Η πανσέληνος σβήνει τη λάμψη της αστροβροχής

18:58 5/5/2015 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΗ πανσέληνος σβήνει τη λάμψη της αστροβροχήςΤρίτη, Μάιος 5, 2015 - 18:53

Μετά τις Λυρίδες του Απριλίου ακόμα μία ανοιξιάτικη αστροβροχή θα κορυφωθεί απόψε στον νυχτερινό ουρανό της χώρας μας, ωστόσο το θέαμα δεν θα είναι... καθηλωτικό, αφού η λάμψη της χθεσινής πανσελήνου θα «σβήσει» αυτήν της πτώσης των μετεώρων.

Η εμφάνιση των Ητα Υδροχοΐδων, που προέρχονται από την ουρά του κομήτη του Χάλεϊ, θα κορυφωθεί σήμερα το βράδυ και τα ξημερώματα της

Τετάρτης, ενώ η καλύτερη παρατήρηση του φαινομένου θα γίνει από το νότιο ημισφαίριο. Βέβαια θα είναι ορατό και στον ελληνικό ουρανό, εφόσον το επιτρέψουν οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες. Επειδή όμως θα έχει μόλις προηγηθεί πανσέληνος, ο βραδινός ουρανός θα είναι πολύ φωτισμένος και θα δυσκολέψει τους λάτρεις των αστρονομικών φαινομένων.

Στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η χώρα μας, αναμένονται το πολύ 30 διάττοντες ανά ώρα στον ουρανό, ιδίως λίγο πριν από την αυγή. Αντίθετα, στο νότιο ημισφαίριο ο αριθμός τους θα είναι πολύ μεγαλύτερος, φτάνοντας τα 60 μετέωρα την ώρα και με ταχύτητα 67 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο!

Τα συγκεκριμένα πεφταστέρια παρατηρούνται δύο φορές τον χρόνο, όταν η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με τα σωματίδια σκόνης που έχουν μείνει στο Διάστημα από τη διέλευση του κομήτη του Χάλεϊ. Από την τελευταία φορά που ο κομήτης πλησίασε πολύ στον πλανήτη μας έχουν περάσει 25 χρόνια. Στις 9 Φεβρουαρίου του 1986 είχε βρεθεί στο κοντινότερο σημείο του από τον Ηλιο, περνώντας ανάμεσα από τον Ερμή και την Αφροδίτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα