Ο «Παπαφλέσσας του... Λονδίνου»!

ΚΟΣΜΟΣΟ «Παπαφλέσσας του... Λονδίνου»!Δευτέρα, Ιούλιος 29, 2019 - 15:56

❱❱ Με πύρινο λόγο για την Ορθοδοξία και την Ελλάδα ενθρονίστηκε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στον ιστορικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο, η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα, ο οποίος συγκίνησε με τον έντονα πατριωτικό λόγο του.

Ο κ. Νικήτας, που περιέγραψε μέσα σε λίγες λέξεις τη συνέχεια του ελληνικού

έθνους, εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατόπιν εισήγησης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, σε διαδοχή του μέχρι τώρα Αρχιεπισκόπου Γρηγορίου, ο οποίος εντάχθηκε πλέον στους εφησυχάζοντες ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου.

Στο λόγο του ο νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την τιμή να αναλάβει το τιμόνι της Εκκλησίας σε Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία, διαβεβαιώνοντάς τον ότι το βλέμμα του θα είναι πάντοτε στραμμένο στο μαρτυρικό Φανάρι.

«Ερχομαι στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μια εποχή που κλονίζεται ο κόσμος από πολλές δοκιμασίες και ανισότητες.

Γι' αυτό προτεραιότητά μου θα είναι να συνεργαστούμε όλοι μαζί, κλήρος και λαός, για να κρατήσουμε αναμμένο το καντήλι της Ορθοδοξίας στις βρετανικές νήσους, και αυτό το καντήλι να το ανανεώσουμε με λάδι ανόθευτο και διαυγές, το λάδι της ορθοδόξου πίστεως».

Σε άλλο σημείο του λόγου του ο νέος Αρχιεπίσκοπος έκανε σαφές στον υφυπουργό Εξωτερικών πως οι απόδημοι μπορεί να ζουν μακριά από την Ελλάδα, ωστόσο στις φλέβες τους κυλά πάντα ελληνικό αίμα.

«Μπορεί να είμαστε απόδημοι, όμως στην καρδιά μας χτυπάει πάντοτε ο ελληνικός παλμός, στις φλέβες μας ρέει αίμα ελληνικό, το αίμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το αίμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Παλαιών Πατρών Γερμανού, το αίμα των αγίων νεοφανών οσίων και πατέρων Εφραίμ Νέας Μάκρης, Παϊσίου του Αγιορείτου, Ιακώβου Τσαλίκη, Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτη και Αμφιλοχίου Μακρή».

Προσευχές για την Κύπρο

Απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ύπατο αρμοστή στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδη Ευρυβιάδη, ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε:

«Κύριε πρέσβη, θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας στον αγώνα της μαρτυρικής Κύπρου για βιώσιμη λύση του προβλήματός της. Οι προσευχές μας θα συνοδεύουν πάντοτε τους ξεριζωμένους πρόσφυγες και τις οικογένειες των αγνοουμένων».

Στην ενθρόνιση τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ και την ελληνική κυβέρνηση ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αντώνης Διαματάρης.

Keywords
Τυχαία Θέματα