Παιχνίδι νεύρων με τη μορφή του ΕΝΦΙΑ

14:53 9/9/2014 - Πηγή: Espresso
ΠΟΛΙΤΙΚΗΠαιχνίδι νεύρων με τη μορφή του ΕΝΦΙΑΤρίτη, Σεπτέμβριος 9, 2014 - 14:52

«Παιχνίδι» με την τελική μορφή που θα έχει ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), αλλά και με τα νεύρα εκατομμυρίων φορολογούμενων παίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς καθυστερούν συνεχώς την κατάθεσή του στη Βουλή. Ως αποτέλεσμα, δεν μπορεί να γίνει η νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ με βάση όσα έχει υποσχεθεί

εδώ και ένα μήνα το υπουργείο (6 δόσεις με πρώτη πληρωμή στις 30 Σεπτεμβρίου). Ετσι οι ενδιαφερόμενοι που μπαίνουν στο TAXISnet βλέπουν ακόμα ότι στις 30 Σεπτεμβρίου πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση (μαζί με εκείνη που τους προέκυψε στις 30 Αυγούστου), με τελευταία δόση τον Δεκέμβριο!

Η νομοθετική ρύθμιση θα πάει στη Βουλή ενδεχομένως αύριο Τετάρτη -το αργότερο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών- αφού έως τις 15 Σεπτεμβρίου πρέπει να «ανέβουν» στο TAXISnet τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ! Ο χρόνος πιέζει το υπουργείο Οικονομικών για ακόμα ένα λόγο: αμέσως μετά την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών θα πρέπει να ανοίξει το σύστημα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έως τις 30 Νοεμβρίου, έτσι ώστε να γίνει η τελική φάση της εκκαθάρισης του φετινού φόρου για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι όποιοι συμψηφισμοί σε σχέση με τους φόρους που θα βεβαιωθούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Το επόμενο 20ήμερο πάντως θα είναι και πάλι γολγοθάς για όλους τους φορολογουμένους, καθώς θα έχουν να πληρώσουν και πάλι μια σειρά από δόσεις στην εφορία. Συγκεκριμένα, έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η 2η από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος. Συνολικά θα πρέπει να εκταμιευτούν περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Την ίδια μέρα θα πρέπει να πληρωθεί και η πρώτη από τις έξι δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Με δεδομένο ότι το συνολικό ποσό του φόρου που θα βεβαιωθεί αναμένεται να διαμορφωθεί στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, η πρώτη δόση θα αντιστοιχεί σε περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ.

Θα έχει ενδιαφέρον πάντως το πώς ακριβώς θα ανταποκριθεί ο κόσμος. Πρώτη φορά βεβαιώνεται ένας φόρος ο οποίος πρέπει να πληρωθεί ταυτόχρονα από 6,2 εκατομμύρια πολίτες, ενώ από τη στιγμή που οι φορολογούμενοι θα μάθουν τι πρέπει να πληρώσουν μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβεί θα είναι μικρότερο των 15 ημερών.

Ελενα Σολωμού

Keywords
Τυχαία Θέματα