«Κατσικώθηκαν»!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Κατσικώθηκαν»!Τετάρτη, Οκτώβριος 9, 2019 - 20:54

❱❱ Με εξαφάνιση κινδυνεύει η χλωρίδα της Σαμοθράκης από 50.000 ημιάγριες γίδες που σαρώνουν στο διάβα τους ό,τι βρουν

Τετράποδος... κίνδυνος με ιδιαίτερη έφεση στην αναρρίχηση στα πιο απόκρημνα μέρη απειλεί να φέρει την απόλυτη καταστροφή στη Σαμοθράκη. 

Το μοναδικό φυσικό περιβάλλον και οι εντυπωσιακές ομορφιές του νησιού με τους καταρράκτες και την ακανόνιστη ακτογραμμή κινδυνεύουν από τον πληθυσμό των ημιάγριων κατσικιών, ο οποίος είναι 15 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των κατοίκων.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει

το Associated Press, επισημαίνοντας ότι εδώ και χρόνια οι ειδικοί, οι τοπικοί παράγοντες και κάτοικοι συνεργάζονται για να βρουν έναν τρόπο να περισώσουν το οικολογικό σύστημα και την οικονομία του νησιού από τις υπεράριθμες κατσίκες.

Ερήμωση

Ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι της Σαμοθράκης είναι περίπου 3.000, οι κατσίκες φτάνουν τις 50.000! Χάρη στην ικανότητά τους στην αναρρίχηση, μπορεί να τις δει κανείς να έχουν σκαρφαλώσει από γκρεμούς και απότομες πλαγιές, μέχρι σε δέντρα, σκεπές σπιτιών και αυτοκίνητα.

Στο πέρασμά τους οι κατσίκες τρώνε τα πάντα, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος ερήμωσης του άγριου τοπίου του νησιού εξαιτίας της υπερβόσκησης, σύμφωνα με το Associated Press. Επίσης δεν απέμειναν δέντρα ή βλάστηση στους λόφους όπου βόσκουν οι κατσίκες, τα οποία με τις ρίζες τους συγκρατούσαν το χώμα όταν έβρεχε.

Το πρακτορείο αναφέρει πως δεν είναι τυχαίο ότι οι καταρρακτώδεις βροχές και η λάσπη πριν από δύο χρόνια κατέστρεψαν το δημαρχείο του νησιού και το οδικό δίκτυο.

Keywords
Τυχαία Θέματα