«Παραιτηθείτε, επιστρέφω»!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ«Παραιτηθείτε, επιστρέφω»!Παρασκευή, Δεκέμβριος 12, 2014 - 16:43

Με ένα κείμενο-προαναγγελία για λήψη πρωτοβουλιών, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο νέου κόμματος, απάντησε χθες από την προσωπική ιστοσελίδα του ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στα σενάρια που τον θέλουν να διαχωρίζει τη θέση του από το ΠΑΣΟΚ. Τα πυρά του κ. Παπανδρέου

στρέφονται και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση, εξισώνοντας τον πρωθυπουργό με τον κ. Τσίπρα λέγοντας: «Την ώρα που η χώρα χρειαζόταν να αξιοποιήσει με όλους τους τρόπους τη δυναμική των θυσιών του ελληνικού λαού και των πρωτοφανών αποτελεσμάτων που πέτυχε, βρίσκεται απέναντι από τους εταίρους μας, χωρίς διαπραγματευτικό οπλοστάσιο, αλλά και στο αδιέξοδο που διαμόρφωσαν τόσο η ίδια η ηγεσία της κυβέρνησης με τις επιλογές της όσο και η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη δήθεν φιλολαϊκή πολιτική της».


Στη μακροσκελή ανακοίνωσή του τάσσεται μεν υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη σημερινή Βουλή, αλλά ζητεί να φύγει η σημερινή κυβέρνηση και να συγκροτηθεί μια άλλη, ευρύτερης συναίνεσης και με νέα προγραμματική συμφωνία. Αν και δεν αποσαφηνίζει τι θα πράξει αν δεν γίνει δεκτή η πρότασή του για συγκρότηση νέας κυβέρνησης συνεργασίας (με «προοδευτικό πρόσημο», όπως λέει), ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση που τελικά οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές ο ίδιος θα κάνει νέο κόμμα. Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου καλεί εμμέσως τους Σαμαρά και Βενιζέλο να παραιτηθούν, όπως του ζήτησαν και εκείνοι το 2011, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η ηγεσία της κυβέρνησης οφείλει να αντιληφθεί επιτέλους ότι φέρει πρωτίστως την ευθύνη άμεσων πρωτοβουλιών, γνωρίζοντας ότι ουδεμία προσωπική πολιτική πορεία υπερτερεί της διασφάλισης του εθνικού συμφέροντος».


Για να γίνει ακόμη πιο σαφής τονίζει σε άλλο σημείο της δήλωσής του ότι «το 2011, μπροστά στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, οδηγηθήκαμε ακόμη και σε αλλαγή πρωθυπουργού, ο οποίος είχε εκλεγεί με το 44% του ελληνικού λαού», εννοώντας δηλαδή ότι αφού ίσχυσε για τον ίδιο τότε η ανάγκη της αποχώρησης, προφανώς ισχύει και για τους σημερινούς επικεφαλής της κυβέρνησης.

Απάντηση ΠΑΣΟΚ

Με μια ανακοίνωση 46 λέξεων απάντησε το ΠΑΣΟΚ στην πολυσέλιδη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός προκαλεί «πολιτική σύγχυση και αβεβαιότητα τόσο πριν όσο και μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας», στην οποία το κόμμα θα αντιταχθεί. Στην απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη προς τον Γιώργο Παπανδρέου, οι συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου προειδοποιούν για κίνδυνο πολιτικής αβεβαιότητας, συνδέοντας έτσι με έμμεσο τρόπο τις διαφαινόμενες προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος δεν κατονομάζεται, με τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτές στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας.

Ελενα Σολωμού

Keywords
Τυχαία Θέματα