Ηρωίδες με τραγικό φινάλε ζωής

Και αν τελικά δεν έζησαν αυτές καλά (;), αναρωτήθηκε Καναδή φωτογράφος για τις ηρωίδες γνωστών παραμυθιών, και προσπάθησε να φανταστεί πώς θα ήταν οι ζωές τους σήμερα, αν ήταν κοινές θνητές. Μέσα από το project της με τίτλο «Εκπτωτες πριγκίπισσες» δείχνει τη Χιονάτη, την Ποκαχόντας και άλλες αγαπημένες ηρωίδες να υποκύπτουν σε τραγικές μοίρες, από δυστυχισμένους γάμους μέχρι και αλκοολισμό.

«Η σειρά γεννήθηκε μέσα από βαθύ προσωπικό πόνο, όταν εξοργίστηκα με το μοτίβο τού “έζησαν αυτοί καλά”,

με το οποίο μας... ταΐζουν από την παιδική μας ηλικία» εξηγεί η Ντίνα Γκόλντσταϊν που εργάζεται με έδρα το Τελ Αβίβ. Οπως λέει, εμπνεύστηκε τις συγκεκριμένες εικόνες όταν η κόρη της άρχισε να εκδηλώνει ενδιαφέρον για τις πριγκίπισσες και η μητέρα της διαγνώστηκε με καρκίνο. «Τα δύο αυτά γεγονότα συνέπεσαν χρονικά και με έκαναν να αναρωτηθώ πώς θα ήταν μια πριγκίπισσα αν έπρεπε να αντιμετωπίσει μια ασθένεια, οικονομικές δυσκολίες ή ακόμη και τα πρώτα σημάδια της γήρανσης» λέει, υποστηρίζοντας ότι άρχισε να φαντάζεται τι θα συνέβαινε στις ζωές τους μετά το «έζησαν αυτές καλά κι εμείς καλύτερα», όταν θα έπρεπε να έρθουν αντιμέτωπες με όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες γυναίκες.

Η πρώτη της σκέψη ήταν να απεικονίσει μια σύγχρονη Ραπουνζέλ που θα έχανε τα πολύτιμα μαλλιά της από χημειοθεραπεία. Η εικόνα δείχνει έτσι μια φαλακρή γυναίκα σε κρεβάτι νοσοκομείου, να κρατά τις ξανθές μπούκλες της σε μορφή περούκας. Αντίστοιχα, η Χιονάτη αναπαριστάται να δυσκολεύεται ως μητέρα, κρατώντας δύο μωρά που κλαίνε στα χέρια και έχοντας άλλο ένα να της τραβάει τη φούστα, τη στιγμή που ο πρίγκιπάς της βλέπει τηλεόραση. Ακόμη και η ιστορία της Σταχτοπούτας είχε τραγική κατάληξη μέσα από τον φακό της Γκόλντσταϊν, αφού είναι πλέον αλκοολική, τη στιγμή που η Κοκκινοσκουφίτσα, με αρκετά περιττά κιλά, κάνει βόλτες στο δάσος καταναλώνοντας μόνη της το περιεχόμενο του καλαθιού της, που κατά κύριο λόγο περιλαμβάνει junk food. «Είμαι ρεαλίστρια, επομένως ήθελα να δω τις ηρωίδες σε αληθινές καταστάσεις» εξηγεί η Γκόλντσταϊν.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα