Βαρουφάκης: Ακόμη ένα βήμα προς την τελική συμφωνία το Eurogroup της 11ης Μαΐου

18:38 5/5/2015 - Πηγή: KoolNews

«Θα έχουμε σίγουρα μια εποικοδομητική συζήτηση στο Eurogroup της 11ης Μαΐου για να δείξουμε την πρόοδο που έχουμε διανύσει και θα είναι άλλο ένα βήμα προς την τελική συμφωνία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά την συνάντησή του με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί, στις Βρυξέλλες.

Πριν από τη συνάντηση, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Συμμερίζομαι πλήρως την άποψη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι το

Grexit δεν αποτελεί επιλογή». Παράλληλα, εξήγησε πως στόχος όλων είναι να αποφευχθεί κάποιο «ατύχημα» και σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση να ξαναμπεί η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν αναμένει από το επόμενο Eurogroup μια απόφαση που θα οδηγήσει στη βελτίωση της κατάστασης της ρευστότητας της Ελλάδας, ο Πιέρ Μοσκοβισί απάντησε πως ελπίζει ότι σε μία εβδομάδα η Ελλάδα θα έχει καταγράψει ισχυρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, θεωρώντας πως «αυτό θα είναι ένα ισχυρό σημάδι για το Eurogroup και τους εταίρους της».

Νωρίτερα, ο κ. Βαρουφάκης συναντήθηκε, στο Παρίσι, με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Το βράδυ ο κ. Βαρουφάκης θα επιστρέψει στο Παρίσι προκειμένου να συναντηθεί με τον γάλλο υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν.

Την Τετάρτη θα μεταβεί στη Ρώμη, όπου θα συναντήσει τον ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν και την Παρασκευή θα βρεθεί στη Μαδρίτη, όπου θα συναντήσει τον ισπανό υπουργό Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.

Δεν βλέπει συμφωνία ο Σόιμπλε

Μάλλον επιφυλακτικός για τις πιθανότητες να συναφθεί έως τη Δευτέρα μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς φάνηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος διέψευσε παράλληλα την είδηση ότι ο Πολ Τόμσεν ζήτησε τη διαγραφή σημαντικών ποσών του χρέους της Ελλάδας, αλλιώς το ΔΝΤ μπορεί να σταματήσει τη χρηματοδότηση της χώρας. Παρέπεμψε το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στους Θεσμούς, ωστόσο ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί ένα Grexit.

«Δεν πιστεύω ότι θα μας υποβληθεί Comprehensive Assessment (συνολική αξιολόγηση) τη Δευτέρα, διότι έχει χαθεί πολύς χρόνος» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε, ενώ σε ό,τι αφορά αλλαγή στη βιωσιμότητα του χρέους, είπε ότι θα συνιστούσε αλλαγή του προγράμματος και θα πρέπει να το εγκρίνει η γερμανική Βουλή.

Για τη συζήτηση περί Grexit, είπε πως δεν του αρέσει να συμμετέχει σε εικασίες, σημειώνοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί Grexit. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε το ένα ή το άλλο. Αυτό μάλλον ήταν λάθος να το νομίζει η Αθήνα. Η Ευρώπη προέχει, για να προχωρά, να λειτουργεί», ανέφερε, επίσης, ο Β. Σόιμπλε [διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].

Βίζερ: Δεν θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup

Αρνητικός ως προς το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία στο επόμενο Eurogroup της 11ης Μαΐου εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ.

Ωστόσο, παραμένει αισιόδοξος πως η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, τελικά, θα επιτευχθεί. Συγκεκριμένα, ο κ. Βίζερ δήλωσε πεπεισμένος ότι «στο τέλος» θα υπάρξει συμφωνία, χωρίς να προσδιορίσει επακριβώς το πότε, καθώς το μόνο που δήλωσε είναι ότι «ο μήνας αυτός είναι καλός για συμφωνία».

Ο επικεφαλής του Euro Working Group τόνισε πως ένα Grexit θα ήταν επώδυνο για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, και πως ο ελληνικός λαός δεν θέλει κάτι τέτοιο. «Δεν πιστεύω πως η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ», δήλωσε.

The post Βαρουφάκης: Ακόμη ένα βήμα προς την τελική συμφωνία το Eurogroup της 11ης Μαΐου appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα