Κινεζική «απόβαση» με επενδυτικά πλάνα

16:50 2/6/2014 - Πηγή: Espresso
ΠΟΛΙΤΙΚΗΚινεζική «απόβαση» με επενδυτικά πλάναΔευτέρα, Ιούνιος 2, 2014 - 16:48

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ενδιαφέρον επενδυτικό σχέδιο καταφτάνει στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κεκιάνγκ στις 19 Ιουνίου, ο οποίος θα παραμείνει μέχρι τις 21 Ιουνίου. Θα συνοδεύεται από τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι και αρκετά μέλη της κυβερνητικής αντιπροσωπίας. Από τη μεριά της, η κυβέρνηση

βλέπει θετικά την προοπτική μεγαλύτερης κινεζικής συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και την αύξηση των κινεζικών επενδύσεων και συνεργασιών με ελληνικές εταιρίες. Μέχρι τώρα είναι γνωστό το ενδιαφέρον των Κινέζων για τον ΟΛΠ και με δεδομένο το πρότερο παράδειγμα της COSCO, διαβλέπει η κυβέρνηση ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία στον Πειραιά. Κάτι άλλωστε που επιδιώκουν και οι Κινέζοι, καθώς θεωρούν το λιμάνι «πύλη» για την Ευρώπη. Πρόθεση των Κινέζων είναι να αποκτήσουν τον έλεγχο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Η κινεζική Friedmann Pacific Asset Management Limited and Shenzhen Airport Co Ltd, δηλαδή, η εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων της πόλης του Σενζέν, από κοινού με την κινεζική κρατική εταιρία που κατέχει το αεροδρόμιο της πόλης διεκδικούν να αποκτήσουν πλειοψηφικό ποσοστό στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», θέλοντας να μετατρέψουν την Αθήνα σε μείζον σημείο εισόδου των Κινέζων τουριστών στην Ευρώπη. Στο Ελληνικό, η κινεζική εταιρία Fosun συμμετέχει στο κονσόρτσιουμ των εταιριών που έχουν αναλάβει την ανάπτυξη του πρώην αεροδρομίου. Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ, εκτός από την Αθήνα, θα μεταβεί και στην Κρήτη. Η Αθήνα δίνει βαρύνουσα σημασία στη διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά και στην αύξηση των εξαγωγών βασικών ελληνικών προϊόντων, όπως λάδι, μάρμαρα, γουναρικά, κρασί. Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας προσβλέπει στην υπογραφή μνημονίων συνεργασίας για την ανάπτυξη και για την έρευνα και την τεχνολογία. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Αντώνη Σαμαρά με τον Λι Κεκιάνγκ, η Ελλάδα και η Κίνα θα συζητήσουν τρόπους για την ενίσχυση της ναυτιλιακής συνεργασίας με την υπογραφή σχετικού μνημονίου. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού θα διοργανωθεί και φόρουμ με θέμα τη θαλάσσια συνεργασία, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών των δύο χωρών, καθώς κι εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα