Ωρα μηδέν για το πρώην δεξί χέρι του Mr Jumbo

ΡΕΠΟΡΤΑΖΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Ωρα μηδέν για το πρώην δεξί χέρι του Mr JumboΤετάρτη, Απρίλιος 17, 2019 - 14:55

❱❱ Το πόρισμα των επιθεωρητών της ΤτΕ για το τραπεζικό σκάνδαλο φτάνει στους οικονομικούς εισαγγελείς

Στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων αναμένεται να παραδοθεί έως τις αρχές Μαΐου το πόρισμα των επιθεωρητών της ΤτΕ

για το «χρυσό» τραπεζικό σκάνδαλο, με πρωταγωνιστή το άλλοτε δεξί χέρι του Mr Jumbo Aπόστολου Βακάκη, Ευάγγελο Παπαευαγγέλου.

Ο επιχειρηματίας και πρώην αντιπρόεδρος του ομίλου Jumbo απομακρύνθηκε από τη θέση του το περασμένο φθινόπωρο, όταν άρχισαν οι αποκαλύψεις γύρω από το γαϊτανάκι των παράνομων αγοραπωλησιών ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές μέσω εταιριών που είχε συστήσει, κατά παράβαση της κινεζικής νομοθεσίας.

Ετσι, τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Εισαγγελίας που διερευνά τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, της πλαστογραφίας αλλά και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Μάλιστα, στις αρχές Νοεμβρίου η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρόμικου Χρήματος έδωσε εντολή για τη δέσμευση των προσωπικών και εταιρικών λογαριασμών του πρώην μεγαλοστελέχους των Jumbo, με τον ίδιο να προσφεύγει κατά της επίμαχης διάταξης στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Βούλευμα - κόλαφος

Το βούλευμα «απάντηση» των δικαστών, που εκδόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, ήταν κόλαφος για τον Ευάγγελο Παπαευαγγέλου, καθώς, εκτός από την απόρριψη του αιτήματος αποδέσμευσης των λογαριασμών του (επετράπη μόνο η αποδέσμευση ποσού 1.500 ευρώ μηνιαίως για την κάλυψη των αναγκών διαβίωσής του!), το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών περιγράφει αναλυτικά πώς στήθηκε το colpo groso που έφερε εκατομμύρια ευρώ στις τσέπες του υπό έλεγχο επιχειρηματία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το βούλευμα, ο πρώην αντιπρόεδρος των Jumbo είχε προσκομίσει σε ελληνικές τράπεζες ακόμα και ψευδή ιδιωτικά συμφωνητικά, με τα οποία παρουσιαζόταν ως εκπρόσωπος του Economic Educational College of Athens προκειμένου να δικαιολογήσει κάποια από τα κεφάλαια που εισέρρεαν από την Κίνα στην Ελλάδα ως... δίδακτρα για τη φοίτηση Κινέζων στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Αθήνα!

Ωστόσο, όταν κλήθηκε από τις εισαγγελικές Αρχές για κατάθεση ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κολεγίου, φέρεται ότι αποκάλυψε πως ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου δεν είχε καμία εξουσία εκπροσώπησης του κολεγίου, στο οποίο άλλωστε φοιτούν μόλις... δύο Κινέζοι υπήκοοι! Την ίδια ώρα, το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών περιγράφει το σύνολο των... υπηρεσιών που παρείχαν οι εταιρίες του υπό έλεγχο επιχειρηματία, οι οποίες -εκτός από τις αγοραπωλησίες ακίνητων- φρόντιζαν και για τη χορήγηση χρυσής βίζας στους Κινέζους επενδυτές.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, χρήματα από τα POS στην Κίνα έμπαιναν αρχικά σε λογαριασμούς των εταιριών του Παπαευαγγέλου και στη συνέχεια οι Κινέζοι επενδυτές άνοιγαν με εξουσιοδότηση λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα, στον οποίο μεταφέρονταν προσωρινά τα χρήματα για να επιστρέψουν στη συνέχεια σε λογαριασμούς εταιριών συμφερόντων Παπαευαγγέλου! Μάλιστα, μεγάλο τμήμα τους κατέληγε σε λογαριασμό τον οποίο διατηρεί σε τράπεζα του Λουξεμβούργου.

