτεχνικά, γι' αυτό και τις αρνήθηκε. «Είναι σαν να μην υπάρχει η τηλεόραση πια για μένα» είχε εξηγήσει στο παρελθόν.

Οι συνάδελφοί του τον εκτιμούν και μόνο τα καλύτερα λόγια έχουν να πουν για τον ηθοποιό που το κοινό ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή. «Είναι υπηρέτης της τέχνης» συμφωνούν. Ο ίδιος αναφέρει ότι η φιλία του με την Yρώ Μανέ μετρά αρκετά χρόνια, χωρίς φυσικά να ξεχνά άλλους ηθοποιούς συναδέλφους του που τον βοήθησαν στο παρελθόν.

Για τα προσωπικά του γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα και αυτά από τον ίδιο, όταν μας εξηγεί λακωνικά: «Εχω κάνει έναν γάμο στη ζωή μου, ο οποίος δεν κράτησε. Χωρίσαμε και δεν αποκτήσαμε παιδιά με τη σύντροφό μου».

Ο Δημήτρης Φραγκιόγλου αντάλλαξε τον γυάλινο κόσμο της τηλεόρασης με το αυθόρμητο χειροκρότημα ύστερα από κάθε υπόκλιση... Και παρότι θέλει να επιστρέψει τηλεοπτικά, δεν μετάνιωσε ποτέ για την επιλογή του!

Keywords
Τυχαία Θέματα