Περισσότερος ύπνος

ΡΕΠΟΡΤΑΖΧαράς ευαγγέλια για τους... υπναράδες μαθητές και φοιτητές! Περισσότερος ύπνοςΠέμπτη, Σεπτέμβριος 10, 2015 - 17:21

Χαράς ευαγγέλια για τους... υπναράδες μαθητές και φοιτητές! Βρετανοί ειδικοί τάσσονται ευθέως κατά του (πολύ) πρωινού ξυπνήματος και προτείνουν έναρξη των μαθημάτων στις 9.00 το πρωί για τα δημοτικά σχολεία, στις 10.00 για τα γυμνάσια και τα λύκεια και στις 11.00 για τα πανεπιστήμια!

Πάντως, η πρεμιέρα της σχολικής χρονιάς στη χώρα μας θα γίνει αύριο κανονικά στις 8.00, ενώ

η τολμηρή ιδέα των Βρετανών θα δοκιμαστεί πολύ σύντομα σε εκατό σχολεία.

Επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που υποστηρίζει το... δικαίωμα στον πρωινό ύπνο είναι ο δρ Πολ Κέλι, ερευνητής και συνεργάτης του Ινστιτούτου Υπνου και Νευροεπιστημών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Το σκεπτικό του δρος Κέλι και των συνεργατών του είναι απλό. Στη σύγχρονη εποχή πολλοί έφηβοι και νέοι δεν κοιμούνται πάνω από έξι ώρες κάθε βράδυ, καθώς οι νυχτερινοί «πειρασμοί» έχουν αυξηθεί εξαιτίας των νέων ηλεκτρονικών συσκευών και υπηρεσιών (smartphone, tablet, βιντεοπαιχνίδια κ.ά.).

Το αποτέλεσμα είναι να χάνουν γύρω στις δύο ώρες αναγκαίου ύπνου την ημέρα ή συνολικά δέκα την εβδομάδα, με αρνητικά αποτελέσματα σε επίπεδο ακαδημαϊκών επιδόσεων και θέματα υγείας. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η χρόνια ανεπάρκεια του ύπνου επιδρά στον τρόπο με τον οποίο «δουλεύουν» τα γονίδια, ενώ ορισμένες ψυχικές παθήσεις, όπως η σχιζοφρένεια, έχουν σχετιστεί και με την έλλειψη ύπνου.

Το βιολογικό ρολόι

«Εχουμε μια κοινωνία στερημένη από ύπνο, απλώς η ηλικιακή ομάδα 14-24 ετών είναι πιο στερημένη από τις άλλες» αναφέρει ο δρ Κέλι. Ο ίδιος τονίζει ότι κακώς δίνουμε πολύ μικρή σημασία στο βιολογικό ρολόι, με συνέπεια να απορρυθμίζεται ο βιολογικός ρυθμός των νέων, οι οποίοι κοιμούνται αργά και ξυπνούν νωρίς. «Αντίθετα, η καθυστερημένη έναρξη του σχολείου θα έχει τεράστια οφέλη για τους εφήβους». Τη σχολική χρονιά 2010-2011 ο δρ Κέλι προχώρησε σε πιλοτική δοκιμή της ιδέας του σε λύκειο της Βρετανίας, όπου τα μαθήματα ξεκινούσαν στις 10.00.

«Τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά, τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο όσο και σε θέματα υγείας. Οι επιδόσεις των μαθητών βελτιώθηκαν, οι αρρώστιες μειώθηκαν και η ατμόσφαιρα στο σχολείο άλλαξε» επισημαίνει.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα ξεκινήσουν μέσα στο 2016 το νέο πρόγραμμα «TeenSleep», με τη συμμετοχή εκατό βρετανικών σχολείων, προκειμένου να διεξάγουν «τη μεγαλύτερη στον κόσμο τυχαιοποιημένη δοκιμή» πάνω στο θέμα, με τα σχολεία αυτά να ξεκινούν μαθήματα σε διαφορετικές ώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα