Ποιοι θα πάρουν και πόσα

ΡΕΠΟΡΤΑΖΣΥΝΤΑΞΕΙΣ • Σε ποιους δίνει μποναμά ο Τσίπρας Ποιοι θα πάρουν και πόσαΣάββατο, Δεκέμβριος 10, 2016 - 15:00

Συνολικά 1.591.332 συνταξιούχοι με συντάξιμες αποδοχές κάτω των 850 ευρώ θα λάβουν το εφάπαξ βοήθημα που εξήγγειλε προχθές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το οποίο βαφτίστηκε από την κυβέρνηση «13η σύνταξη».

Τα ποσά θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

στις 22 Δεκεμβρίου μαζί με τις συντάξεις Ιανουαρίου.

Οι απόμαχοι της εργασίας που θα λάβουν τον «μποναμά» αντιστοιχούν στο 60,32% του συνόλου των συνταξιούχων, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αλλά ο τελικός αριθμός είναι ελαφρώς «ψαλιδισμένος» σε σχέση με την εξαγγελία του κ. Τσίπρα για 1.600.000 ωφελουμένους, καθώς αποφασίστηκε να ληφθεί υπόψη το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Βεβαίως, η μίνι παροχή σε καμία περίπτωση δεν αρκεί για να ανακουφιστούν οι συνταξιούχοι, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές που υπέστησαν. Αρκεί να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση διαθέτει συνολικά 617.000.000 ευρώ για το βοήθημα, αφού προηγουμένως είχε προχωρήσει σε οδυνηρές περικοπές 700.000.000 ευρώ φέτος σε συντάξεις, εφάπαξ, μερίσματα αλλά και ΕΚΑΣ και παρότι προγραμματίζει νέο «κούρεμα» για το 2017 (ύψους 758.000.000 ευρώ) σε κύριες συντάξεις γήρατος, χηρείας, αλλά και σε 250.000 δικαιούχους του ΕΚΑΣ.

Εκτακτη ενίσχυση

Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εργασίας, το ύψος της έκτακτης ενίσχυσης που εξήγγειλε προχθές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα δοθεί σε συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών ταμείων και του Δημοσίου, για τους οποίους το σύνολο των μηναίων, κύριων και επικουρικών συντάξεων, χωρίς το ΕΚΑΣ και τις νόμιμες κρατήσεις (πλην φόρων), δεν υπερβαίνει τα 850 ευρώ.

Το ύψος του επιδόματος θα ισούται με τη διαφορά ανάμεσα στις συντάξιμες αποδοχές (άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης) και στο ποσό των 850 ευρώ. Αν η διαφορά είναι μικρότερη των 300 ευρώ, ο δικαιούχος θα λαμβάνει 300 ευρώ.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που λαμβάνει 250 ευρώ θα εισπράξει βοήθημα ύψους 600 ευρώ. Για όσους έχουν συντάξιμες αποδοχές 500 ευρώ το βοήθημα θα ανέλθει στα 350 ευρώ.

Τέλος, με συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ ο δικαιούχος θα λάβει 300 ευρώ, καθώς αποτελεί το ελάχιστο ποσό του βοηθήματος.

Οι ομοσπονδίες των συνταξιούχων από όλη την Ελλάδα «απάντησαν» στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού με τη διοργάνωση πανελλαδικού συλλαλητηρίου την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου στα Προπύλαια και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.

ΦΠΑ: «Παγώνει» η αύξηση στα νησιά του Β. Αιγαίου

Παράλληλα, με βάση τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, «παγώνει» η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του βορείου Αιγαίου που πλήττονται από την προσφυγική κρίση. Ετσι, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Κως και πιθανότατα η Κάλυμνος αποφεύγουν την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες από 5%, 9% και 17% σε 6%, 13% και 24% αντιστοίχως.

Keywords
Τυχαία Θέματα