Μαραθώνιος «Ιλιάδας»

ΠΟΛΙΤΙΚΗΜαραθώνιος «Ιλιάδας» Δευτέρα, Αύγουστος 17, 2015 - 18:07

Βρετανοί ηθοποιοί επί 16 ώρες (!) απήγγειλαν το έπος του Ομήρου

Σε «μαραθώνιο» ανάγνωσης της «Ιλιάδας» επιδόθηκαν την Παρασκευή μερικοί από τους πιο καταξιωμένους ηθοποιούς της Βρετανίας, οι οποίοι επί 16 ολόκληρες ώρες έκαναν την απαγγελία του έπους του Ομήρου και μάλιστα σε live streaming και ταυτόχρονη μετάδοση από το twitter. Οπως σχολιάζει στο σχετικό ρεπορτάζ της η βρετανική

εφημερίδα «Independent», «αν και δεν είναι γνωστό αν ο Ομηρος θα ενέκρινε τη φύλαξη των Ελγίνειων Μαρμάρων στο Μπλούμσμπερι (σ.σ.: περιοχή όπου βρίσκεται το Βρετανικό Μουσείο), χιλιάδες συνέρρευσαν στο μουσείο για να ακούσουν τις απαγγελίες που αντηχούσαν στον χώρο όπου βρίσκονται τεράστιας αξίας ιστορικοί θησαυροί».

Η απαγγελία άρχισε στη Μεγάλη Αυλή του Βρετανικού Μουσείου την Παρασκευή το πρωί και συνεχίστηκε στο θέατρο Almeida, στα βόρεια της βρετανικής πρωτεύουσας, όπου και ολοκληρώθηκε στη μία τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ο ακαδημαϊκός Σάιμον Γκολντχίλ, καθηγητής ελληνικής λογοτεχνίας και πολιτισμού στο Κολέγιο King's του Κέιμπριτζ, παρουσίασε το έργο του Ομήρου μπροστά από ένα πορτρέτο του και διάβασε ένα απόσπασμα του έπους στα αρχαία ελληνικά.

Ακούνητοι

Ο πρώτος ηθοποιός που ανέβηκε στο πόντιουμ ήταν ο Σάιμον Ράσελ Μπιλ (πέρυσι ενσάρκωσε τον βασιλιά Λιρ στο Εθνικό Θέατρο), ο οποίος διάβαζε επί μισή ώρα μπροστά στο κοινό που παρακολουθούσε σχεδόν με κατάνυξη. Ενδεικτικό είναι ότι κανείς από τους 100 θεατές που βρίσκονταν στα καθίσματα για αρκετές ώρες δεν κουνήθηκε από τη θέση του, ενώ εκατοντάδες άλλοι συγκεντρώνονταν κατά τη διάρκεια της ημέρας για να πάρουν μια γεύση από την πρωτοφανή αυτή εκδήλωση, η οποία, σύμφωνα με τη μεταπτυχιακή φοιτήτρια Εμα Σίρερ, ήταν ένας πολύ ενδιαφέρον τρόπος για να πάρει και πάλι ζωή το αρχαίο αυτό κείμενο.

Κατερίνα Νικολοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα