Οστά από το εργαστήριο

ΥΓΕΙΑΟστά από το εργαστήριοΠαρασκευή, Σεπτέμβριος 15, 2017 - 20:19

❱❱ Η ανακάλυψη που μπορεί να σημάνει το τέλος των μεταμοσχεύσεων

Ανθρώπινο οστό, ανεπτυγμένο φυσιολογικά σε εργαστήριο, σηματοδοτεί μια σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της μεταμόσχευσης. Το επίτευγμα κατάφεραν Βρετανοί επιστήμονες των Πανεπιστημίων Glasgow, Strathclyde, The West of Scotland και Galway χρησιμοποιώντας κύτταρα από μυελό οστών.

Το κλειδί για να

επιτύχουν οι ερευνητές τη δημιουργία οστού ήταν η χρήση βλαστοκυττάρων που ελήφθησαν από μυελό των οστών. Μετά τη λήψη, πέτυχαν την ενεργοποίησή τους χρησιμοποιώντας μικροσκοπικές δονήσεις, μέσω της διοχέτευσης 1.000 «νανοχτυπημάτων» (nanokicking) ανά δευτερόλεπτο. Η ενεργοποίηση των βλαστοκυττάρων τα οδήγησε στη μετατροπή τους σε οστεοβλάστες -τα κύτταρα που παράγουν οστά- και στην τελική παραγωγή οστών.

Σε χόνδρο

Δεδομένου ότι τα βλαστοκύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε χόνδρο, συνδέσμους, τένοντες ή μυς με τη βοήθεια χημικών «κοκτέιλ», που μπορεί να επιφέρουν ανεπιθύμητες παρενέργειες εάν το μείγμα βλαστοκυττάρων που τις περιέχει τοποθετείται στο ανθρώπινο σώμα, η μέθοδος nanokicking θεωρείται πιο «φυσική». «Πρόκειται για ένα συναρπαστικό βήμα» δήλωσε ένας εκ των επιστημόνων, ο Matthew Dalby.

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια άνθρωποι προβαίνουν σε μεταμόσχευση οστών στα ισχία, στην αντικατάσταση αρθρώσεων, για την αποκατάσταση κακοσχηματισμένων οστών ή συνδέσμων στη σπονδυλική στήλη. Αυτές οι επεμβάσεις χρειάζονται είτε γέμισμα του κενού γύρω από το ιατρικό εμφύτευμα είτε υποστήριξη για να βοηθήσουν τα θρυμματισμένα τμήματα ενός οστού να ενωθούν ξανά. Ολες αυτές οι επεμβάσεις είναι δύσκολες και επώδυνες.

Οπως διευκρίνισε ο δρ Peter Childs: «Σήμερα, οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν μοσχεύματα οστών από το ισχίο τους, μια διαδικασία που είναι οδυνηρή, ενέχει κάθε κίνδυνο που συνοδεύει μια χειρουργική επέμβαση και μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη. Τα ίδια τα κύτταρα μπορεί να λειτουργήσουν ως μηχανισμός επούλωσης, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από μια επώδυνη μετεγχειρητική κατάσταση».

Οι πρώτες δοκιμές στον άνθρωπο αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, σε συνεργασία με ορθοπεδικούς χειρουργούς στη Γλασκόβη.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα