Η Ελλάδα γέμισε πουά αγριογούρουνα

14:48 9/9/2014 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΗ Ελλάδα γέμισε πουά αγριογούρουναΤρίτη, Σεπτέμβριος 9, 2014 - 14:42

Τρόμο στους αγρότες, που φοβούνται για τις καταστροφές στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους, προκαλεί η τεράστια αύξηση που παρουσιάζει ο πληθυσμός των αγριογούρουνων, που μάλιστα «κυκλοφορούν» πλέον σε... πουά και ριγέ χρωματισμούς! Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά πρόκειται για πραγματικότητα. Για τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού, καθοριστικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά είναι υβρίδια, αφού -σύμφωνα με μελέτες-

προέρχονται από διασταυρώσεις με γουρούνια, γι' αυτό και η εικόνα τους πολλές φορές είναι ακόμη και πουά ή ριγέ!

Η αιτία του... φαινομένου

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων, ο δασολόγος - περιβαλλοντολόγος, διευθυντής υποστήριξης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας - Θράκης Κυριάκος Σκορδάς, τα αγριογούρουνα γεννούν δύο με τέσσερα μικρά, σε αντίθεση με τα υβρίδια που η κάθε γέννα κυμαίνεται από έξι έως δέκα. «Αντί ένα αρσενικό αγριογούρουνο σε οίστρο να ζευγαρώσει με θηλυκό του είδους, προτιμά την... ευκολία ενός ήμερου, ροδαλού γουρουνιού!» ανέφερε ο ίδιος, εξηγώντας το φαινόμενο των «παρδαλών» αγριογούρουνων.
Στις αιτίες υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων ο κ. Σκορδάς συγκαταλέγει την εγκατάλειψη της ορεινής υπαίθρου, με συνέπεια τη μεγάλη δάσωση περιοχών που ήταν πρώην αγροτικοί χώροι: «Τα ζώα βρίσκουν πλέον περισσότερη τροφή και καλύτερες συνθήκες αναπαραγωγής, ενώ η αύξηση της θηροφύλαξης μείωσε αντίστοιχα και τα περιστατικά λαθροθηρίας». Σύμφωνα με στοιχεία της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, βάσει 15ετούς προγράμματος μέτρησης της κυνηγετικής κάρπωσης και προτίμησης για τον αγριόχοιρο, φαίνεται ότι το 15,40% των κυνηγετικών εξορμήσεων αφορά τη θήρα αγριόχοιρου. Από αυτές τις εξορμήσεις, το 55% έγιναν σε Μακεδονία και Θράκη και το ποσοστό κάρπωσης, σε σχέση με τις φορές που ο κυνηγός αγριόχοιρου συναντά το θήραμα, κυμαίνεται μεταξύ 10-20%.


Ανδρέας Αξιώτης

Keywords
Τυχαία Θέματα