«Να μη με φοβάστε»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ«Να μη με φοβάστε»Τετάρτη, Ιανουάριος 14, 2015 - 16:22

Ανοιγμα στους Γερμανούς πολίτες έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα «Handelsblatt». Σε αυτό προσπαθεί να καταγράψει την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα,

να δείξει ότι δεν αποτελεί φόβητρο, ενώ παραθέτει και τους στόχους μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που θα αναδειχθεί μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο με τίτλο «Η αλήθεια που κάποιοι σας έκρυψαν για την Ελλάδα» καλεί τους αναγνώστες της εφημερίδας να διαβάσουν την παρέμβασή του χωρίς προκαταλήψεις. Η συνέχεια του κειμένου γίνεται ακόμη πιο απρόσμενη, αφού σε μια αποστροφή, για παράδειγμα, ο Ελληνας πολιτικός ομολογεί: «Το κόμμα μας και εγώ ο ίδιος διαφωνήσαμε με τη δανειακή συμφωνία του Μαΐου του 2010, όχι γιατί η Γερμανία και οι λοιποί εταίροι μας δεν μας έδωσαν αρκετά χρήματα, αλλά γιατί μας δώσατε πολύ περισσότερα χρήματα απ' ό,τι έπρεπε κι απ' ό,τι είχαμε δικαίωμα να δεχτούμε».


Πρόκειται τελικώς όμως για «χρήματα τα οποία ούτε θα βοηθούσαν τον ελληνικό λαό, καθώς έπεσαν στη μαύρη τρύπα του χρέους, ούτε και θα σταματούσαν τη συνεχή διόγκωση του δημόσιου χρέους, το οποίο οι εταίροι μας θα αναγκάζονταν να μετακυλίουν στο διηνεκές με μεγάλο κόστος για τους πολίτες τους. Και αυτή την αλήθεια την ήξεραν καλά οι γερμανικές κυβερνήσεις και δε σας τη φανέρωσαν ποτέ» αναφέρει ο Αλ. Τσίπρας.


Σε άλλο σημείο του άρθρου που ξεδιπλώνει την κριτική του σημειώνει: «Ενα πρόβλημα χρεοκοπίας αντιμετωπίστηκε σαν να ήταν πρόβλημα ρευστότητας. Υιοθετήθηκε, με άλλα λόγια, η νοοτροπία του κακού τραπεζίτη, ο οποίος, αντί να παραδεχθεί ότι δάνειο που παρείχε σε πτωχευμένη εταιρία "έσκασε", τη δανείζει κι άλλα ποσά, προσποιούμενος ότι τα παλαιά δάνεια παραμένουν εξυπηρετούμενα και επεκτείνοντας τη χρεοκοπία στο διηνεκές. Δεν χρειαζόταν παρά κοινός νους για να δει κανείς ότι η εφαρμογή του δόγματος "extend and pretend" (επέκτεινε και προσποιήσου) στην περίπτωση της χώρας μου θα κατέληγε σε τραγωδία».


Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας αφιερώνει μεγάλο μέρος του άρθρου στις κοινωνικές πλευρές αυτής της τραγωδίας, ακόμη όμως και στην άνοδο του νεοναζισμού, ως απόρροια των πολιτικών που εφαρμόστηκαν. Επιχειρηματολογεί για το αδιέξοδο της ακολουθούμενης πολιτικής για να καταλήξει με ένα πολιτικό συμπέρασμα: «Οι Ελληνες στρέφονται εναντίον των Γερμανών, οι Γερμανοί εναντίον των Ελλήνων και η ιδέα μιας δημοκρατικής ενωμένης Ευρώπης πλήττεται βάναυσα».

Και φιλοευρωπαϊκή διαβεβαίωση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέχει όμως και μια διαβεβαίωση: ότι το κόμμα του θα συγκρουστεί με τη διαπλοκή προκειμένου «να προωθήσουμε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους, στη δημόσια διοίκηση για διαφάνεια, αξιοκρατία, φορολογική δικαιοσύνη, πάταξη του μαύρου χρήματος. Αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα θέσουμε στην κρίση των πολιτών μας στις επερχόμενες εκλογές. Στόχος μας είναι, στο πλαίσιο της ευρωζώνης, μια νέα συμφωνία για όλη την ευρωζώνη, εντός της οποίας να μπορεί και ο δικός μας λαός να αναπνεύσει, να δημιουργήσει, να ζει με αξιοπρέπεια. Με χρέος κοινωνικά βιώσιμο. Με χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Με ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Με περισσότερη Αλληλεγγύη και Δημοκρατία. Στις 25 Ιανουαρίου στην Ελλάδα γεννιέται μια ευκαιρία για την Ευρώπη. Ας μην τη χάσουμε» καταλήγει.

Ελενα Σολωμού

Keywords
Τυχαία Θέματα