Νέο χάπι κατά του AIDS

ΥΓΕΙΑΝέο χάπι κατά του AIDSΔευτέρα, Νοέμβριος 27, 2017 - 18:31

❱❱ Συνδυάζει δύο ουσίες που εμποδίζουν τον HIV να δημιουργεί αντίγραφα

Μία νέα θεραπεία για το AIDS, η πρώτη που συνδυάζει δύο ουσίες σε ένα χάπι, έλαβε πρόσφατα έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Το νέο φάρμακο, με το όνομα Juluca, συνδυάζει τις δραστικές ουσίες δολουτεγκραβίρη και ριλπιβιρίνη

-καθεμιά είχε ξεχωριστά εγκριθεί από τον FDA λόγω της δυνατότητάς της να διατηρεί το ιικό φορτίο σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα- που εμποδίζουν τον ιό του HIV να δημιουργεί αντίγραφα του εαυτού του. Πρόκειται, μάλιστα, για έναν από τους πρώτους διπλούς συνδυασμούς που μπορούν να το πετύχουν αυτό - έως σήμερα τα κοκτέιλ αντιρετροϊκής αγωγής περιείχαν τρεις ουσίες.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Το Juluca είναι η πρώτη διπλή θεραπεία που έλαβε την έγκριση του FDA - εν αναμονή της έγκρισης βρίσκονται ακόμη δύο διπλοί συνδυασμοί. Οι νέοι συνδυασμοί φιλοδοξούν να βάλουν τέλος στους πολύπλοκους συνδυασμούς που υπήρχαν έως σήμερα και στις ανεπιθύμητες ενέργειές τους, που περιλαμβάνουν αδυναμία, ναυτίες, αϋπνία αλλά και βλάβες στους νεφρούς, στο ήπαρ και στην καρδιά. Επίσης, οι έως σήμερα θεραπείες είχαν το μειονέκτημα ότι έπρεπε να χορηγούνται την ίδια ώρα κάθε μέρα, διαφορετικά μπορούν να ρίξουν πολύ το ανοσοποιητικό σύστημα και να αυξήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Ο συνδυασμός αναμένεται να οδηγήσει στη λήψη λιγότερων φαρμάκων από τους οροθετικούς ασθενείς και εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της επιστημονικής κοινότητας να καταστήσει τις θεραπείες κατά του AIDS λιγότερο επιθετικές, με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες και πιο εύκολες στη συνέχισή τους. Ετσι, εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τους οροθετικούς, με μακρές περιόδους κατά τις οποίες το ιικό φορτίο παραμένει μη ανιχνεύσιμο - σε επίπεδα που ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί.

Την ίδια ώρα, επιστήμονες από όλον τον κόσμο εργάζονται στην ανάπτυξη και γενετικών θεραπειών κατά του AIDS, ενώ ενθαρρυντικά είναι και τα αποτελέσματα της ενέσιμης θεραπείας PRO-140 που χορηγείται μία φορά την εβδομάδα - στις δοκιμές της έλαβε μέρος και ο διάσημος ηθοποιός Τσάρλι Σιν. Το μειονέκτημά της, ωστόσο, είναι ότι στοχεύει ορισμένα μόνο στελέχη του ιού.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα