Κατεψυγμένο σπέρμα δίνει ελπίδα ζωής

17:32 4/7/2014 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑΚατεψυγμένο σπέρμα δίνει ελπίδα ζωήςΠαρασκευή, Ιούλιος 4, 2014 - 17:26

Στη δημιουργία ζωής χρησιμοποιώντας σπέρμα από ένα απλό δείγμα όρχεως ποντικιού που είχε διατηρηθεί στην κατάψυξη κατάφεραν να φτάσουν επιστήμονες στην Ιαπωνία, καινοτομία που φαίνεται ότι στο μέλλον θα βοηθήσει τους άντρες που κινδυνεύουν να χάσουν τη γονιμότητά τους εξαιτίας της χημειοθεραπείας.

Η καινοτομία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Γιοκοχάμα, οι οποίοι έφεραν στη ζωή απογόνους ποντικιών που ήταν υγιείς και αργότερα

απέκτησαν τους δικούς τους απογόνους με φυσιολογικό τρόπο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους είναι πολύ ενθαρρυντικά σε ό,τι αφορά τον άνθρωπο και τα προβλήματα υπογονιμότητας που προκύπτουν για διάφορους λόγους, ενώ είναι βέβαιοι ότι παρόμοιες δοκιμές δεν θα αργήσουν να γίνουν και με ανθρώπινα δείγματα.

Οπως είπε στο BBC ο καθηγητής Τακεχίκο Ογκάουα, είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο σε ζώα, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι αντίστοιχες μελέτες στον ανθρώπινο οργανισμό. «Αυτόν τον καιρό εργαζόμαστε με δείγματα από τον άνθρωπο, τα οποία έχουν πολύ διαφορετικό ιστό από ό,τι εκείνα των ποντικιών, γι' αυτό και είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πόσος καιρός θα χρειαστεί μέχρι να φτάσουμε στα ίδια αποτελέσματα» είπε στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications», η μέθοδος αυτή θα είναι πολύ χρήσιμη στους άντρες που έχουν προσβληθεί από καρκίνο και θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, καθώς τα δείγματα σπέρματος θα καταψύχονται προτού ξεκινήσει η θεραπεία για τον καρκίνο. Ετσι οι ασθενείς θα μπορούν να αποκτήσουν παιδιά στο μέλλον χωρίς το έμβρυο να επηρεάζεται από τα φάρμακα που θα έχουν περάσει στον οργανισμό του πατέρα.

Η κατάψυξη του σπέρματος που πραγματοποιείται σήμερα είναι η μοναδική μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει τους άντρες που προσβάλλονται από καρκίνο, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αγόρια που δεν έχουν μπει στην εφηβεία, τα οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, φαίνεται ότι θα βοηθηθούν από τη νέα μέθοδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα