Μετάλλιο για το λάδι των Χανίων

ΡΕΠΟΡΤΑΖΜετάλλιο για το λάδι των ΧανίωνΣάββατο, Μάιος 31, 2014 - 13:30

Με μια μεγάλη διάκριση επέστρεψε από την Ιαπωνία μια ελληνική εταιρία από τα Χανιά της Κρήτης! Η Απολλώνια συμμετείχε στον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου που πραγματοποιήθηκε στη μακρινή χώρα και πέτυχε να αποσπάσει το αργυρό μετάλλιο μεταξύ εκατοντάδων συμμετοχών απ' όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντας την ξεχωριστή ποιότητα των προϊόντων της πατρίδας μας.

Στο... βάθρο

του διεθνούς διαγωνισμού ανέβηκε το εξαιρετικό παρθένο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Κολυμβάρι, το οποίο παράγεται στην ομώνυμη περιοχή των Χανίων. «Το αργυρό μετάλλιο ανάμεσα σε τόσους συμμετέχοντες απ' όλο τον κόσμο ήταν σίγουρα μεγάλη διάκριση για την εταιρία μας. Οταν ανταγωνίζεσαι με λάδια από την Ισπανία, την Ιταλία και άλλες χώρες και καταφέρνεις να βγαίνεις με ασημένιο μετάλλιο, αυτό είναι κάτι σημαντικό» δηλώνει στην «Espresso» ο γενικός διευθυντής της εταιρίας Απολλώνια Κωνσταντίνος Αστροπαλίτης.

Αγνά ελληνικά προϊόντα

Οπως επισημαίνει, εκτός από την Ιταλία και την Ισπανία, συμμετείχαν εταιρίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, την Κίνα και την Πορτογαλία.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει έναν προϊόν να ξεχωρίζει; «Ολη η Ελλάδα φημίζεται για τα αγνά, αγαθά προϊόντα και ιδιαίτερα η Κρήτη, χωρίς βέβαια να θέλω να υποτιμήσω κανένα μέρος της Ελλάδας» απαντά ο κ. Αστροπαλίτης και προσθέτει: «Πιστεύω ότι βασικό είναι η φροντίδα που παρέχουμε στην πρώτη ύλη, δηλαδή περιποιούμαστε με διαφορετικό τρόπο τους ελαιώνες μας, φροντίζουμε τα δέντρα και τα αγαπάμε σαν να είναι παιδιά μας. Το κλειδί της επιτυχίας είναι ό,τι παράγεις, ό,τι φτιάχνεις να είναι 100% φυσικό και χωρίς συντηρητικά».
Για τον διευθυντή της χανιώτικης εταιρίας, «χρυσός» είναι η υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη. Οπως επισημαίνει, η ελληνική φύση έχει τη δυνατότητα να μας δίνει ξεχωριστά αγαθά που ξεπερνούν σε ποιότητα τον ανταγωνισμό.

«Το κόστος στην Ελλάδα είναι σαφώς μεγαλύτερο, αλλά το μόνο που μπορεί να μας δώσει διαβατήριο είναι το προϊόν μας να μην έχει ανταγωνιστή σε θέμα ποιότητας. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε έναν Ιταλό ή έναν Ισπανό στην τιμή. Εκεί που μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε είναι στην ποιότητα. Είναι μια άλλη διαδικασία, μια άλλη φιλοσοφία και μια άλλη κουλτούρα».

Η Απολλώνια έχει επιλέξει να θέσει ως βασικό γνώμονα στην παραγωγή των προϊόντων της την ποιότητα και όχι την ποσότητα και το κόστος. Η επιλογή αυτή φαίνεται ότι της ανοίγει τον δρόμο για μεγάλες αγορές του εξωτερικού και φημισμένα καταστήματα. «Ηδη μας έχουν χτυπήσει τις πόρτες μεγάλοι χονδρέμποροι που προμηθεύουν τα Harrods» λέει ο κ. Αστροπαλίτης, που αισιοδοξεί ότι σύντομα τα προϊόντα της εταιρίας θα βρεθούν στα ράφια του διάσημου λονδρέζικου πολυκαταστήματος.

Ο εμπορικός βραχίονας των 20 παραγωγών

Η Απολλώνια ιδρύθηκε το 2010 και αποτελεί τον εμπορικό βραχίονα περισσότερων από 20 παραγωγών των Χανίων, που δεν δραστηριοποιούνται μόνο στο ελαιόλαδο αλλά και σε πολλά άλλα προϊόντα. «Σε όλα είμαστε παραγωγοί και είναι όλα εξαιρετικά!» υποστηρίζει ο κ. Αστροπαλίτης, που επισημαίνει ότι πρόκειται για αγαθά ανωτέρης ποιότητας και χωρίς συντηρητικά. Συγκεκριμένα, η χανιώτικη εταιρία παράγει μαρμελάδες από φρέσκα φρούτα Κρήτης, μέλι από θυμάρι με συνδυασμό με άλλα βότανα, γραβιέρα από αιγοπρόβειο γάλα, μπαχαρικά και βότανα από τα βουνά της Κρήτης, παξιμάδια και κουλούρια φτιαγμένα σε ξυλόφουρνο χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά και, τέλος, σαπούνια που αποτελούνται από 50% ελαιόλαδο και από φρέσκα φρούτα, άνθη, βότανα και διάφορα άγρια φυτά της ελληνικής φύσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα