Καρέ καρέ η φρίκη του πολέμου!

ΚΟΣΜΟΣΚαρέ καρέ η φρίκη του πολέμου!Σάββατο, Μάιος 31, 2014 - 13:30

Τον τρόμο αλλά και τις σουρεαλιστικές ή και κάποιες φορές χιουμοριστικές στιγμές του πολέμου κατέγραψε Αμερικανός φωτογράφος, στην προσπάθειά του να παρουσιάσει την άλλη όψη των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Από την ένταση της μάχης έως την επιστροφή στα παιδιά τους πίσω στην πατρίδα, οι εικόνες του βραβευμένου φωτογράφου Πίτερ Βαν Αγκτμέλ καταγράφουν τα αίτια των ψυχικών τραυμάτων από τα οποία βασανίζονται οι Αμερικανοί στρατιώτες.

Από

το 2006 έως πρόσφατα βρισκόταν στα πεδία της μάχης του Ιράκ και του Αφγανιστάν απαθανατίζοντας όχι μόνο τις εκρήξεις και τις μάχες σώμα με σώμα, αλλά κατά κύριο λόγο τις προσπάθειες των στρατιωτών να ξαναβρούν τους ρόλους τους ως σύζυγοι και μπαμπάδες. Αυτό που καθιστά ακόμα πιο ενδιαφέρον το βιβλίο του με τίτλο «Disco Night Sept.11» είναι και τα μίνι διηγήματα που συνοδεύουν το φωτογραφικό υλικό, οδηγώντας νοητά τον αναγνώστη από το στρατόπεδο εκπαίδευσης μέχρι το πεδίο της μάχης, πριν από την επιστροφή στην πολιτική ζωή και την αντιμετώπιση των σοβαρών τραυματισμών που έχει υποστεί ένας στρατιώτης ή την οδύνη που έχει φέρει στην οικογένειά του ο θάνατός του.

Μια από τις πιο συγκινητικές φωτογραφίες απαθανατίζει μια έρευνα σε σπίτι της Μοσούλης το 2006. Καθώς οι στρατιώτες ψάχνουν τις ντουλάπες σε ένα δωμάτιο, ένα μικρό αγόρι γέρνει στον τοίχο του διπλανού δωματίου. Εξίσου συγκλονιστική είναι και αντίστοιχη φωτογραφία μιας μητέρας στο Μισισιπί, η οποία προσπαθεί να ξυπνήσει το παιδί της την ημέρα που ήταν προγραμματισμένο να πάνε για την αναγνώριση της σορού του πατέρα του Σεθ Ρίκετς, που σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν.

Στο βιβλίο-λεύκωμα έχουν αποτυπωθεί και μερικές πιο ανάλαφρες στιγμές του πολέμου, όπως αυτή ενός στρατιώτη που φροντίζει τα αδέσποτα στη στρατιωτική βάση της Κουνάρ του Αφγανιστάν, των πεζοναυτών που δροσίζονται σε πισίνα της Χελμάντ κι ενός αξιωματούχου που προσπαθεί να ιππεύσει γαϊδουράκι σε χωριό του Ιράκ.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη

Keywords
Τυχαία Θέματα