Οπως επισημαίνεται στο βούλευμα, σε αρκετές περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων σε Κινέζους αγοραστές στο συμβόλαιο το τίμημα ξεπερνούσε εικονικά το απαιτούμενο όριο των 250.000 ευρώ για την απόκτηση της χρυσής βίζας, ενώ στην πραγματικότητα ήταν πολύ χαμηλότερο και ο Κινέζος αγοραστής φέρεται ότι επέστρεφε το πλεονάζον υπόλοιπο στην εταιρία του Παπαευαγγέλου ως προμήθεια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας μεζονέτας που αγοράστηκε 155.000 ευρώ και πωλήθηκε στη συνέχεια σε Κινέζο αντί 310.000 ευρώ!

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο η εταιρία Destiny Επενδυτική έχει πουλήσει σε Ασιάτες (κυρίως Κινέζους) 152 κατοικίες συνολικής αξίας περίπου 40.000.000 ευρώ, ενώ έχει λάβει ως προκαταβολές άλλα 20.000.000 ευρώ για ακίνητα που έχει υπό κατασκευή ή προς πώληση.

Μάλιστα, κάποιοι από τους αγοραστές ανέθεταν εν συνεχεία στις εταιρίες του Παπαευαγγέλου τη διαχείριση των ακινήτων που μόλις αγόρασαν. Την ίδια ώρα, ο ελεγχόμενος επιχειρηματίας ήταν εκμισθωτής ακινήτων και στην Jumbo A.E.

«ΕΣΚΑΣΕ» 4.600.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΒΙΛΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Στα χέρια του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου είχε περάσει το περασμένο καλοκαίρι και η βίλα του Πέτρου Κωστόπουλου (μικρή φωτό) στη Φιλοθέη, αντί του αστρονομικού ποσού των 4.600.000 ευρώ!

Υστερα από σκληρό παζάρι, η εντυπωσιακή μονοκατοικία των 1.250 τετραγωνικών, που επί σειρά ετών στέγαζε την οικογένεια Κωστόπουλου - Μπαλατσινού, αγοράστηκε από τον ελεγχόμενο πλέον επιχειρηματία και πρώην συνεργάτη του Αποστόλου Βακάκη στις αρχές Ιουνίου του 2018. Μετά την πτώχευση της Ιmako, η υπερπολυτελής βίλα -η αξία της οποίας αποτιμάται στα 8.000.000-9.000.000 ευρώ- είχε περάσει το 2013 στην κατοχή της Eurobank, που της είχε βάλει πωλητήριο μέσω της θυγατρικής της Eurobank Property Services, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε πλειστηριασμό.

Αγοραπωλησία

Στην επίμαχη αγοραπωλησία, μάλιστα, αναφέρονταν και οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών σε βούλευμα που εξέδωσαν τον περασμένο Ιανουάριο, με το οποίο απέρριπταν εν μέρει το αίτημα του επιχειρηματία για άρση της δέσμευσης των προσωπικών και εταιρικών του λογαριασμών. Κατά το βούλευμα, «μέρος από τις παράνομες προμήθειες που ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου εξασφάλισε μέσω της εγκληματικής δράσης των εταιριών που εκπροσωπούσε, διατέθηκε από τον ίδιο για την αγορά της υπερπολυτελούς μονοκατοικίας του ήδη πτωχεύσαντος επιχειρηματία Πέτρου Κωστόπουλου, η οποία έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 2018 αντί τιμήματος 4.600.000 ευρώ [...]» αναφέρουν οι δικαστές και προσθέτουν ότι «από τις φορολογικές δηλώσεις του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου η οικία αυτή φαίνεται ως δήθεν μισθωμένη σε μία από τις δύο κόρες του», παρότι η ίδια δηλώνει άλλη διεύθυνση κατοικίας στις φορολογικές Αρχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα