Νέο μακελειό εις το όνομα του Αλλάχ

ΑΘΛΗΤΙΚΑΝέο μακελειό εις το όνομα του ΑλλάχΣάββατο, Νοέμβριος 21, 2015 - 14:30

Τουλάχιστον 27 νεκροί από εισβολή ένοπλων τζιχαντιστών σε ξενοδοχείο του Μάλι

Ισλαμιστές, που έχουν στόχο την εγκαθίδρυση της σαρίας, δηλαδή ενός αυστηρού θεοκρατικού καθεστώτος, σε όλη την επικράτεια του Μάλι είναι οι δράστες της εισβολής στο ξενοδοχείο «Radisson Blu» του Μπαμακό.

Πρόκειται για μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης-παρακλάδι της Αλ Κάιντα, της αλ Μουραμπιτούν, που ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση. Η Αλ Μουραμπιτούν, που εδρεύει στο βόρειο τμήμα της χώρας, δεν σχετίζεται με το Ισλαμικό

Κράτος, αφού έχει απορρίψει στο παρελθόν κάθε επαφή με τα μέλη του ISIS.



Παρότι οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 3-4 ισλαμιστές που εισέβαλαν στο πολυτελές ξενοδοχείο σπάζοντας με το αυτοκίνητό τους τις μπάρες ασφαλείας, μαρτυρίες από τους ομήρους που κατάφεραν να διαφύγουν ή απελευθερώθηκαν μιλούσαν για περίπου 10 άτομα. Μπαίνοντας στο λόμπι οι ισλαμιστές φώναζαν «ο Θεός είναι μεγάλος» κι αμέσως ακούστηκαν πυροβολισμοί. Πολύ γρήγορα ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις περικύκλωσαν το ξενοδοχείο, ενώ λίγες ώρες μετά έγινε η επιχείρηση για την απελευθέρωση των ομήρων.

Κομάντος από ΗΠΑ και Γαλλία

Σύμφωνα με πληροφορίες, σ΄ αυτήν δεν μετείχαν μόνον δυνάμεις από το Μάλι, αλλά επίσης κομάντος από Γαλλία και ΗΠΑ. Οι πρώτοι έφθασαν με αεροσκάφος από το Παρίσι, ενώ αδιευκρίνιστο παρέμενε μέχρι αργά χθες πώς βρέθηκαν εκεί οι Αμερικανοί. Επίσης, κυανόκρανοι των Ηνωμένων Εθνών βρέθηκαν επί τόπου για να προσφέρουν αρωγή σε όσους κατάφεραν να διαφύγουν.

Αναφορικά με τον αριθμό των ομήρων, οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για 140 επισκέπτες και ενοίκους στο ξενοδοχείο και 30 άτομα προσωπικό. Αργότερα, ωστόσο, η ιδιοκτήτρια εταιρία του «Radisson Blu» ανακοίνωσε ότι παρέμεναν στο κτίριο 125 επισκέπτες και 13 μέλη του προσωπικού. Κι αυτό ύστερα από την πληροφορία ότι απελευθερώθηκαν 80 ή, κατ΄ άλλους, 30 όμηροι. Οι αρχές του Μάλι από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι κατά την εισβολή στο ξενοδοχείο τρία άτομα σκοτώθηκαν, χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για ενόπλους ή ομήρους, και ότι τραυματίστηκαν δύο στρατιώτες, η ζωή των οποίων δεν βρίσκεται σε κίνδυνο. Αργά το βράδυ μεταδόθηκε ότι το ξενοδοχείο εκκενώθηκε από επισκέπτες και προσωπικό, ωστόσο ο απολογισμός έκανε λόγο για 18 νεκρούς, αριθμός που δεν αποκλείεται να αυξηθεί.

Ο Ελληνας που γλύτωσε από του Χάρου τα δόντια

Λάθος ώρα σε λάθος τόπο βρέθηκε ο ομογενής Μιχάλης Σκαπούλλης (φωτό), ένας από τους ξένους που ήταν στο ξενοδοχείο όπου εισέβαλαν οι ισλαμιστές. Ο Σκαπούλλης, που κατάφερε να ξεφύγει μόνος του, καθώς δεν τον αντιλήφθηκαν οι εισβολείς, μίλησε στο BBC για τα γεγονότα. Οπως είπε, δεν μένει στο ξενοδοχείο, αλλά πολύ κοντά σε αυτό. Κάθε πρωί όμως επισκέπτεται το γυμναστήριο που διαθέτει το συγκρότημα, ώστε να ασκηθεί. Ετσι έκανε και χθες το πρωί.

Τελειώνοντας το πρόγραμμά του, του έκανε εντύπωση το γεγονός ότι μόλις ένα δυο άτομα βρίσκονταν στο γυμναστήριο, ενώ τις προηγούμενες μέρες ήταν έξι ως οκτώ. «Μου φάνηκε περίεργο και ανησύχησα, επειδή όμως υπήρχε μουσική στο γυμναστήριο, δεν άκουσα τους πυροβολισμούς» αφηγήθηκε ο Σκαπούλλης, που είναι στέλεχος στην εταιρία εξορύξεων Chimera Sarl. «Εφυγα από το γυμναστήριο και κατευθύνθηκα προς το λόμπι του ξενοδοχείου. Ανοίγοντας σιγά σιγά την πόρτα του λόμπι, είδα στο πάτωμα σφαίρες. Την έκλεισα μαλακά και, πηγαίνοντας πόρτα πόρτα, επέστρεψα στο γυμναστήριο (όπου υπήρχε πόρτα εξόδου από το κτίριο). Ετσι διέφυγα από το ξενοδοχείο. Αστυνομικοί και στρατιώτες που βρίσκονταν έξω από το ξενοδοχείο με μετέφεραν στο σπίτι μου» κατέληξε.


Keywords
Τυχαία Θέματα