Ο ΣΚΥΛΟΣ «χάλασε» ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ

COVER STORYΟ ΣΚΥΛΟΣ «χάλασε» ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗΔευτέρα, Αύγουστος 17, 2015 - 17:01

Το σχέδιο «Prison break», με τους «πρωταγωνιστές» να σκάβουν επί μήνες χωρίς να τους καταλάβει κανείς

Μια πτέρυγα με 21 βαρυποινίτες, μία απόπειρα απόδρασης και ένας ημίαιμος σκύλος με... μύτη λαγωνικού θα μπορούσαν να είναι «συστατικά» μιας επιτυχημένης χολιγουντιανής ταινίας ή σειράς. Κι όμως, είναι οι παράμετροι στην παρ' ολίγον μεγάλη απόδραση 11 κρατουμένων από τις φυλακές Κέρκυρας!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΤΕΜΗ ΝΤΑΒΑΡΗ
[email protected]

Οι

επίδοξοι δραπέτες έσκαψαν σήραγγα μήκους 15 μέτρων προς την... ελευθερία! Επί τουλάχιστον τρεις μήνες οι «σκληροί» της Z΄ Πτέρυγας έψαχναν το... φως στο τούνελ που είχαν ανοίξει κάτω από τη φυλακή αλλά και από τη... μύτη των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Τελικά η «μύτη» ενός ημίαιμου σκύλου μεσαίου μεγέθους χάλασε στο «παρά πέντε» το σχέδιο α λα «Prison break» (σ.σ.: αμερικανική σειρά)!

Το ημίαιμο σκυλάκι που είχε βγει βόλτα με τον ιδιοκτήτη του νωρίς το πρωί του Σαββάτου, κοντά στην περίμετρο των φυλακών, σταμάτησε ξαφνικά και άρχισε να γαβγίζει επίμονα. Αυτό κινητοποίησε τον υπάλληλο της εξωτερικής φρουράς που έσπευσε να δει τι συμβαίνει. Ο τετράποδος... ντετέκτιβ (!), με όπλο την όσφρησή του, κατάφερε να «εντοπίσει» κάτω από την άσφαλτο τους βαρυποινίτες που έσκαβαν, λίγα εκατοστά προτού βγουν στην επιφάνεια. Ο σωφρονιστικός υπάλληλος αντελήφθη τον θόρυβο μόλις πέντε μέτρα από τον περιμετρικό τοίχο των φυλακών και σήμανε τις σειρήνες του συναγερμού. Στο σωφρονιστικό κατάστημα κατέφθασαν άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κέρκυρας και ακολούθησε εξονυχιστικός έλεγχος.

Οπως αποκαλύφθηκε, η πύλη για την ελευθερία βρισκόταν στο κελί νούμερο 6 του ισογείου της Z΄ Πτέρυγας. Από εκεί ξεκινούσε το τούνελ συνολικού μήκους 15 μέτρων και πλάτους ενός μέτρου, που έσκαβαν αθόρυβα οι... τυφλοπόντικες κρατούμενοι. Για το άνοιγμα της διόδου χρησιμοποιούσαν κυρίως αυτοσχέδια σκαπτικά εργαλεία, αφού στο τούνελ βρέθηκαν, μεταξύ άλλων... τάπερ (!), φτυάρια, καθώς και ανεμιστήρες. Για να κρύψουν μάλιστα τα κυβικά χώματος που έβγαζαν από τη σήραγγα (και να κρατήσουν εφτασφράγιστο μυστικό το σχέδιο απόδρασης) τοποθετούσαν το χώμα ακόμη και μέσα στα στρώματα των κρεβατιών τους!

Τον Δεκαπενταύγουστο
H προθεσμία που είχαν θέσει για τη μεγάλη κινηματογραφική απόδραση οι κακοποιοί της Z΄ Πτέρυγας φέρεται ότι ήταν τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου προκειμένου να εκμεταλλευτούν τη θερινή ραστώνη και να αιφνιδιάσουν σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι κανένας από τους υπαλλήλους της φυλακής δεν είχε δει ή ακούσει το παραμικρό, καθώς σε συνολικά εννέα από τα 15 κελιά της πτέρυγας βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες χώματος. Ερευνες προς κάθε κατεύθυνση για το περιστατικό προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. «Το υπουργείο Δικαιοσύνης διερευνά για κάθε τυχόν εμπλεκόμενο στις συνθήκες της απόπειρας απόδρασης στη Φυλακή Κέρκυρας και τους λόγους που αυτή δεν έγινε εγκαίρως αντιληπτή» αναφέρει ο υπουργός.

Από το μεσημέρι της Κυριακής το κατώφλι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κερκύρας περνούσαν κατά ομάδες οι επίδοξοι δραπέτες της Z΄ Πτέρυγας, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι αλλοδαποί. Οι βαρυποινίτες μεταφέρθηκαν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από τις Φυλακές Κέρκυρας στο Δικαστικό Μέγαρο, παρότι η απόσταση είναι μόλις λίγα μέτρα. Οι έρευνες των εισαγγελικών και ανακριτικών Αρχών αναμένεται να ρίξουν φως στο τούνελ της απόπειρας απόδρασης, στον τρόπο με τον οποίο οι κρατούμενοι βαρυποινίτες κατάφεραν να ανοίξουν ανενόχλητοι την αυτοσχέδια υπόγεια δίοδο καθώς και στο αν υπάρχουν συνεργοί στη δράση τους.

19 χρόνια πριν, κάποιοι άλλοι το είχαν καταφέρει

Σχέδιο-καρμπόν είχαν κρατούμενοι των Φυλακών Κέρκυρας πριν από 19 χρόνια, μόνο που εκείνη η απόδραση ήταν επιτυχημένη. Εκμεταλλευόμενοι την πολυήμερη εξέγερση που επικρατούσε τότε (Μάρτιος του 1996) στο σωφρονιστικό κατάστημα, συνολικά 44 κρατούμενοι (κυρίως Αλβανοί) κατάφεραν να απαλλαγούν από τα δεσμά τους, σκάβοντας εκ νέου ένα τούνελ 150 μέτρων που υπήρχε κάτω από τη φυλακή από την εποχή της Αγγλοκρατίας! Οι φυλακισμένοι που το εντόπισαν κατέστρωσαν στο πι και φι σχέδιο απόδρασης, σκάβοντας νυχθημερόν στην υπάρχουσα σήραγγα ώσπου να βρουν το... φως!

Δέκα 24ωρα αργότερα, το τούνελ που περνούσε κάτω από τον κεντρικό δρόμο των φυλακών τούς οδήγησε πίσω από τον τοίχο ενός σχολείου. Εκεί οι δραπέτες του 1996 έσκαψαν άλλα 10 μέτρα σε ύψος και βγήκαν στην επιφάνεια. Μάλιστα, πέταξαν τη λερωμένη φόρμα της φυλακής, φόρεσαν καθαρά ρούχα και εξαφανίστηκαν σαν κύριοι! Η... ελευθερία τους, πάντως, δεν κράτησε πολύ, καθώς οι Αρχές εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό και οι περισσότεροι συνελήφθησαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα