Κυριάκος Βελόπουλος: «Το δεύτερο lockdown ήταν «γερμανική διαταγή»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος υποστηρίζει ότι τα σοβιετικού τύπου κατασταλτικά μέτρα θα φέρουν επισιτιστική κρίση.

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι άνοιξε χωρίς κανέναν σοβαρό έλεγχο τον τουρισμό υποκύπτοντας στις απαιτήσεις των Γερμανών tour operators και αυτό οδήγησε στη σημερινή, ανεξέλεγκτη πορεία της πανδημίας. Την κατηγορεί επίσης ότι για 3 δισ. ευρώ τουριστικού τζίρου θα έχουμε ζημιά που θα ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ, καθώς και ότι το δεύτερο και καταστροφικό lockdown ήταν «γερμανική

διαταγή» που εκτελέστηκε στη στιγμή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αυτά πιστεύει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, που μιλάει σήμερα στην «Espresso», και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την «επισιτιστική κρίση» η οποία βρίσκεται προ των πυλών και θα είναι απόρροια της δεύτερης καραντίνας, που βρίσκεται εν εξελίξει.

Μιλώντας για την επικαιρότητα της εκλογής του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης συνιστά να μη βιαζόμαστε να πανηγυρίσουμε. «Κανένας Τραμπ, κανένας Μπάιντεν δεν πρόκειται να μας σώσει, εάν εμείς δεν το διεκδικήσουμε» επιμένει.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος σε προσωπικό επίπεδο αποκαλύπτει ότι αποφεύγει την τηλεόραση και προτιμά το διάβασμα της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας και Ιστορίας, ότι έχει μια κόρη που του μοιάζει στην πολιτική σκέψη, καθώς και ότι ο πυρρίχιος χορός είναι αυτός που θα τον έκανε να σηκωθεί να χορέψει.

Τι συνέβη με τη Θεσσαλονίκη και τη διαχείριση της πανδημίας; Πώς ξέφυγε τόσο η κατάσταση;

Η κυβερνητική ανικανότητα και μόνον οδήγησε στην έξαρση της πανδημίας. Αντί να αντιγράψουμε την πολιτική χωρών που την αντιμετώπισαν με επιτυχία, με βασική και πρώτιστη μέριμνα το κλείσιμο των συνόρων και την επιβολή αυστηρού πρωτοκόλλου, ακόμα και για το άνοιγμα του τουρισμού, εμείς κάναμε τα απολύτως αντίθετα. Με ελάχιστα κρούσματα επιβάλαμε οριζόντια κατασταλτικά μέτρα για ολόκληρη την οικονομία και την κοινωνία, οδηγώντας επιχειρήσεις και εργαζομένους στην απόγνωση. Έπειτα, με μια επίπλαστη αίσθηση επιτυχίας, η κυβέρνηση υπέκυψε στις απαιτήσεις των Γερμανών tour operators, προβαίνοντας στο ανεξέλεγκτο άνοιγμα του τουρισμού, υπό τις τυμπανοκρουσίες των ΜΜΕ που τελούσαν υπό τη χορηγία της λίστας Πέτσα.

Η κυβέρνηση όφειλε να γνωρίζει ότι τα οφέλη από το άνοιγμα του τουρισμού θα ήταν ελάχιστα, ακριβώς επειδή λόγω της πανδημίας και της κατατρομοκράτησης των Ευρωπαίων πολιτών ο τζίρος που θα προέκυπτε θα ήταν μικρότερος από το υγειονομικό κόστος λόγω έξαρσης της πανδημίας. Εμείς είχαμε προειδοποιήσει, δεν μας άκουσαν και έκαναν ένα τεράστιο λάθος. Για 3 δισ. ευρώ τουριστικού τζίρου υποκείμεθα σε μια ζημιά που θα ανέλθει το λιγότερο στα 5 δισ. ευρώ. Είχα απαιτήσει προσωπικά από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να γίνουν μαζικά τεστ σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Αυτοί έκαναν ακριβώς το αντίθετο. Λίγα τεστ, με μοναδικό γνώμονα να καταγράφονται λιγότερα κρούσματα, πιστεύοντας ότι έτσι θα αποκομίσουν πολιτικά και επικοινωνιακά οφέλη. Λάθος! Είχα απαιτήσει την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ και την αύξηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκα. Η κυβέρνηση το μόνο ΕΣΥ που ενίσχυσε ήταν το «Εσύ φταις».

Το δεύτερο lockdown σάς βρήκε σύμφωνο;

Η επιβολή του δεύτερου κύματος οριζόντιας απαγόρευσης της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας των Ελλήνων είναι μια αντίδραση πανικού από μια κυβέρνηση που προσπαθεί να καλύψει τα λάθη της. Πρόκειται για ακόμα ένα καταστροφικό λάθος. Δεν μπορείς σε μια ελεύθερη οικονομία να επιβάλλεις σοβιετικού τύπου οριζόντια κατασταλτικά μέτρα. Δεν μπορείς σε μια χώρα που έχει υποστεί οικονομική καταστροφή τα τελευταία 10 χρόνια, με πρωτοφανή συρρίκνωση του ΑΕΠ σε καιρό ειρήνης, να επιβάλλεις μέτρα που οδηγούν μαθηματικά στην οικονομική και κοινωνική κατάρρευση. Από τον Απρίλιο προειδοποιούσα ότι η ύφεση για το 2020 θα ήταν διψήφια. Προεξοφλώντας μάλιστα την απώλεια του τουριστικού προϊόντος και τονίζοντας ότι η τουριστικοποίηση της οικονομίας αποτελεί ένα διαχρονικό, ολέθριο λάθος.

Η κυβέρνηση αλλά και ο κεντρικός τραπεζίτης τότε μιλούσαν για ύφεση της τάξης του 4% και με χαρακτήριζαν υπερβολικό. Σήμερα άπαντες προβλέπουν διψήφια ύφεση, την οποία φυσικά θα μεγιστοποιήσουν με το δεύτερο «γενικό απαγορευτικό». Η μόνη ωφελημένη πάντως είναι η Γερμανία, που η «διαταγή» της για νέο lockdown εκτελέστηκε άμεσα από την ελληνική κυβέρνηση, παρότι λίγες ώρες πριν άπαντες διαβεβαίωναν πως δεν υπάρχει περίπτωση για νέο κλείδωμα της οικονομίας. Αυτοδιασυρμός.

Πολλοί λένε ότι θα επιβιώσουμε από τον κορονοϊό και θα πεθάνουμε από τη φτώχεια. Έχουν δίκιο;

Βρισκόμαστε προ των πυλών μιας επισιτιστικής κρίσης. Άποψη που πλέον συμμερίζονται κορυφαίοι αναλυτές σε όλο τον κόσμο και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η κυβέρνηση πρέπει να με ακούσει, διότι δεν μιλάμε απλώς για «φτώχεια» βασισμένη σε δείκτες των προηγούμενων ετών. Ο όρος «επισιτιστική κρίση» αναφέρεται σε περιόδους βαθιάς ύφεσης που συνιστά υπαρξιακή απειλή για το ίδιο το έθνος.

Το σχέδιο που έχω εκπονήσει και έχω καταθέσει για μια πραγματική παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, για την επιβολή οικονομικού πατριωτισμού και εθνικού προστατευτισμού, είναι μια έτοιμη λύση, μια Ελληνική Λύση προς άμεση εφαρμογή. Μια πρόταση βασισμένη στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα και οφείλει να το αξιοποιήσει, αντί να επιμένει να στηρίζεται στο τουριστικό προϊόν, το οποίο είδαμε πόσο ευμετάβλητο και αναξιόπιστο είναι, πολλών δε να διοχετεύει πακτωλούς χρημάτων σε επενδύσεις μηδενικής ανταπόδοσης στην οικονομία και την κοινωνία. Πρέπει να δράσουμε άμεσα, πριν οι συνέπειες γίνουν μη αναστρέψιμες.

Όταν έρθει το εμβόλιο, θα το κάνετε;

Ως φαίνεται, έρχεται πληθώρα εμβολίων. Εγώ θα επιμείνω στον μη υποχρεωτικό εμβολιασμό για το συγκεκριμένο εμβόλιο, όπως ακριβώς έκανε και η κυρία Μέρκελ, την οποία τόσο αγαπά η «τρόικα εσωτερικού» (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ.), αλλά όπου τη βολεύει. Τα υπόλοιπα εξαρτώνται από την αποτελεσματικότητα του κάθε εμβολίου αλλά -κυρίως- και τις παρενέργειες.

Η ήττα του Τραμπ και η νίκη του Μπάιντεν τι θα σημάνει τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τη χώρα μας; Θα αλλάξει τις ισορροπίες;

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι τα πρόσωπα παίζουν ρόλο, ακόμα κι αν αφορά την πολιτική της υπερδύναμης. Ο Τραμπ έχει αναπτύξει μια σχέση διαπλοκής με τον Ερντογάν, γεγονός άσχημο για την Ελλάδα. Από την άλλη, ο Μπάιντεν ευθύνεται για τη γιγάντωση του Ερντογάν, για την αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας, για τη διάλυση της Λιβύης, της Συρίας, την παραλίγο διάλυση της Αιγύπτου. Αλλά και τον βομβαρδισμό της Σερβίας. Ας μη βιάζονται, λοιπόν, κάποιοι να πανηγυρίσουν.

Όσον αφορά τις συνέπειες του εκλογικού αποτελέσματος για την Ελλάδα, ας φροντίσουμε εμείς να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας και να υποχρεώσουμε την όποια κυβέρνηση των ΗΠΑ να συνταχθεί με αυτά. Κανένας Τραμπ, κανένας Μπάιντεν δεν πρόκειται να μας σώσει, εάν εμείς δεν το διεκδικήσουμε.

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στα Ελληνοτουρκικά θα καταλήξουν υπέρ μας ή θα συνεχιστούν τα προβλήματα;

Οι έως τώρα χειρισμοί της κυβέρνησης δεν είναι απλώς λανθασμένοι, είναι εγκληματικοί. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι συνοδεύονται από μια επικοινωνιακή προπαγάνδα, ώστε να συγκαλύψουν τις καταστροφικές συνέπειες των χειρισμών τους. Πρέπει να είναι η πρώτη κυβέρνηση στην παγκόσμια Ιστορία που απεμπολεί και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο εις βάρος των εθνικών συμφερόντων. Αντί να αποτρέψουν την πορεία της τουρκικής αρμάδας, εκμεταλλευόμενοι ακριβώς τις πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας, προσπαθούν να αιτιολογήσουν, ακόμα και με δηλώσεις εντός του Κοινοβουλίου, την τουρκική ασυδοσία.
Όταν βγαίνουν οι υπουργοί και περιορίζουν την εθνική κυριαρχία στα 6 μίλια, είναι σαν να προκαλούν τους Τούρκους να μετατρέψουν το Αιγαίο σε τουρκική λίμνη. Είτε δεν έχουν διαβάσει το Διεθνές Δίκαιο είτε -πράγμα που απεύχομαι- έχουν αποδεχτεί συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και προσπαθούν να επιτρέψουν στην Τουρκία να δημιουργήσει τετελεσμένα για να παρουσιάσουν και αυτοί τετελεσμένα με τη σειρά τους στον ελληνικό λαό. Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που η Τουρκία διεκδικεί μειωμένη επήρεια νησιών, εσύ να υπογράφεις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, στις οποίες αποδέχεσαι μειωμένη επήρεια νησιών. Την ίδια στιγμή να μαθαίνουμε, επίσης, από γερμανικές εφημερίδες ότι η ελληνική κυβέρνηση πρωτοστατεί στη μη επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Οι συνέπειες αυτών των ενεργειών θα είναι μη αναστρέψιμες. Καμία κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να εκχωρεί εθνική κυριαρχία.

Η ρευστή κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα στην Κεντροαριστερά φαίνεται να κάνει παντοδύναμο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τι λέτε εσείς;

Αλίμονο σε όποιον δεν διδάσκεται από την Ιστορία. Η πολιτική Ιστορία, σε παγκόσμιο επίπεδο, διδάσκει ότι όποιος δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης θεώρησε τον εαυτό του παντοδύναμο, κατέρρευσε με πάταγο. Στη σημερινή πολιτική συγκυρία είναι ξεκάθαρο ότι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση λειτουργούν ως «τρόικα εσωτερικού», χωρίς διακριτές διαφορές στα μεγάλα εθνικά θέματα. Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. συντάσσονται σε μια απαράδεκτη πολιτική τύπου «Πρεσπών». Από τις Πρέσπες της Μακεδονίας, στις Πρέσπες του Αιγαίου, στις Πρέσπες εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας, στις Πρέσπες υποχωρητικότητας απέναντι στην Τουρκία, στις Πρέσπες μονομερούς εξωτερικής πολιτικής -γεγονός ολέθριο στην παρούσα κατάσταση- στις Πρέσπες απέναντι στην πραγματική, παραγωγική οικονομία.
Και το κυριότερο; Συμφωνούν απόλυτα στον μέγιστο κίνδυνο για το έθνος, τον εποικισμό μέσω της παράνομης μετανάστευσης, που αλλοιώνει τα εθνικά μας χαρακτηριστικά και τον ελληνικό πολιτισμό. Απαντες όχι απλά συμφωνούν, αλλά υπερηφανεύονται για τη μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε πολυπολιτισμική. Μα ο ελληνικός πολιτισμός είναι η απάντηση σε όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Κι εμείς, αντί να θωρακίζουμε τον πολιτισμό μας και να τον εξάγουμε στα πέρατα της γης, επιτρέπουμε την αλλοίωσή του. Η Ελληνική Λύση είναι η μόνη πολιτική δύναμη που κάνει δημιουργική μεν, ουσιαστική δε αντιπολίτευση απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές.

Πώς ξεκουράζεστε στο σπίτι; Βλέπετε ριάλιτι ή σίριαλ;

Αποφεύγω την τηλεόραση. Διαβάζω. Είμαι φανατικός αναγνώστης βιβλίων. Το βιβλίο είναι μια αστείρευτη πηγή γνώσης και ειδικά η βιβλιογραφία των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων είναι το μέγιστο όπλο όχι μόνο για ατομική ανάταση αλλά κυρίως για τη συλλογική, την εθνική μας ευμάρεια. Η αρχαία ελληνική γραμματεία είναι ζωντανή και δίνει απαντήσεις όχι μόνο στα ελληνικά αλλά και στα παγκόσμια προβλήματα του σήμερα.

Η κόρη σας τι θέση παίρνει για τα πολιτικά;

Είναι εξόχως πολιτικό ον.

Ποιο τραγούδι θα σας έκανε να σηκωθείτε για χορό;

Η ποντιακή λύρα, που μεταμορφώνει ένα τραγούδι σε έπος. Θα χόρευα μόνο πυρρίχιο. Τον χορό που συμβολίζει την αδιάλειπτη συνέχεια του ελληνισμού από τα βάθη των χιλιετιών.

Keywords
lockdown, βελοπουλος, δευτερο, espresso, ηπα, θεσσαλονικη, μμε, τεστ, γνώμονα, φταις, αεπ, λύση, ελλαδα, συγκεκριμένο, μερκελ, τροικα, συριζα, λιβυη, αιγυπτος, υπουργοι, αιγαιο, επήρεια, εθνικη τραπεζα, εθνος, εφημεριδες, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικος τουρισμος, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, κρουσματα σημερα, κοινωνια, βγαινουν, αεπ, γερμανια, εθνικη, ηγετης, ηπα, ηττα, ιταλια, λυρα, μμε, οικονομια, σημερινη, τεστ, τηλεοραση, υφεση, φτωχεια, χορος, αυξηση, ανησυχητικο, απλα, αρχαια, απωλεια, βιβλιο, βρισκεται, γεγονος, γνώμονα, δυναμη, δυστυχως, δηλωσεις, ευρω, υπαρχει, εμβολιο, επενδυσεις, επήρεια, επιτυχια, ερντογαν, ερχεται, ετων, ζημια, ιδια, ιδιο, υγειονομικο, κυβερνηση, κυρια, λαθη, λαθος, λύση, μαθηματικα, μεριμνα, μπορεις, νικη, ορος, πηγη, προβληματα, πρεσπες, ρολο, συγκεκριμένο, συνεχεια, σειρα, σχεδιο, τζιρος, το εθνος, τουρκια, φυσικα, ωρες, δικαιωμα, εφαρμογη, ελληνικα, ετοιμη, εθνικα θεματα, χωρα, μοιαζει, θεματα
Τυχαία Θέματα